Het team van de pijnkliniek

Arts-pijntherapeut (Dr. Cuypers/Dr. Declerck/Dr. Schotte/Dr. Vansteenkiste)

De eerste consultatie vindt plaats met de arts-pijntherapeut. Deze zal aan de hand van een anamnese gesprek, klinisch onderzoek en beeldvormend materiaal uw klachtenpatroon in kaart brengen. Vervolgens stelt de arts-pijntherapeut een gespecialiseerde behandeling voor. Hij werkt hiervoor samen met specifiek opgeleide verpleegkundigen.

De soort behandeling die u nadien krijgt kan variëren:

  • Opstarten van medicatie
  • Infiltraties via daghospitalisatie, waar verpleegkundigen de arts-pijntherapeut assisteren. Voor meer info zie onder de rubriek behandelingen.

Verpleegkundig pijnspecialist (Dona Deruddere/Nathalie Sander/Evelien Soetaert)

Indien u al in behandeling bent bij een van de artsen in de pijnkliniek, dan kan u één van de verpleegkundig pijnspecialisten contacteren. Zij volgt uw pijnproblematiek op.

Wat kunnen zij voor u doen:

  • Praktische informatie of meer uitleg geven over een behandeling in de pijnkliniek waarvoor u een behandeldatum gekregen hebt.
  • Het resultaat van een gekregen behandeling in de pijnkliniek noteren en aan de behandelende arts doorgeven.
  • Een dringende vraag rond een pijnprobleem met uw behandelende arts of de arts van de pijnkliniek bespreken.

Hoe en wanneer kan u hen bereiken?

U kan de verpleegkundige pijnspecialist telefonisch bereiken elke werkdag tijdens de kantooruren op het nummer 051 42 57 26.
Psychologe (Vanessa Renier)

Pijnklachten kunnen het leven van de patiënt ingrijpend veranderen: het huishouden kan niet meer op dezelfde manier gedaan worden, eventuele arbeidsongeschiktheid, een teruggeschroefd sociaal leven, onaangename gedachten en gevoelens, confrontatie met onbegrip, … De psychologe van de pijnkliniek helpt u met dergelijke gevoelens om te gaan. Zij doet dat door zich op het psychisch, sociaal en lichamelijk functioneren te richten. De psychologe gaat een samenwerking met u aan zodat u zodanig met de veranderingen ( ten gevolge van de klachten) kan omgaan dat de pijn draaglijker wordt. De doelgroep bestaat uit patiënten met chronische pijn.

Wat houdt de psychologische begeleiding in?

  • Intake: verkenning van uw pijnervaring en functioneren.
  • Educatie over het pijnsysteem: een interactief gesprek over de werking van het pijnsysteem en wat er fout kan lopen.
  • Aanreiken van tips, strategieën en vaardigheden omtrent pijnhantering: afwisseling tussen rust en activiteit, slaaphygiëne, omgang met onaangename gevoelens, gedachten en onbegrip.
  • Exploratie van waarden en doelen: wat is belangrijk in uw leven? Waar wilt u voortaan meer of net minder energie in investeren?

Deze begeleiding verloopt individueel en bestaat uit interactieve sessies. Het is de bedoeling dat u de tips en strategieën thuis uitprobeert en feedback geeft over de bruikbaarheid ervan in uw unieke situatie, met als doel het bereiken van een hogere levenskwaliteit.

Afspraak inplannen bij de psychologe

De arts-pijntherapeut maakt graag een eerste afspraak voor u. De daaropvolgende gesprekken plant u samen met de psychologe. Indien gewenst kunnen de afspraken bij de arts-pijntherapeut en psychologe aansluitend gepland worden. Onze pijnpsychologe kan u bereiken op het nummer 051 42 57 63 en dit op maandag, dinsdagvoormiddag en op donderdag.