Nieuws

Tentoonstelling: 65 jaar affiches Europafeesten

27 mei 2024

Zaterdag 25 mei vond de opening van onze nieuwe tentoonstelling plaats: 65 jaar affiches Europafeesten. De overzichtstentoonstelling van alle affiches die gemaakt werden om de Tieltse Europafeesten aan te kondigen werd op veel enthousiasme onthaald.

Lees meer

Zero Waste Week 2024

14 mei 2024

Deze week vindt de derde editie van Zero Waste Week Tielt-Ruiselede plaats. Ook het Sint-Andriesziekenhuis zet met veel enthousiasme opnieuw de schouders onder dit project van de Mondiale Raad, Stad Tielt, gemeente Ruiselede, Avansa MZW en vzw WOP!

Lees meer

Dag van de Verpleging 2024

13 mei 2024

Veel volk vanmorgen in het restaurant! De reden? Gisteren was het Internationale Dag van de Verpleging. Naar goeie gewoonte breiden we dit in het Sint-Andriesziekenhuis uit naar de Dag van de Medewerker en mogen alle collega's aanschuiven voor een rijkelijk ontbijt naar aanleiding van deze dag.

Lees meer

Opbrengst Cabrio Tour Kiwanis Aalter Baekeland integraal voor kinderafdeling Sint-Andriesziekenhuis

30 april 2024

Zaterdag 27 april 2024 vond de jaarlijkse Cabrio Tour van serviceclub Kiwanis Aalter Baekeland plaats. De opbrengst van dit event werd integraal geschonken aan de kinderafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis voor de aankoop van het project ‘Tovertafel’, een interactieve speltafel voor kinderen.

Lees meer

Terugblik Symposium Eerste Lijn

26 april 2024

Het allereerste Symposium Eerste Lijn is een feit. We kijken met plezier terug op deze geslaagde avond waarbij enkele gastsprekers aan het woord kwamen over een topic binnen een bepaald medisch segment voor een doelpubliek van huisartsen, kinesisten, apothekers en thuisverpleegkundigen.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis behaalt sterk resultaat voor behandeling na beroerte

22 april 2024

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) maakte recent de resultaten bekend van een analyse rond beroertebehandeling in de Vlaamse ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat de garantie om snel de juiste behandeling te krijgen na een beroerte sterk varieert tussen ziekenhuizen onderling. Nochtans is dit essentieel om het risico op complicaties te beperken. Het Sint-Andriesziekenhuis sluit hierbij de top 3 af, het resultaat van onze inzet voor een professionele zorgkwaliteit.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis investeert in zonnepanelen

17 april 2024

Het Sint-Andriesziekenhuis kiest er bewust voor om steeds meer de weg van duurzaamheid in te slaan. Daarom werd recent geïnvesteerd in een installatie van ruim 800 zonnepanelen. Met een vermogen van 274KW kunnen we nu een aanzienlijk deel van onze energiebehoeften op een milieuvriendelijke manier opwekken. Fier om als ziekenhuis bij te dragen aan een groenere toekomst!

Lees meer

Team Hope draagt zorg voor patiënten met kanker

26 maart 2024

Hoop doet leven. Wie door kanker getroffen wordt, weet dit beter dan wie ook. Daarom dragen onze medewerkers die zorg dragen voor kankerpatiënten sinds kort een pin van “Team Hope”, geschonken door de Stichting tegen Kanker. Hiermee willen ze zichtbaar aangeven dat ze een team van hoop willen zijn voor hun oncologische patiënten. Ze dragen deze pin dan ook met trots!

Lees meer

HOST organiseert OPAT-symposium in Sint-Andriesziekenhuis

25 maart 2024

Op donderdag 21 maart organiseerde het Hospital Outbreak Support Team (HOST) van het TRIaz-ziekenhuisnetwerk een OPAT-symposium in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt met sprekers uit de drie ziekenhuizen van het netwerk (AZ Delta, Jan Yperman Ziekenhuis, Sint-Andriesziekenhuis). Het symposium kon met 300 deelnemers rekenen op een grote belangstelling en was gericht op iedereen die met OPAT te maken krijgt zoals thuisverpleegkundigen, huisartsen, arts-specialisten, maatschappelijk/sociaal werkers, ziekenhuisapothekers en zorgverleners in woonzorgcentra.

Lees meer

Week van de Diëtist 2024

19 maart 2024

Ons team van diëtisten blinkt uit in veelzijdigheid. Ze zijn betrokken bij tal van disciplines en aandoeningen, denk maar aan diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, bariatrische chirurgie en ondervoeding. Tijdens de Week van de Diëtist (18-24 maart 2024) zetten we hen graag even in de kijker als hét aanspreekpunt op het vlak van gezonde voeding en een goede levensstijl. De focus ligt dit jaar op maag- en darmgezondheid. In onze inkomhal staat een infostand met een waaier aan informatie, kom gerust vrijblijvend langs.

Lees meer

Schuilt er een #topzorger in jou? Kom dan zeker langs op ons jobcafé 25/04

12 maart 2024

Het Sint-Andriesziekenhuis zet de zoektocht naar nieuwe #topzorgers in met een sfeervol jobcafé. Kom langs in ons restaurant op donderdag 25 april 2024 van 18.00 tot 21.00 uur en proef van hoe het is om bij ons te werken. Je krijgt een unieke rondleiding achter de schermen en kan one-on-one vragen stellen aan onze #topzorgers. Zin gekregen om aan de startlijn te gaan staan? Wij voorzien alvast een hapje en een drankje terwijl jij ter plekke je sollicitatie indient.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis blijft in ranking World's Best Hospitals

11 maart 2024

Voor het derde jaar op rij is het Sint-Andriesziekenhuis opgenomen in de lijst van 'The World's Best Hospitals', een ranking van het Amerikaanse magazine Newsweek en het wereldwijde databedrijf Statista. Dit jaar bevat de lijst gegevens van 2400 ziekenhuizen in 30 landen, waaronder de VS, het grootste deel van West-Europa en Scandinavië, enkele Aziatische landen, Australië en landen elders in Amerika. Het Sint-Andriesziekenhuis bekleedt voor België met 73,34% de 17de plaats (net zoals vorig jaar).

Lees meer

100ste ingreep met operatierobot Hugo

23 februari 2024

De 100ste ingreep met de chirurgische vierarmige robot Hugo™ RAS is een feit. Een mijlpaal als je weet dat het Sint-Andriesziekenhuis hiermee het tweede grootste Hugo-centrum in de Benelux vormt. Van harte bedankt aan alle betrokkenen om van Hugo een succesverhaal te maken!

Lees meer

Vanaf 1 april: identiteitskaart verplicht bij elke consultatie/opname

16 februari 2024

Vanaf 1 april 2024 verplicht het RIZIV een eID-lezing bij elke (dag)opname en elk ambulant contact in het ziekenhuis. Zonder een eID-lezing komt de mutualiteit niet meer tussen als derde betaler en dient u alles zelf te betalen. Neem daarom altijd uw eID, kidsID, ISI+-kaart of vreemdelingenkaart mee en laat deze inlezen aan de kiosken of bij de dienst opname.

Lees meer

3de editie ALS-training

05 februari 2024

Op 25 en 26 januari vond de 3de editie van de 2-daagse hands-on ALS-training plaats. Deze door het European Resuscitation Council erkende Advanced Life Support cursus wordt sinds 2022 georganiseerd in het Sint-Andriesziekenhuis voor artsen en verpleegkundigen werkzaam op kritieke diensten (spoed en intensieve zorgen) van alle ziekenhuizen en provincies.

Lees meer

Nathalie is Nurse of the Year

02 februari 2024

Verpleegkundige Nathalie Sander van het Sint-Andriesziekenhuis werd donderdag 1 februari uitgeroepen tot Nurse of The Year tijdens het gelijknamige event van Care Talents, onderdeel van de HR-expert House of Talents. Het doel van ‘Nurse of the Year’ is in de eerste plaats om alle zorgverleners de aandacht en waardering te bezorgen die ze ten volle verdienen. Nathalie mag zichzelf nu een jaar lang dé ambassadeur van de zorgsector noemen.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Céline Vertriest, spoedarts

22 januari 2024

Recent mochten we dr. Céline Vertriest verwelkomen als spoedarts in het Sint-Andriesziekenhuis. Dr. Vertriest behaalde haar diploma geneeskunde aan de Universiteit Gent in 2014 en promoveerde tot arts-specialist in de urgentiegeneeskunde in 2020. Tijdens haar opleiding deed zij ervaring op in het OLV Aalst, ZNA Stuivenberg, ZNA Middelheim, AZ Sint-Lucas in Gent en UZ Gent. Als deel van haar opleiding volgde ze een jaar stage in het traumacenter Queen Elizabeth Hospital Birmingham en het Birmingham Children’s Hospital in het Verenigd Koninkrijk. Dr. Vertriest heeft een bijzondere interesse in prehospitaal geneeskunde en pediatrische urgenties. Ze is eveneens EPALS-instructeur.

Lees meer

255ste tentoonstelling in de inkomhal

15 januari 2024

Zaterdag 13 januari vond de officiële opening plaats van "Re-membeR", de nieuwe en 255ste tentoonstelling in de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis. De mensen van het Atelier Keramiekkunst van de Stedelijke Kunstacademie Tielt hebben een fijne selectie van hun oeuvre gemaakt om aan het publiek te presenteren. De werken zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren van het ziekenhuis en dat nog tot 14 maart. Welkom!

Lees meer

Collega's met 25 dienstjaren op de teller in 2024

04 januari 2024

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de artsen en medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis werden gisteren alle collega's met 25 jaar dienst gehuldigd. Van harte bedankt aan deze trouwe #topzorgers voor hun toewijding en inzet voor ons ziekenhuis!

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Veronique Meuleman, dermatoloog

02 januari 2024

Vandaag verwelkomen we dr. Veronique Meuleman opnieuw in ons artsenteam. Dr. Meuleman bouwt op een rijke ervaring als dermatoloog. Van midden de jaren '90 tot 2001 was zij werkzaam in een privépraktijk in Roeselare en het H. Hartziekenhuis Roeselare. Daarnaast was dr. Meuleman tot in 2005 consulent in het UZ Leuven op de dienst dermatologie als tricholoog. Vanaf 2001 werkte zij in een privépraktijk in Brugge. In 2010 ging dr. Meuleman van start in het Sint-Andriesziekenhuis en in haar privépraktijk in Tielt. Na tijdelijk voltijds haar eigen praktijk te hebben gerund, vervoegt ze nu opnieuw het artsenkorps van het Sint-Andriesziekenhuis.

Lees meer

Nurse of the Year

13 december 2023

Het doel van de jaarlijkse verkiezing van Nurse of the Year? De dag van jouw favoriete verpleegkundige/zorgkundige/zorgteam opfleuren. Tijdens deze zevende editie gaat men opnieuw op zoek naar uitblinkers in drie categorieën: verpleegkundige van het jaar, zorgkundige van het jaar, zorgteam van het jaar. Dit jaar neemt het Sint-Andriesziekenhuis deel in twee categorieën. Nathalie Sander is genomineerd tot Nurse of the Year en de afdeling G2 tot Team of the Year.

Lees meer

Play me, I'm yours

08 december 2023

Tijdens de maand december siert een vleugelpiano onze inkomhal. Een vleugje muziek geeft kleur aan deze grijze dagen. Iedereen die dat wil, is welkom om voor onze patiënten, bezoekers en medewerkers wat mooie klanken uit deze Doutreligne te toveren. Met dank aan Piano's Maene voor dit prachtige instrument.

Lees meer

Ziekenhuisbreed sepsisprotocol

05 december 2023

Momenteel is er heel wat te doen rond de aandoening sepsis, en dit naar aanleiding van de recente Pano-reportage op VRT over dit onderwerp. Het Sint-Andriesziekenhuis heeft vanuit de dienst spoedgevallen een ziekenhuisbreed protocol voor sepsis. Slechts een minderheid van de ziekenhuizen in Vlaanderen beschikt hier al over. Dit sepsisprotocol is sinds 2019 van kracht. De voorbije jaren werden jaarlijks gemiddeld zo’n 35 patiënten met sepsis binnengebracht op onze spoedafdeling.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Soetkin Vantyghem, arts-specialist in de neurologie

04 december 2023

Graag verwelkomen we dr. Soetkin Vantyghem in ons team als nieuwe arts-specialist in de neurologie. Dr. Vantyghem behaalde haar diploma geneeskunde in 2018 aan de Universiteit Gent. Nadien specialiseerde zij zich verder in de neurologie en behaalde haar erkenning als arts-specialist in 2023. Haar opleiding volgde zij in AZ Maria-Middelares, AZ Groeninge en UZ Gent. Naast algemene neurologie heeft zij een bijzondere interesse in de cognitieve stoornissen.

Lees meer

Wie niet roept, wordt beter gehoord

27 november 2023

Samen met heel wat andere Vlaamse ziekenhuizen neemt het Sint-Andriesziekenhuis deel aan een campagne tegen agressie in de ziekenhuiswereld. Met de slogan "Wie niet roept, wordt beter gehoord" willen we aandacht vragen voor het belang van respect voor zorgverleners en medepatiënten. De campagne loopt van 27 november tot 17 december 2023 en nodigt via een enquête de patiënt uit om tips te geven: hoe maken we van dit ziekenhuis een warmere plek? Want een ziekenhuis waar iedereen vriendelijk is, waar we mekaar zien en naar elkaar luisteren, waar het veilig voelt, voor patiënten en voor het personeel ... daar willen we naartoe.

Lees meer

World AMR Awareness Week

24 november 2023

Deze week is het World AMR Awareness Week. WAAW is een wereldwijde campagne om het bewustzijn en begrip van AMR (antimicrobiële resistentie) te vergroten en info te verstrekken om de opkomst en verspreiding van medicijnresistente infecties te verminderen.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis Movember't

15 november 2023

In november wordt er traditioneel aandacht geschonken aan mannelijke gezondheidsproblemen. De internationale Movember-stichting focust op mentale gezondheid, preventie van zelfmoord, prostaatkanker en teelbalkanker, en roept daarom mannen op om deze maand hun snor te laten groeien of mannen en vrouwen om een ‘Move’-actie te ondernemen. Het Sint-Andriesziekenhuis neemt hier dit jaar aan deel. Dagelijks komen immers verschillende disciplines in aanraking met mannelijke gezondheidsproblemen, en in het bijzonder met prostaat- en teelbalkanker.

Lees meer

Dag tegen Kanker 2023

20 oktober 2023

Donderdag 19 oktober, Dag tegen Kanker 2023, werden onze patiënten in de watten gelegd met een ontspannende hand- en voetmassage, gelaatsverzorging en een workshop make-up en verzorging van Look Good, Feel Better. In de namiddag vond een infosessie rond smaaksturing plaats en werden daarna heerlijk verse wafels geserveerd voor de patiënten en hun familie. Kom op tegen Kanker informeerde de bezoekers met hun infostand in onze inkomhal. Hartelijk dank ook aan de leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut Tielt voor de massages en gelaatsverzorging.

Lees meer

YOUCA Action Day 2023

19 oktober 2023

Het is zover, vandaag is het YOUCA Action Day 2023! Deze 3 enthousiaste studentes zijn gedurende één dag aan de slag bij ons in het ziekenhuis. Het loon dat ze hiermee verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Dankjewel Luka, Leonie & Josefien voor jullie inzet!

Lees meer

Ingebruikname multiparametertoestellen

12 oktober 2023

Vorige week werden de nieuwe multiparametertoestellen van Innomediq in gebruik genomen. Die meten meerdere vitale parameters zoals temperatuur, hartslag en bloeddruk. De verpleeg- en zorgkundigen kregen een uitgebreide demonstratie van de werking. Met deze toestellen maken we ons ziekenhuis klaar voor de toekomst en ook voor ons nieuwe elektronisch dossier, want ze kunnen de gemeten waarden van de patiënt automatisch doorsturen naar het patiëntendossier. Hierdoor zal het risico op fouten bij het manueel overschrijven verdwijnen. Bovendien komt zo meer tijd vrij voor zorg aan het bed van de patiënt.

Lees meer

Lancering vaccinatiecampagne Victor Vaccin vanuit HOST TRIaz

10 oktober 2023

Op 10 oktober is de vaccinatiecampagne Victor Vaccin gelanceerd. Deze campagne is een initiatief vanuit de netwerkziekenhuizen van HOST TRIaz (HospitalOutbreak Support Team, Sint-Andriesziekenhuis, AZ Delta en Jan Yperman Ziekenhuis Ieper) en wil de ruime bevolking in Zuid-West-Vlaanderen sensibiliseren rond het belang van vaccinaties. Naast de basisvaccinaties, gratis aangeboden via Kind en Gezin en het CLB, zijn er nog extra vaccins belangrijk voor bepaalde risicogroepen en leeftijdsgroepen of sommige vaccins hebben een herhaling/booster nodig. Alle info is te vinden op hun gloednieuwe website www.victorvaccin.be.

Lees meer

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

08 oktober 2023

Van 1 t.e.m. 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Dan zetten we samen met tal van organisaties het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Binnen het Sint-Andriesziekenhuis zijn meerdere diensten hierbij betrokken: PAAZ (psychiatrie), De Kolibrie (dagtherapie), SPG (psychogeriatrie) en Kinderliaison (kindertherapie). Tijdens Open Bedrijvendag vorige zondag stelde de dienst Psychiatrie enkele kunstwerken rond veerkracht tentoon en de dienst Kinderliaison gaf tekst en uitleg bij hun werking. De voorbije week was er ook weer ‘Soep met babbeltjes’ waarbij het team van de dienst Psychiatrie gratis soep serveerde in de inkomhal en tijd nam om een praatje te maken met wie daar zin in had.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Marie De Groote, arts-specialist in de geriatrie

05 oktober 2023

Deze week heeft dokter Marie De Groote ons team vervoegd als arts-specialist in de geriatrie. Dr. De Groote behaalde haar diploma geneeskunde aan de Universiteit Gent in 2016 en specialiseerde zich daarna in de geriatrie. Ze liep stage in AZ Sint-Jan, AZ Delta en UZ Gent. Dr. De Groote is gepassioneerd door de zorg voor de geriatrische patiënt in al zijn facetten met o.a. een scherpe neus voor internistische problemen en aandacht voor het psychosociaal welzijn van patiënt en familie. Ze heeft ook een bijzondere interesse in oncogeriatrie en palliatieve zorg.

Lees meer

Bedankt aan alle aanwezigen op Open Bedrijvendag

04 oktober 2023

3150 keer bedankt aan alle aanwezigen tijdens Open Bedrijvendag zondag! We kijken fier en tevreden terug op een bijzonder geslaagde dag. De bezoekers werden verwelkomd op meer dan 30 info- en demostands, er was heel wat kinderanimatie en het bezoek kon afgerond worden in de tent met live muziek, drinks en foodbars. In het bijzonder ook een warme dankjewel aan het team dat zich met hart en ziel ingezet heeft om deze dag in goeie banen te leiden!

Lees meer

Boek '100 jaar Sint-Andriesziekenhuis Tielt' officieel voorgesteld

30 september 2023

Het Sint-Andriesziekenhuis bestaat dit jaar 100 jaar. Naar aanleiding van deze bijzondere gebeurtenis werd er een boek gemaakt over de geschiedenis van het ziekenhuis: 100 jaar Sint-Andriesziekenhuis Tielt. Het boek geeft een mooi, historisch onderbouwd overzicht van het Sint-Andriesziekenhuis van 1923 tot op vandaag.

Lees meer

Keuken Sint-Andriesziekenhuis wint Gault & Millau-award

12 september 2023

De keuken van het Sint-Andriesziekenhuis mocht de Innovation in Catering Award in ontvangst nemen tijdens de Catering Awards van Gault&Millau. Het resultaat van geslaagd teamwork onder leiding van diensthoofd voeding Rob Van Rompuy en een succes waar ze uiteraard fier op zijn.

Lees meer

Bezoek ons tijdens Open Bedrijvendag op zondag 1 oktober

08 september 2023

Zondag 1 oktober opent het Sint-Andriesziekenhuis de deuren voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Wat mag je verwachten? Een blik achter de schermen van het ziekenhuis en de kans om plaatsen te bezoeken waar je normaal niet zomaar mag komen zoals het operatiekwartier, de nieuwe pijnkliniek, technische ruimtes en de keuken. Ontdek de nieuwste (medische) apparatuur en kruip in de huid van een chirurg met operatierobot Hugo. Er is ook kinderanimatie en in de namiddag komt Herman Verbruggen, gekend van FC De Kampioenen, op bezoek.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis erkend als regionaal traumacentrum voor zwaargewonde slachtoffers van ongevallen

18 augustus 2023

Het Sint-Andriesziekenhuis heeft een internationale erkenning als regionaal traumacentrum behaald. In het traumacentrum zijn een urgentieteam en meerdere specialisten 24/7 beschikbaar voor de opvang, behandeling, ondersteuning en revalidatie van patiënten na een ernstig ongeval. Het Sint-Andriesziekenhuis is als eerste in West- en Oost-Vlaanderen erkend als regionaal traumacentrum en voldoet hiermee aan strenge internationale standaarden. De erkenning bestaat op drie niveaus: supraregionaal, regionaal en lokaal.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Laure Van Breda, neus-, keel- en oorarts

01 augustus 2023

Op 1 augustus verwelkomen we dr. Laure Van Breda, arts-specialist in de neus-, keel- en oorziekten. Dr. Van Breda behaalde haar diploma geneeskunde aan de KU Leuven in 2018 en promoveerde tot arts-specialist in de Otorhinolaryngologie in 2023.

Lees meer

Wijzigingen dienst gynaecologie

17 juli 2023

Recent vonden wat wijzigingen plaats binnen de dienst gynaecologie. We geven graag een overzicht van de contactgegevens van onze gynaecologen en de locaties waar ze consultaties houden.

Lees meer

Jaarverslag 2022

06 juli 2023

De tijd vliegt. Dat merken we onder meer aan de snelheid waarmee de jaarverslagen elkaar opvolgen. Traditiegetrouw publiceren we ons jaarverslag tijdens de zomermaanden en ook dit keer kunnen we terugblikken op een jaar boordevol boeiende gebeurtenissen en sprankelende hoogtepunten in het Sint-Andriesziekenhuis. Benieuwd naar het overzicht van 2022?

Lees meer

Volgende stap in nieuw elektronisch patiëntendossier

20 juni 2023

Dit team leidde de volgende mijlpaal van ons nieuwe elektronisch patiëntendossier in goede banen! Nadat we eind vorig jaar de afsprakenmodule en het administratief dossier hadden opgestart, vond vorige week een vlotte ingebruikname plaats van het verpleegkundig en medisch dossier in PrimUZ voor onze spoedgevallendienst.

Lees meer

Dag van de Medewerker 2023

12 mei 2023

12 mei, de Dag van de Verpleging, werd uitgebreid naar de Dag van de Medewerker. Want elke medewerker telt en is een schakel in de keten van onze ziekenhuiswerking. Vanmorgen werd iedereen getrakteerd op een heerlijk, royaal ontbijt. Bedankt #topzorgers voor jullie gewaardeerde inzet!

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Tom Vansteenkiste, anesthesist-intensivist

10 mei 2023

Dr. Tom Vansteenkiste heeft ons team vervoegd als arts-specialist in de anesthesie-intensieve zorg. Hij behaalde in 2016 zijn diploma geneeskunde aan de UGent, specialiseerde verder in de anesthesie en reanimatie en kreeg zijn erkenning in 2021. Zijn opleiding volgde hij onder meer in het UZ Gent, AZ Delta in Roeselare en AZ Sint Blasius in Dendermonde. Aansluitend volgde hij een bijkomende opleiding voor de beroepstitel Intensieve Zorg en een fellowship Pijnkliniek in Maria Middelares in Gent.

Lees meer

Mondmaskers volledig afgeschaft

24 april 2023

Het covid-19 beheersniveau in West-Vlaanderen is opnieuw gezakt, dit keer naar niveau 1. Dat betekent dat mondmaskers voortaan nergens nog verplicht zijn in het Sint-Andriesziekenhuis, noch in de openbare ruimtes van het ziekenhuis (o.a. inkomhal, gangen, restaurant) noch op de afdelingen. Ook de bezoekersbeperkingen behoren tot het verleden, met uitzondering van bezoek aan covidpatiënten (of andere patiënten in isolatie).

Lees meer

Kent u uw rechten als patiënt?

18 april 2023

De patiëntenrechtenwet bestaat sinds 2002, maar toch is de kennis over deze wet nog steeds beperkt. Naar aanleiding van de Europese dag van de Rechten van de Patiënt vandaag, zetten we de patiëntenrechten en -verantwoordelijkheden graag in de kijker met een nieuwe animatievideo. De video ontstond uit een samenwerking met 16 andere ziekenhuizen en het team van CAST Animation. Elk ziekenhuis heeft inhoudelijk bijgedragen en we zijn fier op het resultaat.

Lees meer

Mondmaskers niet langer overal verplicht

14 april 2023

Het covid-19 beheersniveau in West-Vlaanderen is, zoals al eerder het geval was in de rest van België, gezakt naar niveau 2. Ook in het Sint-Andriesziekenhuis is het aantal opgenomen covidpatiënten en de impact van covid op de organisatie duidelijk verminderd. Vanaf vandaag vervalt de algemene mondmaskerplicht dan ook in de openbare ruimtes van het ziekenhuis (o.a. inkomhal, gangen, restaurant). Voor bepaalde afdelingen (geriatrie, inwendige ziektes, intensieve zorg en spoed) geldt wel nog een mondmaskerplicht in het belang van de gezondheid van de patiënt, medewerker en bezoeker.

Lees meer

Samenkomst oud-medewerkers

05 april 2023

Na een pauze van enkele jaren vanwege corona, werden de oud-medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis vorige week opnieuw uitgenodigd om de traditie voort te zetten. De ruim 130 aanwezigen kwamen samen in het restaurant van het ziekenhuis voor een gezellig samenzijn met taart en koffie. Een warm weerzien voor deze voormalige #topzorgers!

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis investeert in ultramoderne operatierobot Hugo™ RAS

28 maart 2023

Het Sint-Andriesziekenhuis nam onlangs de chirurgische vierarmige robot Hugo™ RAS in gebruik. Operaties kunnen dankzij dit gloednieuwe robotsysteem met nog meer precisie worden uitgevoerd. Voor de patiënt betekent dit een vlottere operatie, minder complicaties, kleinere littekens en uiteindelijk ook een kortere ziekenhuisopname.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis in ranking World's Best Hospitals

24 maart 2023

Het Amerikaanse nieuwsmagazine Newsweek en het wereldwijde databedrijf Statista publiceerden voor het vijfde jaar op rij de lijst van 's werelds beste ziekenhuizen. Voor 2023 werden meer dan 2300 ziekenhuizen in 28 landen gerangschikt. De lijst is gebaseerd op drie gegevensbronnen: aanbevelingen van medische experts (artsen, ziekenhuismanagers, gezondheidswerkers), resultaten van patiëntenonderzoeken en medische prestatie-indicatoren. Dit jaar staat het Sint-Andriesziekenhuis met 73,46% op de 17de plaats voor België.

Lees meer

Mondmaskers voorlopig nog verplicht in Sint-Andriesziekenhuis

23 maart 2023

Hoewel het dragen van een mondmasker sinds 23 maart niet langer verplicht is in zorgsector, ziet het Sint-Andriesziekenhuis zich genoodzaakt om de mondmaskerplicht binnen de ziekenhuisomgeving overal aan te houden. Dit omwille van de epidemiologische toestand (beheersniveau 3) in het ziekenhuis zelf, maar ook in West-Vlaanderen. Van zodra dit niveau zakt, kunnen ook wij hierin versoepelen.

Lees meer

Marialoopschool schenkt ‘Zorgmoatjes’ aan Sint-Andriesziekenhuis

20 maart 2023

Vorige week vond de overhandiging van ‘Zorgmoatjes’ plaats in het Sint-Andriesziekenhuis. Dit initiatief van de Marialoopschool uit Meulebeke wil kinderen van ouders of grootouders met kanker ondersteunen door hen een zelfgemaakte knuffel te geven, een ‘Zorgmoatje’ aan wie ze al hun zorgen omtrent het ziekteproces van hun (groot)ouder kwijt kunnen.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis erkende satellietborstkliniek

17 maart 2023

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceerde deze week de resultaten van een nieuwe studie rond borstkanker. Daaruit blijkt dat patiënten die zich laten behandelen in een centrum zonder erkenning voor borstkanker een aanzienlijk hogere kans hebben om aan borstkanker te overlijden in vergelijking met patiënten die in een erkende borstkliniek worden behandeld. Het Sint-Andriesziekenhuis heeft sinds 1 mei 2021 een erkende satellietborstkliniek.

Lees meer

Wandel eens door een reuzendarm

13 maart 2023

Maart is de internationale maand tegen darmkanker. Ook de maagdarmspecialisten van het Sint-Andriesziekenhuis zetten in op sensibilisering en preventie. Zo staat er in de week van 13 maart onder meer een heuse reuzendarm opgesteld in de inkomhal en is er op 15 maart een infosessie voor de bevolking rond darmpoliepen en -kanker.

Lees meer

Michael Vanthourenhout reed nieuw Sportmedisch Centrum als eerste in

11 maart 2023

Vrijdag 10 maart vond de officiële opening van het Sportmedisch Centrum Sint-Andriesziekenhuis plaats. Voortaan kan de beginnende en ervaren, de recreatieve en competitieve sporter er terecht voor medische begeleiding en advies. Belgisch en Europees kampioen veldrijden Michael Vanthourenhout mocht als eerste het centrum “inrijden”.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis ondersteunt Klasziekaal

10 maart 2023

Naar aanleiding van Pyjamadag zetten we graag onze ondersteuning aan Klasziekaal in de kijker. Wanneer een kind ernstig ziek wordt, psychisch of fysiek, zitten de ouders met heel wat vragen. Een van die vragen is: “Wat met school?” Nochtans is het heel belangrijk dat in het dagelijkse leven van zieke leerlingen ook de school zijn plaats behoudt. Leerlingen die wegens ziekte langdurig of veelvuldig afwezig zijn, hebben recht op onderwijs op maat. Met Klasziekaal ondersteunen wij de initiatieven die aangeboden worden om zieke kinderen alsnog les te laten volgen.

Lees meer

Week van de Vrijwilliger 2023

02 maart 2023

Vrijwilligers. Wat zouden we zonder hen doen? In totaal zijn zo'n 40 mensen vrijwillig actief in het Sint-Andriesziekenhuis op onder meer de geriatrische afdeling, de pastorale dienst en het onthaal. Tijdens de Week van de Vrijwilliger 2023 zetten we hen graag eens in de kijker, want zij vormen een onmisbare schakel in onze organisatie.

Lees meer

Tweede ALS-training in Sint-Andriesziekenhuis

23 februari 2023

Sinds januari 2022 wordt een door het ERC (European Resuscitation Council) erkende Advanced Life Support cursus georganiseerd in het Sint-Andriesziekenhuis met als doelgroep artsen en verpleegkundigen werkzaam op kritieke diensten (spoed en intensieve zorgen) van alle ziekenhuizen en provincies. Eind januari vond de tweede editie van deze tweedaagse hands-on ALS-training plaats.

Lees meer

Verpleegkundige Leen finaliste Nurse of the Year

17 februari 2023

Verpleegkundige Leen werd donderdag 16 februari finaliste van Nurse of the Year, een initiatief van Care Talents, onderdeel van de HR-expert House of Talents. Het doel van ‘Nurse of the Year’ is in de eerste plaats om alle zorgverleners de aandacht en waardering te bezorgen die ze meer dan ooit verdienen.

Lees meer

Verpleegkundigen Sint-Andries met B-Fast naar Turkije

14 februari 2023

Sandy (verpleegkundige spoedafdeling) en Ward (verpleegkundige intensieve zorg) vertrekken deze week met B-Fast voor 14 dagen naar Turkije om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Voor Sandy is het (na Haïti in 2010 en de Filipijnen in 2013) de derde keer dat ze met B-Fast vertrekt, voor Ward is het de eerste keer.

Lees meer

KAT viert 250ste tentoonstelling in het Sint-Andriesziekenhuis

25 januari 2023

Zaterdag 21 januari werd de 250ste tentoonstelling van KAT, vzw Kunst in Sint-Andriesziekenhuis Tielt, geopend. Ter gelegenheid van dit jubileum stellen 10 kunstkringen uit Tielt en omstreken hun werk tentoon in de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis en dit van 21 januari tot 30 maart 2023.

Lees meer

Start bouw 4de en 5de verdieping

20 januari 2023

Deze week zijn de werfwerkzaamheden gestart voor de nieuw te bouwen 4de en 5de verdieping bovenop een bestaand deel van het ziekenhuis. De afdelingen fysiotherapie en psychogeriatrie zullen hier worden ondergebracht. De ondergrondse parking van het ziekenhuis blijft toegankelijk tijdens de werken. We proberen de hinder voor onze patiënten en bezoekers zo beperkt mogelijk te houden en wensen ons bij deze alvast te excuseren voor de eventuele ongemakken.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Delphine Dinneweth, kinderarts

09 januari 2023

Dr. Delphine Dinneweth heeft zopas ons team vervoegd als arts-specialist in de kindergeneeskunde. Dr. Dinneweth behaalde haar diploma geneeskunde aan de Universiteit Gent in 2016 en promoveerde tot arts-specialist in de kindergeneeskunde in 2021. Tijdens haar opleiding deed zij ervaring op in het AZ Sint-Lucas Gent, AZ Delta Roeselare, UZ Gent en ging ook een jaar op uitwisseling naar het Sophia kinderziekenhuis in het Erasmus MC te Rotterdam, Nederland.

Lees meer

Stem je ook voor Nurse of the Year?

30 december 2022

Het Sint-Andriesziekenhuis neemt dit jaar opnieuw deel aan de verkiezing van Nurse of the Year. In 2017 mocht de afdeling D2 deze titel in de wacht slepen. Dit keer zijn IZ-verpleegkundige Leen Vandevoorde en de dienst SPG respectievelijk kandidaat nurse en kandidaat team of the year. Je stem uitbrengen voor deze genomineerde #topzorgers kan nog tot en met 8 januari 2023.

Lees meer

Wachtdienst handchirurgie West-Vlaanderen

20 december 2022

Op 1 december 2022 is West-Vlaanderen als eerste Belgische provincie gestart met een ziekenhuisoverschrijdende handwacht. Hiervoor hebben alle West-Vlaamse ziekenhuizen zich geëngageerd, waaronder ook het Sint-Andriesziekenhuis.

Lees meer

Obesitaskliniek lanceert app voor de patiënt

16 december 2022

De obesitaskliniek lanceert een gloednieuwe app voor zijn patiënten. De app, genaamd MAELA, begeleidt de patiënt doorheen het volledige zorgtraject. Dit biedt heel wat voordelen, waaronder steeds up-to-date informatie rond de status van het traject en de mogelijkheid tot chatten met het obesitasteam.

Lees meer

Kinderafdeling ontvangt geschenkenstapel van Leo Club Tielt

15 december 2022

Wat een leuke verrassing: Leo Club Tielt verkocht ontbijtpakketten waarvan de opbrengst besteed werd aan heel wat leuke geschenken voor de patiëntjes van onze kinderafdeling. Een grote dankjewel voor dit warme gebaar in de koudste tijd van het jaar!

Lees meer

Testcentrum gesloten, covidtests in ziekenhuis zelf

05 december 2022

Het aantal covidtests is sterk gedaald waardoor beslist werd om geen apart testcentrum meer open te houden in Tielt. Het afnemen van een covidwisser is weliswaar nog steeds mogelijk in het ziekenhuis en dit op de dienst bloedafname (route 78).

Lees meer

Afspraak maken via My Sint-Andries

01 december 2022

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier PrimUZ werd het voorbije weekend succesvol in gebruik genomen voor onder meer patiëntenadministratie, agendabeheer en het patiëntenportaal. Hierdoor is het vanaf nu mogelijk om voor enkele van onze diensten online uw afspraak in te plannen via My Sint-Andries.

Lees meer

Overstap naar nieuw elektronisch patiëntendossier

25 november 2022

In het kader van de overstap naar PrimUZ (een nieuw elektronisch patiëntendossier) van vrijdagavond 25 tot zondagavond 27 november, is het mogelijk dat de wachttijden in het ziekenhuis iets langer zijn dan normaal. Dit omdat diverse computerprogramma's worden aangepast.

Lees meer

Monopoly Tielt gelanceerd

26 oktober 2022

Dinsdag vond de persvoorstelling van Monopoly Tielt plaats in de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis. Het populaire gezelschapsspel bestaat nu ook in een Tieltse variant, met tal van bekende bezienswaardigheden en plaatsen die de stad typeren. Wie het spel koopt, steunt meteen ook het goede doel, want alle winst gaat naar de kinderafdeling van het ziekenhuis.

Lees meer

Testcentrum voortaan in ziekenhuis

24 oktober 2022

Vanaf 24 oktober bevindt het covid-testcentrum zich in de gebouwen van het Sint-Andriesziekenhuis. U kan nog steeds parkeren met gebruik van parkeerschijf op parking Keidam (tegenover de Krommewalstraat). Van hieruit wandelt u richting Sint-Andriesziekenhuis en slaat u rechtsaf (korte pijl) ter hoogte van de parking van wzc SAMEN (Krommewalstraat 13). U loopt door tot aan de rokerslocatie voor het personeel (lange pijl) en daar belt u aan (er is specifieke signalisatie en een parlofoon voorzien).

Lees meer

Dag tegen Kanker 2022

20 oktober 2022

Op donderdag 20 oktober organiseert Kom op tegen Kanker voor de 23ste keer de Dag tegen Kanker. Nog meer dan anders willen we kankerpatiënten en hun omgeving die dag tonen dat ze er niet alleen voor staan. In onze inkomhal staan enkele infostands, van onder andere Kom op tegen Kanker en het TVDK (Tielts Vormings- en Documentatiecentrum tegen Kanker). Kom gerust vrijblijvend langs voor een bezoekje. Verder worden ook voor de patiënten ontspannende activiteiten georganiseerd zoals gelaatsverzorging, hand- en voetmassage en een wafelbak.

Lees meer

Week van de Patiënt: 17 t.e.m. 21 oktober

14 oktober 2022

Tijdens de week van de patiënt van 17 tot 21 oktober 2022 zetten medische teams en verpleegkundigen zich in om informatie te geven en patiënten en bezoekers te sensibiliseren en hen zo te helpen hun gezondheid in eigen handen te nemen en de keuzes te maken die het best bij hen passen. Ook het Sint-Andriesziekenhuis zet hierop in met enkele infostands rond onder meer diabetes, de rugschool, kinderbedden psychiatrie, beroerte en Preventie alcohol AA. Iedereen is van harte welkom van maandag t.e.m. vrijdag tussen 8.30 en 17.00u in onze inkomhal.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Cara Ghysbrecht, gynaecoloog

03 oktober 2022

Dr. Cara Ghysbrecht heeft op 1 oktober 2022 ons team vervoegd als arts-specialist in de gynaecologie. Dr. Ghysbrecht behaalde haar diploma geneeskunde aan de KU Leuven in 2017 en promoveerde tot arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde in 2022. Haar opleiding volgde ze in AZ Turnhout, UZ Leuven, Jan Yperman Ziekenhuis en AZ Sint-Lucas Brugge.

Lees meer

Nieuwe locatie huisartsenwachtpost Molenland

30 september 2022

30 september opent de huisartsenkring HAOWVL hun huisartsenwachtpost Molenland in een gloednieuw gebouw naast onze spoeddienst. De oude locatie in de Krommewalstraat, waar de huisartsenwachtpost tijdelijk ondergebracht was, is nu niet langer in gebruik. De nieuwe ligging maakt een vlotte samenwerking tussen de huisartsenwachtpost en de spoeddienst mogelijk.

Lees meer

Dr. Wouter Marchand nieuwe medisch directeur

19 september 2022

Sinds 15 september is dr. wouter marchand de nieuwe medisch directeur van het Sint-Andriesziekenhuis. Daarnaast blijft hij verder actief als uroloog in het ziekenhuis. Dr. Marchand volgt hiermee dr. Leen De Backer op die omwille van familiale omstandigheden haar mandaat wenste te beëindigen. Ze blijft uiteraard wel verder ter beschikking van de patiënten als medisch oncoloog. We bedanken dr. De Backer voor haar engagement in de verdere uitbouw van het ziekenhuis en wensen dr. Marchand alvast veel succes bij het vervullen van deze nieuwe functie!

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Fien Trenson, radioloog

09 september 2022

Dr. Fien Trenson heeft op 1 september 2022 ons team vervoegd als arts-specialist in de medische beeldvorming. Dr. Trenson behaalde haar diploma geneeskunde aan de KU Leuven in 2017 en promoveerde tot arts-specialist in de medische beeldvorming aan de Vrije Universiteit Brussel in 2022.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Sébastien Strypstein, algemeen en abdominaal chirurg

07 september 2022

Dr. Sébastien Strypstein heeft op 1 september 2022 ons team vervoegd als arts-specialist in de algemene en abdominale heelkunde. Dr. Strypstein behaalde zijn diploma geneeskunde in 2014 aan de KULeuven. Hij specialiseerde zich verder in de algemene en abdominale heelkunde en werd erkend in 2020.

Lees meer

Nieuwe arts: orthopedist dr. Delphine Lambrecht

05 september 2022

Dr. Delphine Lambrecht heeft op 1 september ons team vervoegd als arts-specialist in de orthopedische heelkunde. Dr. Lambrecht startte in 2008 haar studies geneeskunde aan de Universiteit Gent. In 2015 studeerde ze af als “Arts in de Geneeskunde” met Grote Onderscheiding. Ze heeft haar masterproef afgewerkt onder leiding van Prof. Dr. Victor. Nadien begon ze aan de opleiding met specialisatie “Orthopedie en Traumatologie” in verscheidene centra, o.a. het Sint-Andriesziekenhuis, AZ Delta en UZ Gent.

Lees meer

Mooie resultaten voor wondzorgteam bij testaudit decubitus

08 augustus 2022

Op 11 maart is er in het Sint-Andriesziekenhuis een testaudit doorligwonden uitgevoerd door het Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg. Tijdens de audit werd er geen enkel geval van in het ziekenhuis verworven decubitus geregistreerd. Een pluim op de hoed van het wondzorgteam dus.

Lees meer

Jaarverslag 2021

20 juli 2022

Naar goeie gewoonte blikken we in de zomermaanden even terug op het voorbije jaar. Benieuwd naar het reilen en zeilen binnen het Sint-Andriesziekenhuis in 2021? Blader je graag eens door de activiteiten en hoogtepunten van onze #topzorgers? Bekijk dan snel ons jaarverslag!

Lees meer

Bezoek delegatie Koeweit

28 juni 2022

Eerder deze maand was een Koeweitse delegatie van artsen en directie van het Al Salam International Hospital enkele dagen te gast in het Sint-Andriesziekenhuis. Van verschillende Europese centra viel de keuze op het Sint-Andriesziekenhuis omwille van de efficiëntie van het operatiekwartier, de aanwezige knowhow en moderne infrastructuur.

Lees meer

Warme dagen, zorg dragen

16 juni 2022

Het KMI voorspelt de komende dagen temperaturen van 30°C en meer. Ook de nachten worden warm. Dit houdt voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen extra risico's in op gezondheidsproblemen. Zorg daarom goed voor jezelf en voor elkaar. Waardevolle tips rond o.a. preventie, verkoeling en de juiste voeding kan je vinden op www.warmedagen.be.

Lees meer

Welke factoren bepalen het kostenplaatje van uw zorgen in het ziekenhuis?

09 juni 2022

Bij ons is niet alleen goede zorg belangrijk. Ook bij het ontvangen van de factuur willen we dat u weet waar u aan toe bent. En dat is iets waar we samen voor moeten zorgen. Hoe dan? Ontdek het in deze korte animatievideo die tot stand kwam vanuit een samenwerking tussen 20 ziekenhuizen en organisaties.

Lees meer

Komt je kind naar het ziekenhuis? Bezoek onze kinderwebsite

02 juni 2022

Komt je kind binnenkort naar het ziekenhuis? Neem dan zeker een kijkje op onze kinderwebsite voor meer informatie of maak rechtstreeks een afspraak bij een van onze kinderartsen.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis staat voor betaalbare zorg

17 mei 2022

Het Sint-Andriesziekenhuis beperkt de ereloonsupplementen op de eenpersoonskamers tot 100%. Samen met 9 andere ziekenhuizen van de 100 in België vormt het Sint-Andriesziekenhuis een van de weinige ziekenhuizen die hun ereloonsupplementen beperkt houden.

Lees meer

Joran Wyseure huldigt fietsende #topzorgers

09 mei 2022

Het is een traditie geworden in het Sint-Andriesziekenhuis: de Week van de Fiets. Het doel is zoveel mogelijk medewerkers motiveren om die week – maar ook daarbuiten uiteraard – met de fiets naar het werk te komen. Wielrenner Joran Wyseure, wereldkampioen veldrijden bij de beloften, steunt de medewerkers hierin en kwam hen persoonlijk feliciteren tijdens een meet & greet op maandag 9 mei. Hij reikte ook de prijzen uit die de medewerkers konden winnen tijdens de Week van de Fiets.

Lees meer

A plastic ocean voor Zero Waste Week

02 mei 2022

Van zo 1 mei t.e.m. za 7 mei 2022 organiseert de Mondiale Raad samen met Avansa MZW en de Stad Tielt een Zero Waste Week in Tielt. Met zoveel mogelijk Tieltenaars gaan we de uitdaging aan om met zo weinig mogelijk verspilling en afval te leven. Zie ook www.tielt.be > Zero Waste Week

Lees meer

Nieuwe verpleegkundig en paramedisch directeur

26 april 2022

Deze week verwelkomen we onze nieuwe verpleegkundig en paramedisch directeur David De Cleer. Dhr. De Cleer werkt sinds 2007 in de zorgsector waar hij als verantwoordelijke diverse functies uitoefende en van 2017 tot op heden was hij zorgmanager in AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. We wensen dhr. De Cleer als kersverse #topzorger alvast alle succes in zijn nieuwe uitdaging!

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Bernd Lannau, plastisch chirurg

21 april 2022

Volgende week verwelkomen we dr. Bernd Lannau, plastisch chirurg met specialisatie in esthetische en reconstructieve heelkunde. Dr. Lannau studeerde af in 2013 van de Universiteit Gent. Hierop volgend deed hij twee jaar onderzoek in de Verenigde Staten. In deze periode slaagde hij voor de verschillende Amerikaanse medische examens (USMLE). Vervolgens verhuisde hij terug naar België voor zijn opleiding Plastische Heelkunde aan de Universiteit van Gent. Na het afstuderen in 2021 heeft hij aanvullend een esthetische fellowship gevolgd in Ankara en Istanbul.

Lees meer

Steun voor Oekraïne

08 april 2022

Het Sint-Andriesziekenhuis toont zijn betrokkenheid bij de crisis in Oekraïne. Zo werd in de stille ruimte van het ziekenhuis een hoekje ingericht waar mensen hun vredeswens in het intentieboek kunnen neerpennen. Ook mochten de medewerkers een bijdrage storten en werd de helft van de opbrengst van de warmste quiz gestort naar het het consortium 12-12. Een totaalbedrag van 3800 euro. Een warm gebaar waar de Oekraïense collega's Lena, Irina en Vira alvast heel dankbaar om zijn.

Lees meer

Lions Centinelle schenkt mini-Tesla aan kinderafdeling

30 maart 2022

Kinderen die naar het Sint-Andriesziekenhuis komen, kunnen vanaf vandaag rondrijden in een echte mini-Tesla. Lions Club Centinelle uit Gent schonk de blitse wagen aan de kinderafdeling van het ziekenhuis. Patiënte Heavenly mocht de auto als eerste inrijden op de afdeling.

Lees meer

Qwiek.up ondersteunt belevingsgerichte zorg in Sint-Andriesziekenhuis

22 maart 2022

Het Sint-Andriesziekenhuis investeerde in Qwiek.up, een kantelbare mobiele projector waarmee in elke gewenste ruimte beelden op de muur of het plafond kunnen worden geprojecteerd, begeleid door rustige of activerende muziek. Qwiek.up wordt ingezet op de kinderafdeling en geriatrie van het ziekenhuis als entertainment of afleiding bij momenten van onrust.

Lees meer

Infosessie 15 maart "Als bewegen moeilijk wordt. Wat houdt ons tegen?"

02 maart 2022

Ervaar jij soms stijfheid, of kreeg je de diagnose reuma, osteoporose of artrose? En zorgt dat voor vermoeidheid en pijn bij het bewegen? Tijdens deze infosessie kom je te weten hoe je kunt (blijven) bewegen en welke voordelen dat oplevert. Van harte welkom op deze infoavond rond reuma, osteoporose, artrose en andere slijtage-aandoeningen

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Peter Vandenbroeck, kinderarts

04 februari 2022

Deze week is dr. Peter Vandenbroeck als arts-specialist in de kindergeneeskunde van start gegaan in het Sint-Andriesziekenhuis. Dr. Vandenbroeck vervoegt het team kindergeneeskunde van het Sint-Andriesziekenhuis.

Lees meer

MR-scanner volledig in beheer van Sint-Andriesziekenhuis

03 februari 2022

Sinds begin dit jaar beschikt het Sint-Andriesziekenhuis over het volledige beheer en gebruik van de MR-scanner. Hierdoor zijn de wachttijden voor MR-onderzoeken een stuk korter geworden, wat de patiënt uiteraard enkel ten goede komt. ​De wachttijden zijn snel en eenvoudig in real time te bekijken via de website van het ziekenhuis.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Charlotte Biebaû, radioloog

01 februari 2022

Vandaag verwelkomen we dr. Charlotte Biebaû in ons team als arts-specialist in de radiologie. Dr. Biebaû behaalde haar diploma geneeskunde aan de KU Leuven in 2016 en promoveerde tot arts-specialist in de medische beeldvorming in 2021. Haar opleiding volgde ze in het AZ Sint-Jan Brugge en het UZ Leuven, met bijzondere interesse in de thoraco-abdominale radiologie.

Lees meer

Cyberaanval op Sint-Andriesziekenhuis

27 januari 2022

Het Sint-Andriesziekenhuis werd woensdag 26 januari getroffen door een cyberaanval. Dankzij het snelle optreden van het team van externe experten samen met de eigen informatici is men er weliswaar in geslaagd om de cyberaanval op het ziekenhuisnetwerk af te slaan.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Nelleke Walgers, spoedarts

18 januari 2022

Begin januari mochten we spoedarts dr. Nelleke Walgers verwelkomen in ons team. Naast haar studies behaalde ze certificaten voor de cursussen Advanced Life Support, European Pediatric Life Support, European Trauma Course, Emergency Medicine Ultrasound Course en Rampenmanagement. Dr. Walgers heeft een bijzondere interesse in trauma-opvang en pediatrie op spoed en versterkt het team van de dienst spoedgevallen met als diensthoofd dr. Vandeplassche. Van harte welkom en alle succes gewenst!

Lees meer

NIEUW: Avondconsultaties

11 januari 2022

Het Sint-Andriesziekenhuis start vanaf dinsdag 11 januari met avondconsultaties op dinsdag tussen 18.00 en 20.00. Op die manier creëert het ziekenhuis voor zijn patiënten de mogelijkheid om op consultatie te kunnen komen zonder hiervoor verlof te moeten nemen.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Marc Vandevoort, plastisch chirurg

04 januari 2022

Dr. Marc Vandevoort gaat op 5 januari van start als plastisch chirurg in het Sint-Andriesziekenhuis. Dr. Vandevoort is al jaren werkzaam als plastisch chirurg in AZ Delta Roeselare waar hij een algemeen plastisch heelkundige praktijk voert. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het borstreconstructieprogramma in UZ Gasthuisberg.

Lees meer

4de jaar op rij gouden certificaat griepvaccinatie

04 januari 2022

Voor het vierde jaar op rij behaalt het Sint-Andriesziekenhuis een vaccinatiegraad van meer dan 80 procent. Om precies te zijn, dit jaar liet 80,1 procent van medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis zich vaccineren tegen griep. Ook in de context van COVID-19 was vaccinatie van gezondheidswerkers opnieuw essentieel.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Margot De Coster, cardioloog

29 december 2021

Op 1 januari verwelkomen we cardioloog dr. Margot De Coster. Dr. De Coster behaalde haar diploma geneeskunde aan de Universiteit Gent in 2014. Ze specialiseerde zich verder in AZ Sint-Lucas Gent en UZ Gent, waar ze in 2020 promoveerde tot arts-specialist in de cardiologie. Bijkomend volgde zij een opleiding niet-invasieve cardiale beeldvorming te LUMC Leiden.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Anne Vierin, gynaecoloog

14 december 2021

Recent mochten we dr. Anne Vierin in ons team verwelkomen als arts-specialist in de gynaecologie. Dr. Anne Vierin behaalde haar diploma geneeskunde aan de Gentse universiteit in 2016. Ze specialiseerde zich verder in de gynaecologie en verloskunde en behaalde haar erkenning in 2021.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Wouter Marchand, uroloog

03 december 2021

Op 1 december ging dr. Wouter Marchand, uroloog, van start in het Sint-Andriesziekenhuis. Op de dienst urologie werkt hij samen met dr. Mariëtte van den Heuvel en dr. Pieter Jan Elshout. Hij zal zich voornamelijk toeleggen op uro-oncologie, robotchirurgie en endo-urologie.

Lees meer

Nieuwe artsen

27 oktober 2021

Recent mochten we drie nieuwe artsen-specialisten verwelkomen in het Sint-Andriesziekenhuis: neus-, keel-, oorarts dr. Belphine De Wilde en oogartsen dr. Julie Imschoot en dr. Michèle Tack. Hartelijk welkom en alle succes gewenst!

Lees meer

Dag tegen Kanker 2021

21 oktober 2021

21.10.2021 Dag tegen Kanker. Een dag waarop we met z’n allen kankerpatiënten en hun naasten een groot hart onder de riem steken, en waarop we hen tonen dat ze omringd zijn door mensen die hen steunen. Onze patiënten werden vandaag verwend met styling- en beautysessies en kregen een overheerlijke fles bio-appelsap boordevol vitamientjes aangeboden.

Lees meer

West-Vlaamse ziekenhuizen voeren samen campagne voor griepvaccinatie

18 oktober 2021

Samen met 11 andere West-Vlaamse ziekenhuizen sloeg het Sint-Andriesziekenhuis de handen in elkaar om zoveel mogelijk medewerkers warm te maken om zich dit najaar te laten vaccineren tegen de griep. Onder de noemer “ALTEGOARE tegen de griep” brengen ze met 'Vaccin voor Anja' een unieke West-Vlaamse song met bijhorende videoclip uit.

Lees meer

Pensioen dr. Jan Beyls

05 oktober 2021

Dr. Jan Beyls beëindigde eind september, na een carrière van 34 jaar in ons ziekenhuis, zijn activiteiten als arts-specialist in de gastro-enterologie. We wensen hem nog vele gelukkige en gezonde jaren toe met zijn familie en vrienden nu een nieuwe periode voor hem aanbreekt.

Lees meer

Resultaat indicator VIKZ vaccinatiegraad COVID-19

30 september 2021

Het Sint-Andriesziekenhuis heeft deelgenomen aan de indicator van het VIKZ (Vlaams instituut kwaliteit van zorg) betreffende de vaccinatiegraad van COVID-19 in de zorg. De streefwaarde ziekenhuisbreed betreft 95%. Het Sint-Andriesziekenhuis haalt deze streefwaarde en zit met 96% net onder de mediaan van 97%.

Lees meer

Nieuwe artsen: dr. Isabelle Vanneuville en dr. Astrid De Zutter

27 september 2021

Dr. Isabelle Vanneuville en dr. Astrid De Zutter hebben recent ons artsenteam vervoegd. Dr. Vanneuville is gespecialiseerd in fysische geneeskunde en revalidatie, dr. De Zutter is arts-specialist in de gastro-enterologie. Van harte welkom!

Lees meer

Erkenning kinder liaisonpsychiatrie

21 september 2021

De laatste jaren zijn er meer en meer kinderen en jongeren met psychische problemen. Door de coronacrisis zijn deze problemen nog toegenomen. De wachtlijst voor kinderen met dergelijke problemen zijn lang en af en toe komt het tot crisissituaties. Deze kinderen komen dan soms terecht op de spoedafdeling, de pediatrie of de polikliniek. Om deze kinderen beter te helpen wil men via gestructureerde samenwerking een brug slaan tussen de algemene kindergeneeskunde en de kinderpsychiatrie om zo de beste zorg voor deze kinderen te kunnen garanderen. Sinds 1 augustus beschikt het Sint-Andriesziekenhuis, in het kader van een pilootproject, over een erkenning voor kinder liaisonpsychiatrie. Het ziekenhuis is zeer tevreden deze psychische zorg (die eigenlijk toch een basiszorg zou moeten zijn) regionaal voor kinderen te kunnen aanbieden.

Lees meer

3de vaccin voor risicogroep

20 september 2021

Personen met verminderde immuniteit werden vorige week uitgenodigd voor een extra prik. Zij kunnen minder beschermd zijn na hun basisvaccinatie met 1 of 2 dosissen. Recente wetenschappelijke gegevens tonen aan dat bij deze patiënten een extra dosis mRNA-vaccin kan zorgen voor een betere bescherming. In België is er daarom beslist om deze extra kwetsbare patiënten uit te nodigen voor een extra dosis met deze vaccins.

Lees meer

Bedankt voor de inzet en betrokkenheid!

03 september 2021

Corona was een wervelwind. De medewerkers en vrijwilligers van het Sint-Andriesziekenhuis hebben gezwoegd en gezweet, getwijfeld maar nooit opgegeven, gehuild en heel af en toe gelachen ... Toen we net voor de zomer na 230 dagen eindelijk coronavrij waren, stond een evenement op de planning om iedereen te bedanken voor de geleverde inzet. Helaas was dat toen vanwege de overheidsmaatregelen niet mogelijk. Donderdag 2 september enkele maanden later, kon dit alsnog doorgaan. Het werd een gezellige én feestelijke gelegenheid opgefleurd met foodtrucks en drinks.

Lees meer

Aanstelling voorzitter TRIaz-netwerk

28 juni 2021

Het bestuursorgaan van TRIaz vzw, het ziekenhuisnetwerk van het Jan Yperman Ziekenhuis, AZ Delta en het Sint-Andriesziekenhuis heeft in de vergadering van 31 mei eensgezind Franky Depickere aangesteld als onafhankelijk bestuurder en als voorzitter.

Lees meer

Patiënten in de watten gelegd voor What Matters To You-dag

09 juni 2021

Maandag 7 juni werden de patiënten in het Sint-Andriesziekenhuis uitgebreid in de watten gelegd naar aanleiding van de themadag What Matters To You, kortweg WMTY. Met een kappersbeurt en lichaamsbehandeling verzorgd door de leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut Tielt werden ze klaargestoomd om daarna voor de professionele camera te poseren met het resultaat.

Lees meer

AssiStep, alternatief voor traplift primeur voor Sint-Andriesziekenhuis

03 juni 2021

Het Sint-Andriesziekenhuis nam onlangs de AssiStep in gebruik. Dit innovatieve alternatief voor de traplift wordt gebruikt tijdens de revalidatie voor onder meer neurologische en geriatrische patiënten. Deze revolutionaire traploper geeft de gebruiker extra steun en veiligheid om zelf de trap op te gaan. Matthijs Samyn, verpleegkundig directeur: “Revalidatie is een hoeksteen van het herstel, daarom is innoveren een must. Zo kan er verder op een veilige, realistische en uitdagende manier ingezet worden op deze revalidatie.”

Lees meer

Oncologisch dagziekenhuis maakt dauwtrip voor Pink Ribbon

22 mei 2021

Het team van het oncologisch dagziekenhuis zette z’n schouders onder De Roze Mars van Pink Ribbon. Tijdens de maand mei sporen ze iedereen aan om voldoende te bewegen en elke dag 30 minuten extra te stappen. Tijdens een dauwtrip eerder deze maand stapte het team maar liefst 120.000 stappen bijeen ten voordele van het onderzoek naar borstkanker.

Lees meer

Wielrenster Elke Bleyaert te gast tijdens Week van de Fiets

18 mei 2021

Het wordt een traditie, de Week van de Fiets in het Sint-Andriesziekenhuis. Na Yves Lampaert en Stijn Steels, mochten we dit jaar Elke Bleyaert verwelkomen, enthousiast wielrenster en vriendin van profwielrenner Jasper Stuyven. Vandaag, dinsdag 18 mei, kwam ze de medewerkers warm maken om (nog) meer te fietsen.

Lees meer

12 mei, internationale dag van de verpleging

12 mei 2021

Op 12 mei - de verjaardag van Florence Nightingale - vieren we de Internationale Dag van de Verpleging. Over de hele wereld is er vandaag bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. Bij uitbreiding zetten we graag al onze medewerkers in de kijker.

Lees meer

5 mei, internationale dag van de handhygiëne

06 mei 2021

5 mei is de internationale dag van de handhygiëne. De gelegenheid bij uitstek om handhygiëne, die sowieso al consequent wordt toegepast in ons ziekenhuis, extra in de kijker te zetten. Alle medewerkers kregen verzorgende handcrème cadeau en heel wat enthousiastelingen poseerden als een van de superhelden in handhygiëne.

Lees meer

Ook Sint-Andriesziekenhuis onderschrijft Rookvrije Zorg

03 mei 2021

Samen met 11 andere Vlaamse ziekenhuizen lanceert het Sint-Andriesziekenhuis een rookvrije oproep. We vragen om niet meer te roken aan de ingang en op andere, zichtbare plaatsen. De oproep past in het kader van het project 'Rookvrije zorg' dat gelanceerd werd met de steun van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw en de Vlaamse overheid.

Lees meer

18 april: Europese dag van de rechten van de patiënt

19 april 2021

Dit jaar zetten we het recht op informatie in de kijker. Als patiënt heb je recht op alle informatie die je een beter inzicht geeft in je gezondheidstoestand en de (vermoedelijke) evolutie ervan. Je hebt recht op de informatie in een duidelijke taal. Dat betekent dat men rekening moet houden met je leeftijd, je opleiding, je psychische draagkracht, … Meestal zal je geïnformeerd worden door middel van een gesprek. Ook kan je vragen dat de informatie ook aan je vertrouwenspersoon wordt meegedeeld. We geven je graag nog enkele tips mee.

Lees meer

Fietslabyrint brengt senioren virtueel langs de mooiste plaatsen

01 april 2021

Sinds kort staat er een hometrainer met ‘fietslabyrint’ in de dagzaal geriatrie van het Sint-Andriesziekenhuis. Deze brengt de senioren virtueel langs heel wat mooie plekken. Een interactieve fietstocht voor mensen voor wie buiten fietsen niet meer zo vanzelfsprekend is. Het idee is even simpel als geniaal. Met dank aan De Ronde Tafel Tielt voor de financiële steun.

Lees meer

Gezocht: kandidaten voor ons patiëntenpanel

30 maart 2021

Patiënten merken zaken op die mensen die hier elke dag werken niet meer zien. Van duidelijke bewegwijzering, over de inrichting van ruimtes tot begrijpelijke informatie in de brochures, op de website, enz. Om onze zorg te verbeteren, willen we dan ook leren van de ervaringen van onze patiënten. Binnenkort gaan we daarom van start met een patiëntenpanel. We zitten rond de tafel en voeren een open gesprek waarin naar uw mening en ervaring wordt gepolst. Er is voor elke bijeenkomst een vooropgesteld thema. U bepaalt zelf hoe vaak, wanneer en aan welk thema u wenst deel te nemen.

Lees meer

Hoe het resultaat van uw coronatest kennen?

26 maart 2021

Bent u getest op corona? Dan zijn er drie opties om het resultaat van de test te kennen. Indien de test positief is, dan wordt u uiterlijk de dag erna gecontacteerd hierover. U kan ook zelf contact opnemen met uw huisarts. Wenst u zelf het resultaat na te gaan? Sinds enkele maanden worden de resultaten van coronatests afgenomen in het Sint-Andriesziekenhuis zonder vertraging gepubliceerd op CoZo. Daar kan u dus onmiddellijk het resultaat van uw test nakijken.

Lees meer

Geschenkenwinkel Ma-Va opnieuw tijdelijk gesloten

25 maart 2021

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen van de overheid is geschenkenwinkel Ma-Va gesloten van 27 maart tot 25 april 2021. Mensen kunnen wel via de webshop bestellingen plaatsen voor levering bij een patiënt en/of afhaling in de winkel. Leveringen en afhalingen gebeuren van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Er wordt echter niet op afspraak gewerkt.

Lees meer

Kinderen voortaan met mini-auto richting operatiekwartier

12 maart 2021

Kinderen mogen vanaf nu met een elektrische mini-auto naar de operatiekamer rijden. Een groot succes, want met deze kindvriendelijke aanpak vertrekken ze enthousiast naar het operatiekwartier. Dankzij een samenwerking met Automobilia uit Tielt beschikt het ziekenhuis sinds kort over enkele charmante mini-Volvo’s.

Lees meer

Vaccinatiegraad van bijna 93%

11 maart 2021

Sinds deze week heeft bijna 93 procent van de medewerkers en artsen van het Sint-Andriesziekenhuis het eerste covid-vaccin gekregen. Verwacht wordt dat deze groep tegen eind mei het tweede vaccin zal gekregen hebben en dus op dat moment volledig gevaccineerd is.

Lees meer

Maart: maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

08 maart 2021

In maart staat darmkanker in de kijker. Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Elke twee jaar krijgt men van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep (50 tot en met 74 jaar) behoort en het twee jaar geleden is dat je een stoelgangstaal liet onderzoeken.

Lees meer

Kunst verbindt in tijden van afstand: Fragile Bricks

25 februari 2021

Vanaf 1 maart prijken op tien muren in het Tieltse stadscentrum evenveel uitvergrote prints van kunstwerken. Nu het coronavirus een vol jaar ons doen en laten mee bepaalt, wil Cultuurcentrum Gildhof op artistieke wijze een moeilijk jaar onderstrepen met het tijdelijke gevelproject ‘FRAGILE BRICKS – socially distant, closer by art’. Omdat kunst in deze tijden van afstand meer dan ooit verbindt. Ook het Sint-Andriesziekenhuis stelt een van zijn muren ter beschikking.

Lees meer

Hart onder de riem dankzij hartenkussens

23 februari 2021

Wekelijks komen onze borstverpleegkundigen in contact met patiënten die de diagnose van borstkanker krijgen. Na een operatie van de borst en/of de okselklieren, is de behandelde plek extra kwetsbaar. Voortaan krijgen alle patiënten met borstkanker een hartenkussen cadeau. De vorm en het zachte materiaal van het hartenkussen zorgen voor een aangename houding waardoor de pijn verlicht wordt. Ook worden zwellingen, stuwingen en spanning in de schouder met het gebruik van het kussen verlicht.

Lees meer

Slaapnestje voor onze kleinste patiënten

18 februari 2021

Maison Colette schonk vorige week twee slaapnestjes van DockATot aan onze kinderafdeling. De slaapnestjes zijn speciaal ontworpen om baby’s een veilige, knusse en rustgevende omgeving te bieden. Hartelijk dank voor dit waardevolle geschenk waar onze allerkleinste patiëntjes ongetwijfeld heel wat slaapplezier aan zullen beleven!

Lees meer

Dr. Leen De Backer nieuwe medisch directeur

04 februari 2021

Dr. Leen De Backer heeft op 1 februari de fakkel als medisch directeur overgenomen van dr. Antonio Gazziano. Dr. De Backer zal naast haar functie als medisch directeur verder deeltijds actief blijven als medisch oncoloog in het ziekenhuis. We wensen dokter De Backer veel succes in haar nieuwe uitdaging!

Lees meer

Tournée Minérale? Op uw gezondheid!

03 februari 2021

Tournée Minérale! Het is weer zover, februari = maand zonder alcohol. De voordelen? Je merkt dat je gaandeweg beter slaapt en je fitter voelt. Je spaart ook heel wat geld uit. En je krijgt minder calorieën binnen. Redenen genoeg dus om mee te doen met de Tournée Minérale.

Lees meer

Nieuwe CT-scan op dienst medische beeldvorming

01 februari 2021

Het Sint-Andriesziekenhuis kondigt met enige fierheid de installatie van zijn nieuwe high-end CT-scanner van de laatste generatie aan. De Revolution Apex™ is ontwikkeld door GE Healthcare en bevat alle nieuwste technologieën. Met deze scanner verhoogt het ziekenhuis het comfort voor de patiënt alsook de diagnostische precisie op de dienst radiologie. De Revolution Apex™ CT-scanner betekent een nieuwe standaard in beeldkwaliteit in combinatie met een uiterst lage stralingsdosis. De CT-scan werd vrijdag 29 januari officieel voorgesteld aan de pers.

Lees meer

Stoffen mondmaskers niet meer toegestaan

19 januari 2021

Vanaf woensdag 20 januari zijn stoffen mondmaskers niet langer toegestaan in het Sint-Andriesziekenhuis. Bezoekers, patiënten en medewerkers dienen voortaan een chirurgisch mondmasker te dragen. Mogen wij er ook nog eens op wijzen dat men zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis dient te komen en dat de tijd voor/na de consultatie/het bezoek zo kort mogelijk dient te zijn?

Lees meer

COVID-19 en het vaccin, webinar met professor dr. Pierre Van Damme

15 januari 2021

Tijdens een webinar op woensdag 13 januari informeerde professor dr. Pierre Van Damme (vaccinoloog Universiteit Antwerpen) de artsen-specialisten van het Sint-Andriesziekenhuis en de huisartsen uit de regio over het COVID-vaccin dat momenteel gelanceerd wordt.

Lees meer

Welkom dr. Griet Spiessens, arts-specialist in de spoedeisende geneeskunde

07 januari 2021

Dr. Griet Spiessens heeft begin januari 2021 ons team vervoegd als arts-specialist spoedeisende geneeskunde. Dr. Spiessens, afkomstig uit Tielt, behaalde haar diploma geneeskunde aan de UGent in 2004. In 2010 werd zij in Nederland erkend als spoedeisendehulparts (SEH-arts). Tijdens haar opleiding liep zij onder andere stage in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en in het Cambridge University Hospital (Addenbrookes) te Groot-Brittanië.

Lees meer

Obesitas & COVID, gratis online infosessie

04 januari 2021

We zijn bijna een jaar onderweg in het coronaverhaal en ondertussen is geweten dat mensen met obesitas vatbaarder zijn voor het virus. Tijdens deze online infosessie geeft abdominaal chirurg dr. Biglari tekst en uitleg over de correlatie tussen beide.

Lees meer

Specialisme in de kijker: fysiotherapie

22 december 2020

Tijdens de maand december laten we ons licht schijnen op het specialisme fysiotherapie, meer bepaald op een aspect ervan: ESWT of extracorporele shockwave therapie. Deze techniek werd aanvankelijk gebruikt voor het verbrijzelen van nierstenen. Sinds de jaren ’90 wordt die ook gebruikt bij aanslepende peesproblemen met of zonder kalkvorming om patiënten van deze kwaal te verlossen of de pijn minstens voldoende te verminderen om opnieuw een goede kwaliteit van leven te bekomen. Wetenschappelijk nazicht toont bij 60 à 70 procent van de behandelingen een goed resultaat. Sinds kort beschikt het Sint-Andriesziekenhuis over een nieuw toestel, de Elvation Piezowave 2 - Focussed Shockwave device, dat de behandeling zeer gericht kan uitvoeren.

Lees meer

3de jaar op rij gouden certificaat voor griepvaccinatie

21 december 2020

Voor het derde jaar op rij wordt de kaap van 80 procent gevaccineerden overschreden. Dit jaar liet 84,6 procent van medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis zich vaccineren tegen griep. Essentieel om niet enkel zichzelf maar ook de patiënten en bezoekers te beschermen tegen het griepvirus. “Dit is hét bewijs dat intensieve educatie en sensibilisering werken. Zeker in aanloop naar de COVID-vaccinatie is dit een positief signaal”, weet verpleegkundig directeur Matthijs Samyn.

Lees meer

Leo Club schrijft wenskaarten voor onze jongste patiënten

14 december 2020

Leo Clubs Belgium, afdeling Roeselare, kwam langs op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Deze serviceclub voor jongeren zet zich op vrijwillige basis in voor het goede doel. Dit jaar koos de nationale voorzitster ervoor om het kinderkankerfonds te steunen. In dit kader werd onder andere de actie omtrent de kerstkaartjes, met bijhorende knutselwedstrijd, in het leven geroepen. Ook onze jongste patiënten vielen hierbij in de prijzen.

Lees meer

Leuke Sinterklaasverrassing dankzij BMW

07 december 2020

Naar aanleiding van Sinterklaas kwamen de mensen van BMW Lemmens-Le Couter langs met een wel heel leuke verrassing voor de zieke kindjes. Voortaan kunnen onze patiëntjes hun energie kwijt op een van de kleurrijke BMW-loopauto's. Een schenking naar aanleiding van corona. Stijn Le Couter: "We hopen dat de kinderen dankzij de auto’s toch wat plezier kunnen beleven tijdens hun verblijf in jullie ziekenhuis."

Lees meer

Afscheid dr. Carlier

30 november 2020

Vandaag zet dr. Bernard Carlier na 35 jaar dienst zijn activiteiten in het Sint-Andriesziekenhuis stop wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dr. Carlier was een van de drijvende krachten die de dienst mee heeft uitgebouwd tot wat hij nu is.

Lees meer

Collega Saghine is West-Vlaams ambassadeur 2020

26 november 2020

Vorige week riepen we via onze sociale media nog op om massaal te stemmen zodat collega Saghine Lampaert West-Vlaams ambassadeur zou worden. Vandaag hebben we goed nieuws: Saghine ís verkozen tot West-Vlaams ambassadeur. Maar ze neemt het ambassadeurschap niet alleen op. Dit jaar werden namelijk 2 ambassadeurs verkozen! Ze deelt de eerste plaats met niemand minder dan Wim Opbrouck.

Lees meer

Versoepeling bezoekregeling

26 november 2020

Vanaf vrijdag 27 november vindt er een versoepeling van de bezoekersregeling plaats. Niet-covidpatiënten kunnen voortaan één keer per dag bezoek ontvangen. Bezoek voor covidpatiënten blijft beperkt tot één keer per week. Let wel, in beide gevallen gaat het voortaan om één vaste bezoeker gedurende de gehele verblijfsperiode. Skypegesprekken blijven ook mogelijk. De inruilbalie voor spullen van de patiënt is enkel nog voor covidpatiënten en is open op maandag en donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur.

Lees meer

Dr. Jietse Ryckeboer, nieuwe spoedarts

20 november 2020

Deze maand verwelkomen we dr. Jietse Ryckeboer, arts-specialist in de urgentiegeneeskunde. Dr. Jietse Ryckeboer volgde haar opleiding geneeskunde aan UGent, waar ze haar diploma behaalde in 2014. Nadien volgde ze de opleiding urgentiegeneeskunde en in juli 2020 ontving ze haar erkenning als urgentiearts.

Lees meer

Lions Club Tielt schenkt 800 kerststerren aan ziekenhuis

19 november 2020

Lions Club Tielt schonk op 18 november maar liefst 800 kerststerren aan het Sint-Andriesziekenhuis. Via deze ‘dikke merci’-actie wil de Lions Club het voltallige personeel & de artsen van het ziekenhuis een extraatje bezorgen, als blijk van waardering voor wat allemaal werd en wordt gedaan tijdens deze tweede golf van Covid-19.

Lees meer

800 kaarsjes zorgen voor licht in Sint-Andriesziekenhuis

17 november 2020

Het Sint-Andriesziekenhuis nam #ZORGVOORLICHT, de oproep van VTM NIEUWS en HLN om overal in het land lichtjes aan te steken, letterlijk op. De zorgmedewerkers lieten maar liefst 800 theelichtjes branden in de binnentuin en dit als teken van verbondenheid en hoop. Matthijs Samyn, verpleegkundig directeur: “Een lichtje voor elke medewerker, het is iets wat we sterk nodig hebben in deze donkerdere dagen. Niet alleen voor de zorg, maar ook voor elkaar.”

Lees meer

Nieuw: webshop Ma-Va

03 november 2020

De geschenkenwinkel van het ziekenhuis, Ma-Va, heeft voortaan een eigen webshop. Zin om een wenskaart met persoonlijke boodschap te laten bezorgen bij een van onze patiënten? Of wenst u iemand te verwennen met een cadeautje of andere verrassing? Check het uitgebreide aanbod en kies een leuke wenskaart of originele attentie, alles kan op de patiëntenkamer worden geleverd. Ook afhalen in de winkel of thuis laten bezorgen is mogelijk.

Lees meer

Nieuwe arts: cardioloog dr. Jan Bresseleers

02 november 2020

Vandaag gaat dr. Jan Bresseleers, arts-specialist in de cardiologie, van start in het Sint-Andriesziekenhuis. Dr. Bresseleers oefent zijn medische activiteit uit binnen de associatie inwendige ziekten in samenwerking met dr. B. Carlier, dr. F. Desimpel, dr. Ph. Vanderheeren en dr. L. Defruyt.

Lees meer

Specialisme in de kijker: neuropsychiatrie

30 oktober 2020

In oktober zetten we neuropsychiatrie in de kijker en dit naar aanleiding de Werelddag Geestelijke Gezondheid op 10 oktober. Aangezien recent nog de dagkliniek psychiatrie de deuren opende, lieten we psychiaters dr. Gazziano en dr. Vandewalle aan het woord over het doel en de werking van de a(d)-dienst.

Lees meer

Afdeling G2 zamelde ruim 1800 euro in voor Think Pink

28 oktober 2020

Nadat de medewerkers van afdeling geriatrie G2 van het Sint-Andriesziekenhuis vorig jaar een collega verloren aan borstkanker, wilden ze graag extra aandacht vragen voor deze ziekte. N.a.v. Wereld Kanker Dag op 4 februari 2020 besloten ze vzw Think Pink te steunen met een aantal acties. Dat leverde maar liefst ruim 1800 euro op.

Lees meer

Corona: wijziging bezoek aan patiënt

26 oktober 2020

Gelet op de strikter wordende maatregelen n.a.v. COVID-19 zien we ons genoodzaakt het aantal bezoekers te beperken in het Sint-Andriesziekenhuis. We vragen graag uw aandacht voor enkele wijzigingen.

Lees meer

Corona: wijziging ingrepen

23 oktober 2020

De overheid heeft gisteren beslist dat voor alle ziekenhuizen vanaf maandag 26 oktober fase 2A in werking treedt. Gedurende vier weken (t.e.m. 22 november) dient daarom extra capaciteit te worden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Dit heeft gevolgen voor o.a. de niet-dringende ingrepen in het Sint-Andriesziekenhuis.

Lees meer

Reguliere zorg blijft gegarandeerd

19 oktober 2020

Ondanks het toenemende aantal COVID-19-besmettingen en -opnames wijzen we erop dat de reguliere zorg in het Sint-Andriesziekenhuis gewoon doorgaat. De veiligheid van alle patiënten, COVID en niet-COVID, is te allen tijde gegarandeerd. We hanteren gescheiden patiëntenstromen, de social distancing wordt gerespecteerd en er is een strikte opvolging van de hygiënevoorschriften.

Lees meer

Restaurant tijdelijk gesloten voor patiënten en bezoekers

19 oktober 2020

Het Overlegcomité besliste vrijdag jl. dat alle horeca-aangelegenheden 4 weken de deuren dienen te sluiten in het kader van COVID-19. Het ziekenhuis is dus genoodzaakt het restaurant opnieuw te sluiten voor patiënten en bezoekers. We houden je verder op de hoogte bij eventuele wijzigingen. Alvast bedankt voor jullie begrip.

Lees meer

Corona-update bezoek

16 oktober 2020

Gelet op het toenemende aantal COVID-19-besmettingen en -opnames, werd de regeling voor bezoek lichtjes aangepast. Voor niet-COVID-patiënten blijft alles zoals het was, COVID-19-patiënten kunnen 3 x per week 1 bezoeker ontvangen. Patiënten kunnen ook opnieuw via Skype contact hebben met familie/vrienden (omwille van de beperkte bezoekregeling voor COVID-patiënten, krijgen zij voorrang bij de Skypegesprekken). Op de kraamafdeling zijn enkel nog de partner en broertjes/zusjes welkom (grootouders helaas niet meer).

Lees meer

Dag tegen Kanker 2020

15 oktober 2020

Op 15 oktober 2020 is het de 21ste Dag tegen Kanker. Tijdens de Dag tegen Kanker roept Kom op tegen Kanker iedereen op om één dag expliciet hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. In het Sint-Andriesziekenhuis komt Koen Crucke langs om de kankerpatiënten een bezoekje te brengen en hun dag wat extra kleur te geven.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis, AZ Delta en Jan Yperman Ziekenhuis vormen samen TRIaz

08 oktober 2020

Op woensdag 7 oktober is het ziekenhuisnetwerk TRIaz officieel opgericht. TRIaz is het samenwerkingsverband tussen drie West-Vlaamse ziekenhuizen: Sint-Andriesziekenhuis, AZ Delta en Jan Yperman Ziekenhuis. Het netwerk is opgericht conform de nieuwe modaliteiten van de ziekenhuiswetgeving en heeft een eigen raad van bestuur en een eigen medische raad. In de raad van bestuur zal nog een onafhankelijke bestuurder aangesteld worden, die als voorzitter zal fungeren.

Lees meer

Arthur wijst je graag de weg in het ziekenhuis

02 oktober 2020

De nieuwste medewerker van het Sint-Andriesziekenhuis is een robot. Arthur zal voortaan patiënten ontvangen en begeleiden naar hun bestemming. De meerwaarde zit naast het functionele ook in het ludieke, we merken dat mensen spontaan vrolijk worden als ze de robot op zich zien afkomen.

Lees meer

Welkom dr. Loran Defruyt, arts-specialist in de cardiologie

01 oktober 2020

Op 1 oktober vervoegt dr. Loran Defruyt ons team als arts-specialist in de cardiologie. Dr. Defruyt zal zijn medische activiteit uitoefenen binnen de associatie inwendige ziekten in samenwerking met dr. B. Carlier, dr. F. Desimpel en dr. Ph. Vanderheeren. Van harte welkom en veel succes gewenst!

Lees meer

Bedankt dr. Van Nuffel!

01 oktober 2020

Na 34 jaar dienst heeft dr. Jan Van Nuffel, arts-specialist in de orthopedie, op 30 september zijn activiteiten in het Sint-Andriesziekenhuis stopgezet wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Lees meer

Schenking VZW Voor Kinderen aan kinderafdeling

23 september 2020

Een warme dankjewel aan VZW Voor Kinderen voor de schenking aan onze kinderafdeling. Knutselpakketten, spinners, speelgoed ... onze patiëntjes worden de komende maanden opnieuw ten volle in de watten gelegd. Bedankt!

Lees meer

Last van kortademigheid? Misschien lijdt u wel aan hartfalen

21 september 2020

Van 21 t.e.m. 27 september organiseert de Belgische Cardiologische Liga de Week van het Hart. Dit jaar ligt de focus op hartfalen. Op basis van cijfers uit andere landen wordt geschat dat het aantal mensen met hartfalen in België 2% van de totale bevolking bedraagt, met andere woorden ongeveer 220.000 Belgen.

Lees meer

Bezoek aan patiënt online reserveren

17 september 2020

Plant u binnenkort een bezoek aan een familielid of kennis in ons ziekenhuis? Vanaf vandaag kan u uw afspraak online boeken via ons reservatieplatform.

Lees meer

Nieuwe arts: geriater dr. Judith Sys

01 september 2020

Dr. Judith Sys is per 1 september van start gegaan als geriater in ons ziekenhuis. Dr. Sys volgde haar opleiding geneeskunde aan UZ Leuven, waar ze haar diploma behaalde in 2014. Nadien volgde ze de opleiding inwendige geneeskunde met subdiscipline geriatrie en in juli 2020 ontving ze haar erkenning als geriater.

Lees meer

Nieuw in Aalter: multidisciplinaire groepspraktijk voor kinderen en adolescenten tot 18 jaar

17 augustus 2020

Vanaf 1 september openen onze kinderartsen dr. Evens, dr. Persyn en dr. De Mey in Aalter een multidisciplinaire groepspraktijk voor kinderen en adolescenten tot 18 jaar. Naast de kinderartsen maken ook volgende specialisten deel uit van de praktijk: kinderneuroloog dr. Voets; kinderpsychologenteam OPPAD; kinderkinesiste Brigitte Delvaux; logopedisten Sylvie Boelaert en Lies De Sutter; kinderdiëtiste Chantal Pleune.

Lees meer

Correct mondmaskergebruik

24 juli 2020

Het dragen van een mondmasker is verplicht in het ziekenhuis. Daarom komt u steeds het ziekenhuis binnen met uw masker al op. Ondertussen zijn verschillende soorten mondmaskers in omloop. Binnen het ziekenhuis zijn echter niet alle types mondmasker toegelaten. Ook is het uiterst belangrijk het masker correct te dragen. Mogen we nog even uw aandacht vestigen op volgende zaken?

Lees meer

Update corona: symptomen of terug na reis in rode zone?

16 juli 2020

Geachte patiënt/bezoeker, indien u in de vorige 7 dagen last had van hoesten, kortademigheid, niezen, neusloop, keelpijn, koorts (>38°), plots smaak- en/of geurverlies, of u bent de voorbije 14 dagen in een rode zone geweest, gelieve dit dan telefonisch te melden voor u op consultatie/opname/bezoek in het ziekenhuis komt.

Lees meer

Jaarverslag 2019

09 juli 2020

2019 ligt al even achter ons, maar we blikken graag nog eens terug op de gebeurtenissen en hoogtepunten van vorig jaar. Vers van de pers: jaarverslag Sint-Andriesziekenhuis 2019! Kijk je mee?

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis opnieuw inclusieve onderneming

07 juli 2020

Het Sint-Andriesziekenhuis werd door de Werkplekarchitecten voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot inclusieve onderneming. Een inclusieve onderneming zet in op diversiteit en heeft daarbij oog voor het potentieel van elke werknemer. De zichtbare verschillen springen het snelst in het oog: leeftijd, geslacht, ras, taal, fysieke verschijningsvorm, kleding, gedragsstijl … Maar ook minder zichtbare verschillen zijn belangrijk bij diversiteit: scholingsgraad, werkervaring, sociale achtergrond, interesses, talenten, levensdoelen e.a.

Lees meer

Wijziging openingsuren restaurant

03 juli 2020

Vanaf morgen, zaterdag 4 juli, is het restaurant van het ziekenhuis in het weekend doorlopend open voor iedereen van 10 tot 19 uur. Dit in tegenstelling tot de weekdagen waarop het restaurant enkel toegankelijk is voor bezoekers en patiënten tussen 9.00 en 10.30 uur en 14.00 en 19.00 uur.

Lees meer

Geboorteaangifte voortaan op materniteit

01 juli 2020

Vanaf 1 juli kunnen ouders de geboorteaangifte van hun kindje op de materniteit doen. Voortaan is er namelijk op maandag, woensdag en vrijdag een ambtenaar van de dienst Burgerlijke Stand van Tielt aanwezig op de materniteit zodat alle ouders de kans krijgen om hun geboorteaangifte nog tijdens het verblijf in het ziekenhuis te doen. Met dit initiatief willen het stadsbestuur van Tielt en het Sint-Andriesziekenhuis een aanvullende service inzake aangifte geboorte aanbieden aan de kersverse ouders. Aangifte in de materniteit biedt het comfort om vlugger en zonder bijkomende verplaatsing naar het stadhuis de aangifte te registreren. Een groot voordeel ook als je weet dat ongeveer drie op de vier bevallingen van ouders van buiten Tielt zijn.

Lees meer

Nieuwe arts: radioloog dr. Ruben Roose

01 juli 2020

Op 1 juli verwelkomen we dr. Ruben Roose als nieuwe radioloog in ons ziekenhuis. Dr. Ruben Roose behaalde zijn diploma geneeskunde aan de Universiteit Gent en specialiseerde tot radioloog aan de Vrije Universiteit Brussel. Na zijn opleiding startte hij als resident in het OLV Ziekenhuis Aalst en werd hij staflid in het AZ Jan Portaels Ziekenhuis in Vilvoorde. Tijdens zijn opleiding heeft hij steeds een uitgesproken interesse getoond in musculoskeletale radiologie waarop hij zich ook verder zal toeleggen in het SintAndriesziekenhuis. Hij hecht veel belang aan een goede interdisciplinaire samenwerking en is steeds bereikbaar voor advies en overleg.

Lees meer

Virtuele rondleiding op onze kraamafdeling

25 juni 2020

Corona heeft de werking van het ziekenhuis grondig overhoop gehaald. Een van de zaken die niet meer kon, was de rondleiding voor aanstaande ouders op onze kraamafdeling. Gelukkig vonden we hier een goed alternatief voor: de 360° tour. Hiermee 'wandelt' u door ons ziekenhuis en krijgt u met tekst en beeld het integrale verhaal rond de werking van onze kraamafdeling.

Lees meer

Wijziging bezoekregeling

19 juni 2020

Vanaf woensdag 1 juli gelden opnieuw andere bezoekersrichtlijnen. Patiënten kunnen dagelijks een bezoeker ontvangen, maar hiervoor dient nog steeds een afspraak te worden gemaakt via het nummer 051 42 58 01 en dit dagelijks tussen 9.30 en 11.30 uur en tussen 14.00 en 17.00 uur (behalve op zon- en feestdagen). Check zeker onze pagina 'coronavirus' > 'contact met de patiënt' om alle concrete richtlijnen omtrent de actuele bezoekregeling te kennen.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis is coronavrij

09 juni 2020

Op vrijdagavond 5 juni mocht de laatste COVID-19-patiënt het Sint-Andriesziekenhuis verlaten. Het totaal aantal gedeeltelijk of volledig genezen COVID-patiënten komt hiermee op 102. Wel verblijven nog 3 ondertussen COVID-negatieve patiënten in het ziekenhuis voor verzorging. Daarnaast zijn helaas 15 COVID-overlijdens te betreuren. Dat brengt het totaal dus op 120 COVID-positieve opnames.

Lees meer

Week van de Fiets 2020

04 juni 2020

Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert het Sint-Andriesziekenhuis van 2 t.e.m. 5 juni opnieuw de Week van de Fiets. Het doel is zoveel mogelijk medewerkers motiveren om met de fiets naar het werk te komen. Wielrenners Yves Lampaert en Stijn Steels steunen de medewerkers hierin en komen hen persoonlijk feliciteren tijdens een meet & greet met social distancing op Wereld Fietsdag, nl. woensdag 3 juni om 10 uur.

Lees meer

Bezoek opnieuw toegelaten onder voorwaarden

29 mei 2020

Het Sint-Andriesziekenhuis schikt zich maximaal naar de federale richtlijnen inzake het coronavirus. Vanaf 2 juni is beperkt bezoek dan ook opnieuw toegestaan in het ziekenhuis, mits het respecteren van bepaalde richtlijnen.

Lees meer

Word jij #topzorger? Ontdek onze employer branding campagne!

18 mei 2020

Om onze zoektocht naar extra personeel kracht bij te zetten, pakken we uit met een originele employer branding campagne, #topzorgers. Zo hopen we de aandacht van nieuwe medewerkers te trekken en onze openstaande vacatures in te vullen. Ben je klaar om ook een #topzorger te worden?

Lees meer

12 mei, dag van de Medewerker

12 mei 2020

Vandaag vieren we de Dag van de Verpleegkundige, maar in ons geval wordt dat de Dag van de Medewerker. Na wat alle ziekenhuismedewerkers de afgelopen maanden samen gerealiseerd hebben, willen we hen dit jaar, nog meer dan anders, van harte bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet voor onze patiënten. Vanmorgen werden ze dan ook ontvangen op de rode loper voor het medewerkersontbijt. Dankjewel, jullie zijn een topteam!

Lees meer

Naar het ziekenhuis in coronatijden: hoe veilig is dit?

11 mei 2020

Heel wat aandacht gaat momenteel naar coronapatiënten en hun behandeling. Er werd intensief gecommuniceerd dat bezoekers weg dienen te blijven uit het ziekenhuis en dat patiënten enkel voor urgente zaken naar het ziekenhuis mogen komen. Niet-dringende afspraken, ingrepen en onderzoeken werden ondertussen uitgesteld tot na 3 mei. Het is echter belangrijk dat patiënten die essentiële en/of continue zorg nodig hebben, die ook in coronatijden krijgen en dat die niet onnodig wordt uitgesteld. Het ziekenhuis garandeert dat deze zorg op een veilige manier kan gebeuren mits het volgen van de hygiëneregels. Dokter Sophie Vandeplassche, diensthoofd van de afdeling spoedgevallen, geeft tekst en uitleg.

Lees meer

Consultaties, opnames en behandelingen vanaf 4 mei

02 mei 2020

Naar aanleiding van de nieuwe federale maatregelen gebaseerd op de adviezen van de Veiligheidsraad zal ook het Sint-Andriesziekenhuis vanaf 4 mei zijn activiteiten geleidelijk aan weer uitbreiden. Naast de dringende of noodzakelijke consultaties/ingrepen/onderzoeken die te allen tijde konden doorgaan, zullen door de versoepeling ook de niet-dringende consultaties en onderzoeken opnieuw opstarten. Vanaf 11 mei gaan bovendien de geplande chirurgische ingrepen langzaamaan opnieuw door in het ziekenhuis. Hiermee gaan we echter niet terug naar de situatie van voor de lockdown, maar ontstaat er een "nieuw normaal" waarbij het essentieel is dat patiëntenstromen gescheiden zijn, social distancing gerespecteerd wordt en de hygiënevoorschriften strikt worden gevolgd.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis ondersteunt woonzorgcentra in aanpak corona

08 april 2020

Naar aanleiding van de coronacrisis en de uitdagingen die zich bijgevolg in de woonzorgcentra stellen, heeft het Sint-Andriesziekenhuis het initiatief genomen om zijn kennis rond onder meer ziekenhuishygiëne te delen met de wzc’s uit Tielt en de omliggende gemeenten.

Lees meer

Patiënten blijven welkom

06 april 2020

Ten gevolge van de coronacrisis gaat heel wat aandacht momenteel naar coronapatiënten en hun behandeling. We hebben intensief gecommuniceerd dat bezoekers weg dienen te blijven uit het ziekenhuis en dat patiënten enkel voor urgente zaken naar het ziekenhuis mogen komen. Niet-dringende afspraken, ingrepen en onderzoeken werden ondertussen uitgesteld tot na 3 mei. Van harte bedankt voor jullie begrip en medewerking in deze precaire periode.

Lees meer

Een boodschap voor patiënten of medewerkers?

31 maart 2020

Heb je een boodschap voor een familielid of vriend(in) die in het ziekenhuis is opgenomen? Wil je iets meedelen aan al onze patiënten? Of specifiek de patiënten die in isolatie verblijven vanwege het coronavirus? Wil je de medewerkers een hart onder de riem steken? Wat je ook wil zeggen of tonen, SartoTV brengt jouw boodschap tot bij onze patiënten en medewerkers.

Lees meer

Van harte bedankt!

30 maart 2020

De materialen, producten, attenties en steunberichten blijven het ziekenhuis binnenstromen n.a.v. het coronavirus. We willen jullie via deze video met heel ons hart bedanken voor deze bijzonder waardevolle ondersteuning. Jullie acties getuigen van een enorme warmmenselijkheid ondanks de moeilijke tijden. De coronacrisis is ongezien, maar dat geldt evenzeer voor deze golf aan waardering en geeft ons moed om door te gaan.

Lees meer

Patiënt met coronasymptomen? Zo meldt u zich correct aan

18 maart 2020

Bericht aan patiënten die naar het ziekenhuis, de spoedafdeling, de dienst medische beeldvorming of de huisartsenwachtpost komen: Hebt u een afspraak in het ziekenhuis? Indien u symptomen van het coronavirus vertoont, vragen we om niet naar het ziekenhuis te komen en uw afspraak zelf te annuleren. Komt u toch langs, dan doen we alsnog een bevraging om te vermijden dat besmette patiënten op consultatie komen. Hebt u via uw huisarts een afspraak bij de huisartsenwachtpost? Komt u langs op de spoedafdeling of de dienst medische beeldvorming? Bekijk onze instructievideo's om te zien hoe u zich als patiënt met vermoeden van coronabesmetting correct dient aan te melden.

Lees meer

Update coronavirus 16 maart

16 maart 2020

Geachte bezoeker, verblijft iemand van uw familie of vriendenkring in het ziekenhuis die u momenteel niet kunt bezoeken door de maatregelen inzake corona? Graag brengen we u op de hoogte van volgende mogelijkheden om het verblijf van de patiënten toch zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken: binnenbrengen en ophalen persoonlijke spullen; bellen via Skype.

Lees meer

Update coronavirus 14 maart

14 maart 2020

Het Sint-Andriesziekenhuis schikt zich maximaal naar de federale richtlijnen inzake het coronavirus. Daarom neemt het ziekenhuis de nodige voorzorgsmaatregelen om patiënten, bezoekers en medewerkers maximaal te beschermen. Vanaf heden t.e.m. 3 april (dit kan verlengd worden) gelden dan ook volgende beperkingen: uitstel niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen; bezoekverbod; sluiting restaurant.

Lees meer

Update coronavirus 13 maart

13 maart 2020

Het Sint-Andriesziekenhuis schikt zich maximaal naar de federale richtlijnen inzake het coronavirus. Daarom neemt het ziekenhuis de nodige voorzorgsmaatregelen om patiënten, bezoekers en medewerkers maximaal te beschermen. Vanaf heden gelden dan ook beperkingen op het bezoek aan patiënten en wordt het restaurant van het ziekenhuis gesloten voor patiënten en bezoekers. Dank voor uw begrip voor deze maatregelen.

Lees meer

Update coronavirus: mededeling aan bezoekers

12 maart 2020

Beste bezoeker, in afwachting van verdere richtlijnen van de overheid neemt het Sint-Andriesziekenhuis nu al de nodige voorzorgsmaatregelen om patiënten en medewerkers maximaal te beschermen. Naar aanleiding van de opmars van het virus en om de verspreiding ervan in de mate van het mogelijke te beperken, vragen we daarom met aandrang om niet-dringende bezoeken aan patiënten die in ons ziekenhuis verblijven uit te stellen naar een later tijdstip. Dank voor uw begrip en medewerking, ziekenhuishygiëne & directie Sint-Andriesziekenhuis

Lees meer

Coronavirus: stand van zaken

28 februari 2020

De kans dat het coronavirus zich in België zal verspreiden is zeer reëel. Kenmerken van het virus zijn koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. Het Sint-Andriesziekenhuis is voorbereid op een mogelijke uitbraak. Herken je een of meerdere symptomen van het coronavirus en ben je onlangs in een risicogebied (China, Zuid-Korea, Iran, Italië, Singapore, Japan) geweest? Dan hoef je niet te panikeren, neem eerst telefonisch contact op met je huisarts vooraleer naar het ziekenhuis te gaan en lees ook hier meer over het coronavirus: www.info-coronavirus.be/nl/.

Lees meer

Samen voor een gezond gewicht

25 februari 2020

Het Sint-Andriesziekenhuis organiseert enkele activiteiten n.a.v. Wereld Obesitas Dag (4 maart). Van 2 t.e.m. 6 maart kan iedereen meestappen op de loopband in de inkomhal ten voordele van een Tielts gezondheidsproject en op 7 maart is er een infonamiddag rond overgewicht waarbij Koen Crucke en Jan Gheysens komen getuigen over hun strijd tegen de kilo’s.

Lees meer

Zelfstandige vroedvrouwen werken samen met Sint-Andriesziekenhuis

21 februari 2020

De zelfstandige vroedvrouwenpraktijk Aesem, bestaande uit Tamara Van Overmeire, Gwendolien Vilez, Fien Stockman en Ine Berghman, werkt voortaan samen met het Sint-Andriesziekenhuis. Hierdoor kunnen mama’s die wensen te bevallen onder begeleiding van een vroedvrouw genieten van de veilige omgeving van een ziekenhuis.

Lees meer

28 februari: gratis screening etalagebenen

17 februari 2020

In februari staat de dienst vaatheelkunde in de kijker in het Sint-Andriesziekenhuis en vindt er een gratis screening etalagebenen plaats. Deze aandoening kenmerkt zich door vernauwingen van de slagaders in het been en veroorzaakt beenkrampen tijdens het wandelen. In de meest extreme gevallen kan de slagader helemaal dichtslibben en een hartinfarct of hersentrombose veroorzaken. Kom op vrijdag 28 februari tussen 9 en 12 uur langs en laat u gratis screenen op deze aandoening.

Lees meer

BFHI-label voor kraamafdeling

12 februari 2020

Voortaan draagt onze kraamafdeling het BFHI-label. Het BFHI of Baby Friendly Hospital Initiative is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF om ervoor te zorgen dat elke baby en ook de moeders de beste kansen krijgen op het gebied van gezondheid en welzijn.

Lees meer

‘Draag een bouwsteentje bij’ verrast zieke kinderen met Legopakket

06 februari 2020

Zondag 3 februari werden de kinderen op de kinderafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis verrast met een Legogeschenkje van Bricks-and-More en LAKC Lego Fans. De actie ‘Draag een bouwsteentje bij’, gecoördineerd door een Lego community in BeNeLux, zet zich in voor het goede doel en trakteert zieke kinderen in België en Nederland op een Legopakket.

Lees meer

G2 voor Think Pink

01 februari 2020

Nadat de medewerkers van afdeling geriatrie G2 van het Sint-Andriesziekenhuis onlangs een collega verloren aan borstkanker, willen zij graag extra aandacht vragen voor deze ziekte. Daarom kozen ze ervoor om n.a.v. Wereld Kanker Dag op 4 februari 2020 vzw Think Pink te steunen met verschillende acties gedurende de maand februari.

Lees meer

Problemen ICT-netwerk

23 januari 2020

Ten gevolge van het falen van een cruciaal netwerkcomponent ondervond het ziekenhuis vandaag hinder op ICT-vlak. Alle basis- en geplande zorg kon weliswaar doorgaan en de patiëntveiligheid kwam niet in het gedrang.

Lees meer

Januari, maand van de urologie

21 januari 2020

Met de start van het nieuwe jaar zet het Sint-Andriesziekenhuis vanaf nu elke maand een specialisme in de kijker. Deze maand krijgen de urologen een platform om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Dat doen ze onder meer met een driedaagse infostand waarop ze het publiek te woord staan rond diverse urologische onderwerpen. Er worden interessante videofragmenten getoond en er liggen infobrochures ter beschikking.

Lees meer

Moeten kleinere materniteiten binnenkort dicht?

16 januari 2020

Vandaag werd het nieuws bekend gemaakt dat meerdere materniteiten in Vlaanderen en Wallonië de deuren zouden moeten sluiten, waaronder ook die van het Sint-Andriesziekenhuis. Dit naar aanleiding van het nieuwe rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Algemeen directeur dhr. Peter Lauwyck reageert.

Lees meer

Opnieuw gouden griepvaccinatiecertificaat met felicitaties van Wouter Beke

16 januari 2020

Midden oktober lanceerde het Sint-Andriesziekenhuis een sensibiliseringscampagne voor de medewerkers om zich opnieuw te laten vaccineren tegen griep. Voor het tweede jaar op rij behaalde het ziekenhuis zo het gouden certificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke feliciteerde het ziekenhuis daarom met een persoonlijke videoboodschap.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis deelt stukje winst met medewerkers

03 januari 2020

Donderdag 2 januari vond de nieuwjaarsreceptie voor de artsen en medewerkers plaats in het Sint-Andriesziekenhuis. Naar gewoonte worden de collega’s met 25 jaar dienst gehuldigd en geeft Peter Lauwyck, algemeen directeur, zijn jaarlijkse toespraak. Goed nieuws daarbij voor alle medewerkers dit keer: vanaf 2020 deelt het ziekenhuis een stukje van zijn winst met de medewerkers, een primeur in de Vlaamse ziekenhuiswereld.

Lees meer

Nieuwe arts: dr. Thomas Wetzels, orthopedist

23 december 2019

Op 2 januari gaat dokter Thomas Wetzels van start op de dienst orthopedie. Naast de algemene orthopedie en traumatologie legt hij zich toe op heup-, hand- en polschirurgie.

Lees meer

21 november: gratis infoavond 'Prostaat, een harde noot om te kraken?'

13 november 2019

U bent van harte welkom op donderdagavond 21 november voor een interactieve presentatie over de prostaat en prostaatlijden. Voor- en nadelen van verschillende behandelingen voor prostaatkanker en goedaardige prostaatvergroting komen hierbij aan bod. Gastspreker van dienst is uroloog dr. Pieter Jan Elshout.

Lees meer

Wij steunen Rode Neuzen Dag

04 november 2019

Rode Neuzen Dag staat sinds 2015 op de Vlaamse kalender. En dat is ook in 2019 het geval. Want voor de vierde keer organiseren VTM, Qmusic, HLN en Belfius Rode Neuzen Dag. Samen met heel Vlaanderen! Ook het Sint-Andriesziekenhuis steunt Rode Neuzen Dag door de gadgets - rode neuzen, balpennen en sleutelhangers - te koop aan te bieden.

Lees meer

Opbrengst verkoop muffins t.v.v. Stichting Alzheimer Onderzoek

23 oktober 2019

Gedurende de maand september verkochten we in ons restaurant muffins t.v.v. de Stichting Alzheimer Onderzoek. Graag willen we iedereen bedanken die deze actie steunde door een of meerdere muffins te kopen. In totaal gingen ruim 400 muffins over de toonbank waarmee we een rond bedrag van 600 euro aan de Stichting Alzheimer Onderzoek hebben kunnen schenken.

Lees meer

17 oktober: Dag tegen Kanker

17 oktober 2019

Donderdag 17 oktober is het Dag tegen Kanker en daarom organiseerde het Sint-Andriesziekenhuis zoals elk jaar een aantal activiteiten voor de kankerpatiënten. Hand- en voetmassage, gelaatsbehandeling, een ontmoetingsmoment met brunch ... kortom, allemaal ontspanningsmomenten om onze kankerpatiënten te verwennen. Ook bezoekers konden in de inkomhal terecht voor een gratis geel lintje en tal van infofolders rond kanker.

Lees meer

13 oktober: Wereld Trombose Dag

14 oktober 2019

13 oktober is het Wereld Trombose Dag. Een dag waarop we even stilstaan bij het vaak over het hoofd gezien en misbegrepen fenomeen trombose. Jaarlijks komen er tot 15.000 nieuwe ‘diepe veneuze tromboses’ voor, ook wel trombosebeen genoemd: een aandoening waarbij er ongecontroleerd bloedstolsels ontstaan in de dieper gelegen aderen van het been met pijn aan en/of opzwelling van het been als mogelijk gevolg. Veel leed kan nochtans voorkomen worden mits snelle behandeling.

Lees meer

Oktober = borstkankermaand

10 oktober 2019

Tijdens de maand oktober hebben we extra aandacht voor borstkanker. Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen gratis deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Zo kunnen ze om de twee jaar gratis borstfoto’s laten nemen, om borstkanker vroegtijdig op te sporen. In het kader van de borstkankermaand vinden enkele activiteiten plaats in Tielt, waaronder een infoavond rond borstkankeropsporing en een vrouwvriendelijke wandeling.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis gaat met ludieke, informatieve kortfilm opnieuw voor gouden certificaat griepvaccinatie

09 oktober 2019

Vorig jaar liet 81,3 procent van de medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis zich vaccineren tegen griep. Hiermee was dit ziekenhuis een van de weinige in Vlaanderen met zo’n hoge vaccinatiegraad. Ook dit jaar wordt volop ingezet op intensieve educatie en sensibilisering om zo het percentage nog hoger te krijgen en opnieuw het gouden certificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid te behalen.

Lees meer

11 oktober: opening tentoonstelling n.a.v. Werelddag Geestelijke Gezondheid

07 oktober 2019

Vrijdag 11 oktober om 16 uur vindt in het Sint-Andriesziekenhuis de officiële opening plaats van de tentoonstelling n.a.v. de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid op 10 oktober. Psychiater Antonio Gazziano zal de tentoonstelling toelichten.

Lees meer

Reünie (brug)gepensioneerden

07 oktober 2019

Naar goede jaarlijkse gewoonte kwamen alle oud-medewerkers vrijdag 4 oktober samen in het restaurant van het ziekenhuis voor een gezellig samenzijn met taart en koffie. Om op de hoogte te blijven van de evoluties binnen het ziekenhuis kregen ze dit jaar een rondleiding op de vernieuwde technische dienst.

Lees meer

Publicatie "Alles over spataders en trombose" door dr. Marc Vuylsteke

27 september 2019

Op 26 september stelde vaatchirurg Marc Vuylsteke zijn eerste boek 'Alles over spataders en trombose' officieel voor in de aula van Lannoo Uitgeverij. Het boek biedt een helder antwoord op de meest gestelde vragen over spataders en trombose.

Lees meer

Week van het Hart: suiker, diabetes en hart- en vaatziekten

23 september 2019

Naar jaarlijkse gewoonte wordt onder stimulans van de cardiologen en de Belgische Cardiologische Liga een sensibiliseringscampagne gevoerd tijdens de Week van het Hart (23-29 september). Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, preventie is dan ook een prioriteit van de cardiologen en bij uitbreiding alle artsen.

Lees meer

Infoavond in de kijker: burn-out en depressie te Meulebeke

20 september 2019

Tijdens deze infoavond geeft psychiater Antonio Gazziano een korte toelichting omtrent depressie versus burn-out. Hoe ontstaan een burn-out en depressie? Wat zijn de mogelijke behandelingen? Wat gebeurt er op een PAAZ-dienst?

Lees meer

Kinderafdeling ontvangt VR-bril van vzw Voor Kinderen

12 september 2019

Op 11 september vond de officiële schenking plaats van 5 Oncomfort Sedakits door VZW Voor Kinderen aan de kinderafdeling het Sint-Andriesziekenhuis, O.L.V. van Lourdes Waregem, Sint-Jozefskliniek Izegem, AZ Delta Roeselare en UZ Gent.

Lees meer

Verouderingspak simuleert beperkingen geriatrische patiënten

11 september 2019

Medewerkers die op de afdeling geriatrie van het Sint-Andriesziekenhuis werken, kregen de kans om tijdens een bijscholing o.l.v. geriater dr. Julien Dekoninck een ‘verouderingspak’ aan te trekken. Het doel? Je kunnen inleven in hoe het voelt om 80 jaar oud te zijn. Dat maakt dat je veel beter begrijpt wat er in geriatrische patiënten omgaat zodat je je zorg daaraan kan aanpassen.

Lees meer

Overlijden Zuster Machteld Vanseveren

10 september 2019

De raad van bestuur, de directie en medewerkers melden u met droefheid het overlijden van Zuster Machteld op 4 september 2019. Machteld Vanseveren was Zuster van het Geloof, erelid en voormalig bestuurder en voormalig verpleegkundig- en algemeen directeur van het Sint-Andriesziekenhuis.

Lees meer

September = cupcake-muffinmaand

03 september 2019

Jaarlijks wordt er op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, wereldwijd extra aandacht besteed aan de ziekte van Alzheimer. De Stichting Alzheimer Onderzoek heeft daarom de maand september uitgeroepen tot cupcake-muffinmaand. Tijdens deze maand willen zij zoveel mogelijk mensen oproepen om cupcakes en/of muffins te bakken en deze te verkopen om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Als ziekenhuis dragen wij ons steentje bij door vanaf donderdag 5 september in het restaurant muffins te verkopen.

Lees meer

Vervoeg jij binnenkort ons verpleegkundig team?

14 augustus 2019

Wij zijn op zoek naar een verpleegkundige algemene diensten voor onze mobiele equipe. Jouw takenpakket? Je werkt mee aan een kwaliteitsvolle zorgverlening op de dienst en helpt zo de afgesproken doelstellingen te bereiken. Je verleent verpleegkundige basis- en gespecialiseerde zorg, stelt het zorggebeuren rond de patiënt centraal en overlegt met collega’s en artsen. Verder ondersteun je de patiënt en zijn familie. Wat bieden we jou?

Lees meer

Week van de borstvoeding: mama's krijgen inbakerdoek cadeau

07 augustus 2019

Borstvoeding, de beste start voor moeder en kind. Met die boodschap vergezeld van een inbakerdoek werden de borstvoedende mama's in de kraamkliniek verrast tijdens de internationale week van de borstvoeding (1-7 augustus). Deze week wordt er extra aandacht geschonken aan de vele voordelen die borstvoeding zowel voor het kindje als voor de mama met zich meebrengt.

Lees meer

Schilderijen Frank Bogaert te bezichtigen op 10 augustus in Sint-Andriesziekenhuis

05 augustus 2019

Eind april vond de officiële opening van de Frank Bogaertzaal plaats in het Sint-Andriesziekenhuis. In deze vergaderzaal wordt een selectie van de schilderijen van de gelijknamige kunstenaar geëxposeerd. Aangezien de zaal enkel toegankelijk is voor de medewerkers van het ziekenhuis, wordt ze op 10 augustus uitzonderlijk opengesteld voor het grote publiek. Historica Ann Callens kadert de werken van deze overleden Tieltse artiest.

Lees meer

Intern noodplan 'hittegolf en ozonpieken'

23 juli 2019

De komende dagen wordt het tropisch warm met een piek op woensdag 24 en donderdag 25 juli. Het ziekenhuiscoördinatiecomité heeft daarom beslist om het intern noodplan 'hittegolf en ozonpieken' op te starten.

Lees meer

Nieuw leven voor oude bh's

09 juli 2019

Op 13 oktober 2019 (No Bra Day) doet het Sint-Andriesziekenhuis, in samenwerking met stad Tielt en verschillende vrouwenorganisaties, mee aan een wandeling doorheen de stad voor een betere bewustwording van de screeningscampagne voor borstkanker. In aanloop naar dit evenement worden oude bh’s verzameld. Hebt u een of meerdere bh's die geen dienst meer doen? Deponeer ze in een van onze collectors!

Lees meer

In de kijker: vacature verpleegkundige mobiele equipe

04 juli 2019

Heb je een hart voor verpleegkundige basis-en gespecialiseerde zorg? Wil je meewerken aan een kwaliteitsvolle zorgverlening op verschillende van onze diensten? Staat de patiënt centraal en overleg je vlot met collega’s en artsen? Dan ben je misschien wel de verpleegkundige die we zoeken voor onze mobiele equipe.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis investeert in hoofdhuidkoeler voor kankerpatiënten met steun TVDK

24 juni 2019

Het Sint-Andriesziekenhuis investeerde met de steun van het TVDK (Tielts Vormings- en Documentatiecentrum tegen Kanker) in een Paxman Cooling Cap. Dit toestel zorgt voor hoofdhuidkoeling en vormt een eenvoudige behandeling om haarverlies veroorzaakt door bepaalde chemotherapiemedicijnen te voorkomen.

Lees meer

Info- en terugkomdag obesitaskliniek 2019

24 juni 2019

Zaterdag 25 mei vond de info- en terugkomdag van de obesitaskliniek plaats in Shamrock Tielt. Een honderdtal aanwezigen kon de uiteenzettingen volgen van verschillende gastsprekers over diverse onderwerpen aangaande obesitas.

Lees meer

Jaarverslag 2018

24 juni 2019

Benieuwd naar de hoogtepunten van het Sint-Andriesziekenhuis uit 2018? Neem dan snel een kijkje in het nieuwe jaarverslag.

Lees meer

300 mensen laten hartritme gratis screenen

20 juni 2019

Woensdag 19 juni vond er in het Sint-Andriesziekenhuis een gratis screening hartritme plaats n.a.v. de Week van het Hartritme. Zo'n 300 mensen kwamen langs om hun hart te laten screenen op voorkamerfibrillatie. Daarnaast werden doorlopend trainingen reanimatie gegeven.

Lees meer

Zumba-avond ten voordele van kinderafdeling Sint-Andriesziekenhuis

17 juni 2019

Vrijdagavond 31 mei vond in de Europahal opnieuw een Zumba-initiatie plaats ten voordele van de kinderafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis. Zumbaleraar Papy Souleymani Sane zet zich al jaren in voor het goede doel. Voor het tweede jaar op rij koos hij voor de kinderafdeling. Dit keer werd er een mooie som van 5500 euro ingezameld.

Lees meer

Yves Lampaert steunt fietsbeleid Sint-Andriesziekenhuis

11 juni 2019

Het Sint-Andriesziekenhuis organiseert van 11 t.e.m. 14 juni de Week van de fiets. Het doel is zoveel mogelijk medewerkers motiveren om met de fiets naar het werk te komen. Belgisch wielrenner Yves Lampaert staat hier voor de volle 100 procent achter en kwam met plezier even langs om zijn enthousiasme kenbaar te maken.

Lees meer

Primeur in Benelux: levensechte simulatiepoppen voor botboortraining spoedverpleegkundigen

29 mei 2019

Dinsdag 28 mei vond het tweede Netwerksymposium Spoed plaats in het Sint-Andriesziekenhuis. Verpleegkundigen van de spoedafdelingen van Jan Ypermanziekenhuis, AZ Delta en Sint-Andriesziekenhuis kregen er de kans om botboortrainingen te doen op levensechte reanimatiepoppen. Een primeur in de Benelux.

Lees meer

28 mei: World Bedwetting Day

28 mei 2019

Dinsdag 28 mei is het World Bedwetting Day. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor bedplassen bij kinderen. Urologe dr. Van den Heuvel en kinderarts dr. De Jaeger laten hun licht schijnen op deze problematiek die vaak een medische oorzaak kent.

Lees meer

Word jij onze nieuwe hoofdverpleegkundige geriatrie?

27 mei 2019

Een warm hart voor ouderen, minstens vijf jaar ervaring in verpleging en leidinggevende capaciteiten. Beschik jij over deze drie eigenschappen? Dan kom je aardig in de buurt van de hoofdverpleegkundige geriatrie die we momenteel zoeken.

Lees meer

Week zonder tabak 2019

27 mei 2019

Naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak op 31 mei staat er in de inkomhal van het ziekenhuis een infostand met informatie rond stoppen met roken. Ook komt u meer te weten over de rookstopbegeleiding door de tabakoloog van het Sint-Andriesziekenhuis. Kom vrijblijvend langs voor meer info!

Lees meer

Op zoek naar een job in de schoonmaak?

14 mei 2019

Op dit moment zijn er verschillende openstaande vacatures (80/100%) voor een medewerker mobiele equipe in de schoonmaak. Heb je oog voor hygiëne en ben je op zoek naar een afwisselende job? Dan is deze vacature je misschien wel op het lijf geschreven!

Lees meer

Dag van de Verpleging 2019

13 mei 2019

Op 12 mei, Dag van de Verpleging, willen we in het bijzonder al onze verpleegkundigen bedanken voor hun dagelijkse inzet om onze patiënten met de warmste zorg te omringen. Als dank werden alle medewerkers vrijdag 10 mei getrakteerd op een heerlijk ontbijt ter gelegenheid van deze dag.

Lees meer

Vacature in de kijker: kinderarts (deeltijds/voltijds)

10 mei 2019

Het Sint-Andriesziekenhuis Tielt heeft 2 voltijdse of deeltijdse vacatures voor een arts-specialist in de kindergeneeskunde. U komt terecht in een toffe, dynamische groep kinderartsen op onze recent vernieuwde kinderafdeling, materniteit en n-dienst. Met ruimte voor een goede balans tussen werk en privé.

Lees meer

Goede handhygiëne maakt van iedereen een superheld

10 mei 2019

Niemand was deze week veilig voor An en Trees van Clean Care. Deze twee superhelden spraken iedereen aan op hun handhygiëne en kroonden al wie die consequent toepast ook tot superheld in goede handhygiëne.

Lees meer

Opening vergaderzaal Frank Bogaert

02 mei 2019

Maandag 29 april vond de officiële opening plaats van vergaderzaal 'Frank Bogaert', als eerbetoon vernoemd naar deze overleden Tieltse kunstenaar (1950-2014). Naar aanleiding hiervan worden in de vergaderzaal momenteel enkele van zijn kunstwerken geëxposeerd, ter beschikking gesteld door stad Tielt.

Lees meer

Nieuwe artsen

30 april 2019

In mei verwelkomen we twee nieuwe artsen in het Sint-Andriesziekenhuis: spoedarts dr. Ibolya Toth en arts-specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie dr. Céline Van Gutte. Veel succes gewenst!

Lees meer

Ben jij de OK-verpleegkundige die we zoeken?

29 april 2019

Je biedt kwalitatieve zorgverlening met aandacht voor de patiënt in zijn totaliteit; als omloopverpleegkundige en instrumentist ondersteun je de artsen bij operatieve chirurgische ingrepen; je ondersteunt de anesthesist bij ingrepen. Beschik je bovendien over een diploma gegradueerd/bachelor verpleegkunde of gebrevetteerd/gegradueerd verpleegkunde?

Lees meer

Reanimatietraining voor en door (huis)artsen

25 april 2019

Dinsdag 23 april vond in het Sint-Andriesziekenhuis een reanimatieavond plaats voor de huisartsen van Tielt en omstreken en de specialisten van het ziekenhuis. De avond stond onder leiding van dr. Greet Raes (huisarts in Tielt) en dr. Sophie Vandeplassche (diensthoofd spoedgevallen Sint-Andries).

Lees meer

Infoavond in de kijker: verstopte buizen ... wat nu?

19 april 2019

Dinsdag 23 april vindt in Wingene een gratis infoavond van onze artsen-specialisten plaats rond verstopte aders. Topics zijn 'Hoe houden we de loodgieter buiten?'; 'Als de kroonslagaders verstopt geraken …'; 'Wat als de circulatie naar de hersenen vermindert?'; 'Au, mijn kuiten doen pijn!'

Lees meer

Europese dag van de rechten van de patiënt

18 april 2019

18 april is de Europese dag van de rechten van de patiënt. Dit jaar zetten we het patiëntenrecht 'wettelijk vertegenwoordiger van de patiënt' in de kijker. In principe oefen je zelf je patiëntenrechten uit. Als je minderjarig bent of wilsonbekwaam wordt, kan dat niet (meer). De wet regelt in zo’n geval wie jouw rechten borgt.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis exposeert op Labadoux

15 april 2019

Van 3 tot 5 mei vindt het muziekfestival Labadoux opnieuw plaats in Ingelmunster. Sinds enkele jaren heeft het festival een werkgroep die via ‘community art’ de festivalweide toegankelijker wil maken voor kwetsbaardere doelgroepen. Dit jaar is het thema ‘Labadoux bloeit’ . De afdeling Geriatrie en Ergotherapie van het Sint-Andriesziekenhuis zijn van de partij met enkele creaties.

Lees meer

Tentoonstelling Kunstkring Sint-Andries inkomhal

03 april 2019

Nog tot 30 mei loopt een nieuwe tentoonstelling van Kunstkring Sint-Andries in de inkomhal van het ziekenhuis. 13 medewerkers van het ziekenhuis en woonzorgcentrum tonen hun artistieke creaties aan de patiënten en bezoekers. De tentoongestelde werken zijn heel divers: borduurwerk en juwelen, tekeningen en schilderijen, foto’s, keramiek en beeldhouwwerken.

Lees meer

Vacature in de kijker: Voorwerk(st)er Schoonmaak

26 maart 2019

Ben je een krak in personeelsplanning? Schuilt in jou een geboren (bege)leider? Bewaak je als geen ander procedures rond ziekenhuishygiëne en professionele schoonmaaktechnieken? Schrik je er niet voor terug om in te springen in schoonmaak of centrale afwas tijdens drukke periodes of bij kortdurige ziekte? Dan ben jij misschien wel de voorwerk(st)er schoonmaak die we zoeken!

Lees meer

26 maart: gratis infoavond 'Help, mijn rug doet pijn!' in Pittem

26 maart 2019

Gratis infoavond waarop enkele artsen-specialisten van het Sint-Andriesziekenhuis het hebben over anatomie, ziektebeelden en conservatieve behandeling; behandelingsplan in de pijnkliniek voor (lumbo)-ischialgie; operatie voor rugpijn: wanneer, hoe en erna.

Lees meer

Dinsdag 19 maart: gratis infoavond 'Burn-out en depressie' @ Sint-Andriesziekenhuis

11 maart 2019

Tijdens deze infoavond geeft psychiater Antonio Gazziano (Sint-Andriesziekenhuis) een korte toelichting omtrent depressie versus burn-out. Daarna is het de bedoeling om interactief vragen te stellen over beide thema's, maar ook gerelateerde zaken mogen aan bod komen.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis pionier met avondhospitalisaties IBD-patiënten

05 maart 2019

Het Sint-Andriesziekenhuis is sinds kort gestart met namiddag- en avondhospitalisaties voor IBD-patiënten (inflammatoir darmlijden) op het dagziekenhuis. Een unicum in Vlaanderen waarmee het ziekenhuis aan patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa de kans wil geven om buiten de werkuren naar het ziekenhuis te komen voor hun therapie.

Lees meer

Maart, internationale maand van strijd tegen dikkedarmkanker

01 maart 2019

Maart is de internationale maand van de strijd tegen dikkedarmkanker. Vroegtijdige opsporing van deze kanker verhoogt de kans op genezing. Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker geeft mannen én vrouwen van 51 t.e.m. 74 jaar de kans om deel te nemen.

Lees meer

Gratis infoavond in Ardooie: Wat als mijn gewicht te zwaar gaat wegen?

20 februari 2019

Dinsdag 26 februari is er een gratis infoavond in Ardooie waarop de specialisten van onze Obesitaskliniek het hebben over obesitas als ziekte, comorbiditeiten en behandelingsvormen; de rol van lichaamsbeweging bij obesitas; het belang van voeding in het ziekteproces en de chirurgische benadering.

Lees meer

Opbrengst Sint-Andriesdag gaat naar Paradanszo

07 februari 2019

Het Sint-Andriesziekenhuis overhandigde op 5 februari een cheque t.w.v. 778,83 euro aan rolstoeldansvereniging Paradanszo uit Ingelmunster. “Een vereniging die we een warm hart toedragen en met plezier steunen”, aldus verpleegkundig directeur Matthijs Samyn.

Lees meer

Jobstudenten zomer 2019

01 februari 2019

Ben je op zoek naar een studentenjob? Droom je ervan om de werksfeer in een ziekenhuis op te snuiven? Bekijk dan zeker onze vacatures voor jobstudenten voor komende zomer. We zijn op zoek naar studenten verpleegkunde en jobstudenten huishoudelijke diensten.

Lees meer

Zorg aan Zet. Ook jouw mening telt!

29 januari 2019

Zorg aan Zet is een groot maatschappelijk debat over de zorg van morgen. De campagne wil zoveel mogelijk ideeën en meningen verzamelen: van zorgorganisaties, zorgverleners, patiënten en gebruikers, van de man in de straat … Wat vinden burgers belangrijk? Waar knelt het schoentje? Wat willen we in de toekomst en hoeveel hebben we daarvoor over? Zorg aan Zet wil de discussie over de zorg aanvuren. Zodat het thema zorg hoog op de politieke agenda komt in aanloop naar de Vlaamse en federale verkiezingen. Want zorg, dat beroert iedereen.

Lees meer

Ondertekening Charter Generatie Rookvrij

28 januari 2019

Maandagmorgen 28 januari ondertekenden we samen met 10 andere West-Vlaamse ziekenhuizen het Charter Generatie Rookvrij tijdens het geboortefeest van Generatie Rookvrij, de campagne die alle kinderen geboren vanaf 2019 rookvrij wil laten opgroeien.

Lees meer

Nieuwe dermatologe vanaf 4 februari

24 januari 2019

Op 4 februari gaat dokter Cristina Dumitrescu van start in het Sint-Andriesziekenhuis als dermatologe. Afspraken kunnen nu al gemaakt worden voor consultaties vanaf 4 februari. Raadplegingen zijn mogelijk van maandag tot vrijdag telkens tussen 9.30 en 15.00 uur.

Lees meer

Fusie woon- en zorgcentrum Sint-Andries (Tielt) en O.L.V. van Lourdes (Wakken)

21 januari 2019

De fusie van beide woonzorgcentra heeft als doel om via een krachtenbundeling beter te kunnen inspelen op de toekomstige uitdagingen binnen de ouderenzorg. Beide woonzorgcentra zullen de huidige kwaliteitsvolle zorg- en dienstverlening in de toekomst voortzetten en zullen hierbij hun expertise in zware zorgsituaties samen verder ontwikkelen, centraliseren en delen. Beide woonzorgcentra zullen samen 285 plaatsen ter beschikking hebben (61 plaatsen meer dan nu) én thuiszorg ondersteunende voorzieningen aanbieden. Hierdoor kan een antwoord op maat van elke zorgvraag en van elke oudere in de regio Tielt-Wakken aangeboden worden. De fusie gaat in vanaf juli dit jaar.

Lees meer

Uitbreiding dienst gynaecologie

15 januari 2019

Naar aanleiding van de uitbreiding op de dienst gynaecologie vestigen we graag even de aandacht op de gewijzigde contactgegevens van onze gynaecologen dr. Devolder, dr. Hoste, dr. Servaes, dr. Lampaert en dr. Boone.

Lees meer

Vroedvrouw Iris Poignie als vrijwilligster naar Rwanda

09 januari 2019

Woensdag 9 januari vertrekt Iris Poignie, vroedvrouw in ons ziekenhuis, samen met haar dochter en enkele vrienden naar Rwanda om er vrijwilligerswerk te doen. Ze zullen er hun schouders zetten onder de projecten van vzw IMPORE.

Lees meer

15 en 16 januari: info- en promostand Belgisch KinderKanker Steunfonds (BKKS)

07 januari 2019

Het Belgisch KinderKanker Steunfonds vzw heeft tot doel de levenskwaliteit van gezinnen met een kindje met kanker te verbeteren. Het Belgisch KinderKanker Steunfonds tracht om tijdens de meest donkere dagen van de zieke kinderen een bron van hoop en verstrooiing te zijn en hen meer vreugde te bezorgen. Op 15 en 16 januari komen ze zich voorstellen met een info- en promostand in onze inkomhal.

Lees meer

Nieuwe artsen

04 januari 2019

Deze maand verwelkomen we twee nieuwe artsen in ons specialistenkorps: orthopediste Justine Barbier en neus-, keel- en oorarts Benedicte Verhaeghe. Van harte welkom en veel succes gewenst!

Lees meer

Twee kerstkindjes geboren

26 december 2018

Elke geboorte is een wonder. Maar de baby’s die op Kerstmis het levenslicht zien zetten we graag even in de kijker. Gisteren werden twee kerstkindjes geboren in ons ziekenhuis, Nelle Desmet (ouders Coppens Bianca en Desmet Tom) en Jutta Verstraete (ouders Dejonckheere Eveline en Verstraete Ronald). Van harte gefeliciteerd!

Lees meer

Kraamafdeling steunt Berrefonds voor Warmste Week

20 december 2018

Voor de Warmste Week schonk de kraamafdeling van ons ziekenhuis 250 euro aan het Berrefonds. Dat fonds biedt met een herinneringsdoos, koesterkoffer, praatgroepen en nazorg steun op maat aan de ouders, broers en zussen die geconfronteerd worden met het verlies van een kindje. De kraamafdeling maakt sinds kort gebruik van de koesterkoffer bij het verlies van een baby en vindt dit een prachtig initiatief, vandaar deze welverdiende steun.

Lees meer

Spelers SV Zulte Waregem bezoeken kinder- en kraamafdeling

19 december 2018

Naar goede gewoonte bezochten enkele voetballers van SV Zulte Waregem de kinder- en kraamafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis. De zieke kinderen en pasgeborenen werden allemaal getrakteerd op een geschenkje en een poster met handtekening van de voetballers. Sammy Bossut, Thomas Buffel, Urho Nissilä, Mikael Soisalo en Wim Vermeer, bedankt voor jullie bezoekje!

Lees meer

Gouden certificaat voor griepvaccinatie Sint-Andriesziekenhuis

12 december 2018

Maar liefst 81,3 procent van de medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis liet zich dit jaar vaccineren tegen griep. Essentieel om niet enkel zichzelf maar ook de patiënten en bezoekers te beschermen tegen het griepvirus. Het ziekenhuis is een van de weinige in Vlaanderen met zo’n hoge vaccinatiegraad en behaalt zo het gouden certificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Een gevolg van intensieve educatie en sensibilisering”, weet verpleegkundig directeur Matthijs Samyn.

Lees meer

Word jij onze nieuwe vrijwilliger? Kom langs op 11 december voor meer info!

07 december 2018

In het Sint-Andriesziekenhuis zijn dagelijks vrijwilligers in de weer om patiënten, bezoekers en medewerkers te ondersteunen. Het belang van hun inzet is niet te onderschatten. Maar ook voor de vrijwilligers zelf vormt dit werk een waardevolle zingeving in hun leven. Naar aanleiding van de Dag van de Vrijwilliger op 5 december organiseert het ziekenhuis op dinsdag 11 december een infostand voor vrijwilligers.

Lees meer

Muzikale kerstmaand dankzij vleugelpiano in Sint-Andriesziekenhuis

03 december 2018

Gedurende de maand december staat in de inkomhal van het ziekenhuis een vleugelpiano. De piano is vrij te bespelen door iedereen die dat wenst. Het hoofddoel is een sfeer van warmte, gezelligheid en welbevinden creëren. Een concept dat komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en ook stilaan in onze Vlaamse ziekenhuizen ingeburgerd raakt.

Lees meer

Sint-Andriesdag 2018

30 november 2018

Vandaag vieren we opnieuw het naamfeest van het ziekenhuis. Leuze dit jaar is 'De kracht van kwetsbaarheid'. Om onze medewerkers te verwennen vonden gisteren enkele boeiende activiteiten plaats waaronder een sfeervol inspiratiemoment, een rolstoeldansvoorstelling van Paradanszo en de voordracht van Krista Bracke 'Mijn leven op stelten'.

Lees meer

Uitbouw preopnamebalie

28 november 2018

Tot eind december verhuizen de loketten van de Centrale Inschrijving tijdelijk naar Route 1 ter hoogte van de Opnamelokalen. Dit kadert in de renovatiewerken naar aanleiding van de uitbouw van een preopnamebalie. Zo integreren we preoperatieve verpleegkundigen in het opnameproces die u binnenkort meer toelichting kunnen geven omtrent uw geplande opname. Als patiënt blijft u zich gedurende de werken verder aanmelden aan de kiosk van waaruit u doorverwezen wordt naar Route 1. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Lees meer

Bedankt vrijwilligers!

27 november 2018

Vandaag verwennen we onze vrijwilligers met taart en koffie. Een klein gebaar voor de grote bijdrage die ze leveren aan de werking van ons ziekenhuis. Van harte bedankt voor jullie belangeloze inzet!

Lees meer

Krakende gewrichten: smeren of vervangen? Infoavond op 27 november in Wakken

20 november 2018

Gratis infoavond rond de behandeling van knie- en heupartrose in Wakken. Wat is artrose? Niet-chirurgische behandelingen; Heelkundige aanpak; Revalidatie na heelkunde. Gastsprekers zijn dr. Descheemaeker (fysiotherapeut), dr. Raes (orthopedist) en Sofie Van Assche (kinesiste).

Lees meer

Infoavond 'Herken een beroerte, red een leven' op 15 november in Oostrozebeke

14 november 2018

Gratis infoavond rond het thema beroerte. Wat is een beroerte, hoe herken je het en kan je er iets aan doen? Na een beroerte: de revalidatie. Gastsprekers van dienst zijn Dr. Philippe Tack, neuroloog en Emilie Tack, kinesiste (Sint-Andriesziekenhuis)

Lees meer

Nieuwe simulator voor urgenties en reanimaties

03 november 2018

Het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt - dat begin 2018 de wereldwijd erkende JCI-accreditering toegekend kreeg - heeft onlangs een nieuwe Resusci Anne simulator aangekocht. Met deze simulator, een levensecht model van een persoon met stem-, long- en hartgeluiden, wil het ziekenhuis inzetten op een betere en teamgerichte aanpak van medische urgenties en reanimaties. Resusci Anne is wereldwijd voor zorgverleners dé referentie voor reanimatie en heeft meer dan 500 miljoen mensen geholpen bij het oefenen van kritieke levensreddende vaardigheden.

Lees meer

Word jij onze nieuwe collega?

25 oktober 2018

Vandaag zijn we aanwezig op Jobevent Tielt in de Europahal. Kom langs tussen 13.00 en 16.30 uur, maak kennis met ons ziekenhuis en vind misschien wel je droomjob!

Lees meer

Ik krijg geen lucht meer! Infoavond op 29 november in het Sint-Andriesziekenhuis

25 oktober 2018

Gratis infoavond 'Screening & preventie' rond de luchtwegen. Onze pneumologen dr. Tits, dr. Van Damme en dr. Serry brengen een boeiende avond rond de thema's astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en longembolie.

Lees meer

YOUCA-Dag ook in ons ziekenhuis

18 oktober 2018

Margeaux, Maarten en Jennifer zijn enkele van de jongeren die vandaag één dag aan de slag zijn in ons ziekenhuis in het kader van de YOUCA-dag. YOUCA vzw organiseert voor de 13de keer de YOUCA Action Day. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren engageren zich om op die dag te gaan werken voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze die dag verdienen, 50 EUR, gaat naar een sterk jongerenproject van Plan International in Ecuador en enkele projecten in België.

Lees meer

18 oktober Dag tegen Kanker

18 oktober 2018

Op donderdag 18 oktober is het Dag tegen Kanker. Ook dit jaar zet het Sint-Andriesziekenhuis opnieuw de schouders onder deze dag. Een dag vol solidariteit, een dag waarop we kankerpatiënten en hun naasten een warm hart onder de riem steken met tal van ontspannende activiteiten.

Lees meer

10 oktober Werelddag Geestelijke Gezondheid

10 oktober 2018

Woensdag 10 oktober is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. In het kader van de campagne Samen Veerkrachtig steunt ook het Sint-Andriesziekenhuis deze boodschap. Binnen het ziekenhuis zijn affiches te zien met daarop de boodschap ‘ça va?’, ‘hoe was je dag?’ en ‘hoe voel je je? Dit om de dialoog onder onze medewerkers te stimuleren. Want erover praten helpt!

Lees meer

6 oktober Wereld Stomadag

06 oktober 2018

Wereld Stomadag wil bewustwording creëren rond de ingrijpende operatie die vele patiënten met darmkanker, leverziektes en de Ziekte van Krohn kan genezen. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze operatie en het leven dat deze mensen na afloop leiden. Wereld Stomadag werd voor het eerst in 2012 georganiseerd en is in het leven geroepen door de United Ostomy Associations (VS). Naar aanleiding van het thema van dit jaar ‘Speaking out, changes lives’ vroegen wij aan een van onze patiënten om zijn ervaring te delen.

Lees meer

Herken een trombose, red een leven

02 oktober 2018

Wereld Trombose Dag vestigt de aandacht op het vaak over het hoofd gezien en misbegrepen fenomeen trombose. Iedereen is welkom in het Sint-Andriesziekenhuis op 12 en 13 oktober op onze infostand rond trombose onder leiding van vaatchirurg dr. Vuylsteke.

Lees meer

Dinsdag 25 september: gratis screening hartritme

21 september 2018

Wist je dat iedereen vanaf 40 jaar 1 kans op 4 heeft om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen? Deze ernstige aandoening vervijfvoudigt het risico op een trombose of beroerte. Daarom organiseert het Sint-Andriesziekenhuis in samenwerking met Behra en in het kader van de Week van het Hart (24 - 28 september) een gratis screening van het hartritme.

Lees meer

Nieuwe artsen

06 september 2018

Deze maand verwelkomen we twee nieuwe artsen in ons specialistenkorps: gynaecologe Griet Hoste en uroloog Pieter Jan Elshout. Van harte welkom en veel succes gewenst!

Lees meer

Fototentoonstelling inkomhal

04 september 2018

Van 25 augustus tot 1 november loopt opnieuw een tentoonstelling in de inkomhal van het ziekenhuis. Dit keer is fotoclub Fodiac uit Wingene aan de beurt. Er zijn werken te zien van Luc De Bouver, Aurèle Defauw, Frans Defauw, Ronald De Vuyst, Anette Mortier, Roger Oosterlinck, Eric Puype, Magda Vreye, Rob Vercruysse en Eric Vandycke.

Lees meer

Internationale Week van de Borstvoeding 2018

01 augustus 2018

Van 1 tot 7 augustus is het internationale Week van de Borstvoeding. In een wereld vol ongelijkheid, crises en armoede is borstvoeding de fundering voor een levenslange gezondheid voor baby’s en moeders.

Lees meer

Noodplan hittegolf en ozonpieken

25 juli 2018

Deze week is het tropisch warm met een piek op vrijdag 27 juli. Het ziekenhuiscoördinatiecomité besliste om het intern noodplan 'hittegolf en ozonpieken' op te starten. Dit houdt een aantal acties in waaronder het informeren van alle patiënten en bewoners en het bewaken van de warmte-instroom in het gebouw.

Lees meer

Jaarverslag 2017

16 juli 2018

Benieuwd naar onze activiteiten van vorig jaar? Neem dan zeker een kijkje in het jaarverslag 2017 en kom alles te weten over onder meer kwaliteit en patiëntveiligheid, diverse zorgprogramma's en onze groeicijfers.

Lees meer

Klaar voor halve finale WK voetbal

10 juli 2018

Ook op de afdelingen van ons ziekenhuis tellen we af naar de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Komaan Belgium!

Lees meer

Nieuw: prenatale consultaties

26 juni 2018

Sinds kort kunt u in het Sint-Andriesziekenhuis terecht voor prenatale consultaties. Onze vroedvrouwen bieden waardevolle zwangerschapsbegeleiding die de toekomstige ouder(s) ondersteunt op weg naar de geboorte.

Lees meer

Nu donderdag: gratis infoavond 'Stop darmkanker!'

04 juni 2018

Infoavond rond darmkanker: Hoe en wat? Screening naar darmpoliepen/darmkanker en behandeling van darmkanker.

Lees meer

Zumba-avond ten voordele van kinderafdeling groot succes

29 mei 2018

Vrijdagavond 25 mei vond in Tielt een Zumba-initiatie plaats ten voordele van de kinderafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis. In totaal bracht de avond maar liefst zo’n 7500 euro op.

Lees meer

Woensdag 30 mei gratis initiatie reanimatie

29 mei 2018

In het kader van de Week van het Hartritme (28 mei - 1 juni) vindt op 30 mei in het Sint-Andriesziekenhuis een gratis initiatie reanimatie plaats. Kom zeker langs voor een van onze gratis sessies en leer zo levensreddend handelen!

Lees meer

Dinsdag 29 mei gratis screening Hepatitis C

28 mei 2018

In het kader van de World Digestive Health Day 2018 kunt u zich op 29 mei in het Sint-Andriesziekenhuis gratis laten screenen op hepatitis C. Hepatitis wordt veroorzaakt door een virus dat de lever aantast. Het hepatitis c-virus wordt overgedragen via het bloed. Symptomen kunnen zich uiten tot 30 jaar na besmetting. Als ze opduiken, zijn ze vaak het signaal van ernstige leverziekte.

Lees meer

Zaterdag 26 mei @ Shamrock Tielt: info- en praatcafé obesitaskliniek

25 mei 2018

Zaterdag 26 mei organiseert onze obesitaskliniek in hotel Shamrock Tielt een info- en praatcafé rond overgewicht. Het evenement is voor iedereen toegankelijk.

Lees meer

Meerdere kinderen opgenomen met salmonellavergiftiging

24 mei 2018

Sinds zondag 20 mei zijn in het Sint-Andriesziekenhuis verschillende kinderen opgenomen met een bewezen salmonellavergiftiging. Allen zijn afkomstig van scholen in Pittem en Meulebeke.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis introduceert inschrijvingskiosken

18 mei 2018

Om de inschrijvingen te optimaliseren, werken we voortaan met inschrijvingskiosken. Deze bevinden zich vooraan in de centrale inkomhal. Elke patiënt die zich dient te laten inschrijven (raadpleging/consultatie, dagziekenhuis of opname) meldt zich eerst met de identiteitskaart aan via een van deze kiosken. Snel en eenvoudig!

Lees meer

Dag van de Verpleging 2018

09 mei 2018

Op 12 mei vieren we de Internationale Dag van de Verpleging. Op deze dag hebben we bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. Als dank voor de gewaardeerde inzet van onze zorgmedewerkers was iedereen daarom vandaag welkom voor een heerlijk ontbijt in ons restaurant.

Lees meer

Internationale dag van de handhygiëne

08 mei 2018

Om de dag van de handhygiëne niet onopgemerkt te laten voorbijgaan werd er op maandag 7 mei 2018 een infostand ziekenhuishygiëne georganiseerd, in samenwerking met Ingrid Verschuere, nagelstyliste. Medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis kregen de kans om een basismanicure of handverzorging te krijgen als dank voor hun continue inzet. Het team ziekenhuishygiëne wil op die manier het bewustzijn over het belang van handhygiëne voor infectiebeheersing blijvend vasthouden.

Lees meer

18 april - Europese dag van de Rechten van de patiënt

18 april 2018

Vandaag is het Europese dag van de Rechten van de patiënt. Een goed moment om even stil te staan bij je elektronisch patiëntendossier!

Lees meer

Jeremy Vandoorne (Xavier uit Rox) bezoekt kinderafdeling

04 april 2018

Op Dag van de Zorg maakte Jeremy Vandoorne (Xavier uit Rox) ook enkele fans op de kinderafdeling blij met een onverwachts bezoekje!

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis 'lustert'

23 maart 2018

Het 30ste Labadouxfestival komt er aan. Deze jubileumeditie krijgt opnieuw een sociaal tintje met het project ‘Labadoux Lustert'. Mensen met een beperking of problematiek geven het festival een kunstige toets. Na de kaders van vorig jaar is het thema dit jaar kroonluchters. Ze staan symbool voor het ‘lusteren' naar en het licht geven aan elkaar. Ook de afdeling Geriatrie en Ergotherapie van ons ziekenhuis zijn van de partij met twee creaties. Alle kunstwerken zijn te bezichtigen op het festival en worden daar verkocht. De opbrengst gaat naar twee goede doelen in Ingelmunster.

Lees meer

Terugblik op Dag van de Zorg

20 maart 2018

Zondag 18 maart vond in ons ziekenhuis Dag van de Zorg plaats. De dag bij uitstek waarop de zorg- en welzijnssector in de kijker staan. De bijna 2000 aanwezigen kregen een unieke blik achter de schermen van onder meer het operatiekwartier, de spoedafdeling, materniteit, inwendige ziekten en het chirurgisch dagziekenhuis. Naast de vele infostanden van o.a. de lokale politie, brandweer, VDAB en VIVES-hogeschool was er ook doorlopend ludieke kinderanimatie. Een geslaagde dag waar we met plezier op terugkijken.

Lees meer

Wij houden griep uit ons team!

21 februari 2018

Het Sint-Andriesziekenhuis laat u graag weten dat 67,7% van onze medewerkers gevaccineerd werden tegen griep. Hiermee behaalden we het bronzen certificaat van de Vlaamse overheid. De artsen haalden zelfs een vaccinatiegraad van 82%. Zij pronken met een gouden certificaat!

Lees meer

Op zoek naar een toffe studentenjob?

30 januari 2018

Het Sint-Andriesziekenhuis stelt tijdens de zomermaanden een aantal jobstudenten tewerk. Heb je interesse om in ons verpleegkundig of facilitair departement aan de slag te gaan? Lees dan zeker verder!

Lees meer

Zondag 18 maart: Dag van de Zorg @ Sint-Andriesziekenhuis

25 januari 2018

Benieuwd naar het reilen en zeilen binnen de muren van ons ziekenhuis? Kom dan zeker langs op zondag 18 maart voor de Dag van de Zorg, de dag bij uitstek waarop de zorg- en welzijnssector in de kijker staan.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis behaalt JCI-label

25 januari 2018

Ons ziekenhuis kreeg als algemeen ziekenhuis de wereldwijd erkende JCI-accreditering toegekend. De organisatie Joint Commission International (JCI) legt internationale normen vast op het vlak van patiëntveiligheid en zorgkwaliteit. Het spreekt voor zich dat we heel fier zijn op dit kwaliteitslabel waar we gedurende drie jaar naartoe hebben gewerkt.

Lees meer

Nieuwjaarsbaby Seppe

03 januari 2018

Proficiat aan mama Daphne en papa Lander met de geboorte van hun nieuwjaarsbaby Seppe!

Lees meer

Wij steunen mantelzorgers van personen met dementie

26 december 2017

Ook het Sint-Andriesziekenhuis steunt mantelzorgers van personen met dementie. Met de hartverwarmende actie - "een noot voor dementie"- worden deze mantelzorgers op een unieke en leuke manier in de picture gezet. Okkernoten vormen immers de rode draad binnen deze actie!

Lees meer

Materniteit verwelkomt twee kerstkindjes

26 december 2017

Zoals elk jaar keken we vol verwachting uit naar de kindjes die op Kerstmis het levenslicht zien. Van harte gefeliciteerd aan mama Astrid Verstraete en papa Lode Develtere met hun dochtertje Anna. Ook mama Rahma Olahyane en papa Rachid El Ouarit mochten dochtertje Hiba gisteren voor het eerst in hun armen sluiten.

Lees meer

Spelers SV Zulte Waregem op bezoek

21 december 2017

Naar goeie traditie kwamen ook deze kerstperiode enkele spelers van SV Zulte Waregem langs op de afdeling pediatrie en materniteit van ons ziekenhuis. Alle pasgeborenen en kinderen kregen gisteren niet alleen bezoek van enkele voetballers, er was ook voor iedereen een attentie voorzien. Hartelijk dank voor jullie aanwezigheid Bossut, De Mets, Severin, Bala en begeleider Gianny Devos!

Lees meer

5 december internationale dag van de vrijwilliger

05 december 2017

5 december is het de internationale dag van de vrijwilliger. Ook het Sint-Andriesziekenhuis kan rekenen op een trouwe equipe van hulpvaardige vrijwilligers. Als dank voor hun inzet verwelkomen we hen vandaag op een gezamenlijk koffiemoment met gebak.

Lees meer

Wijziging betaling consultaties

01 december 2017

Bericht aan alle patiënten van het Sint-Andriesziekenhuis: vanaf 1 december 2017 gebeuren betalingen van consultaties niet langer in het ziekenhuis. In plaats daarvan ontvangt u thuis een factuur. Na een consultatie hoeft u dus niet langer te wachten om deze aan de Centrale Inschrijving te betalen.

Lees meer

Award Team of the Year voor ons team D2!

30 november 2017

Van harte gefeliciteerd aan het team van verpleegafdeling D2 o.l.v. Isabelle Dewaele: gisteren mochten ze tijdens de awardshow van Nurse of the Year in het ICC Gent de award voor Team of the Year in ontvangst nemen. Een welverdiende erkenning voor hun fantastische inzet binnen ons ziekenhuis!

Lees meer

Verpleegkundige operatiekwartier, iets voor jou?

29 november 2017

Werken in multidisciplinair verband, kwalitatieve zorgverlening bieden met aandacht voor de patiënt in zijn totaliteit, artsen ondersteunen bij operatieve chirurgische ingrepen ... Het zijn maar enkele van de aspecten die een job als verpleegkundige op het operatiekwartier zo boeiend maken. Benieuwd wat het Sint-Andriesziekenhuis je te bieden heeft? Bekijk dan zeker onze vacature!

Lees meer

Award voor onze diabetesverpleegkundige

29 november 2017

Proficiat aan onze diabetesverpleegkundige Letje Blondia voor de award die ze op Wereld Diabetes Dag (14 november) in ontvangst mocht nemen van de onafhankelijke ziekenfondsen. Dit voor haar Howest-bachelorproef rond uniformiteit bij het geven van voorlichting aan diabetespatiënten.

Lees meer

Sint-Andriesdag

29 november 2017

Op donderdag 30 november vieren we naar goeie traditie het naamfeest van het ziekenhuis. Iedereen is van harte welkom op onze verkoopsstand met kalligrafische wenskaarten en geschenken van woordenwinkel Symposion uit Brugge. De opbrengst is deels bestemd voor de vereniging TVDK (Tielts Vormings en Documentatiecentrum tegen Kanker).

Lees meer

Nieuwe website Sint-Andriesziekenhuis

29 november 2017

Welkom op onze vernieuwde website. Geen beter moment om de nieuwe site van het ziekenhuis te lanceren dan de dag waarop de patroonheilige van het ziekenhuis herdacht wordt. Neem gerust even de tijd om uw virtuele weg hier te vinden. We wensen u alvast een fijne webervaring en graag tot binnenkort in het ziekenhuis.

Lees meer

Oud-medewerkers op de koffie

19 oktober 2017

Vrijdag 22 september om 14 uur verwelkomt het Sint-Andriesziekenhuis al haar (brug)gepensioneerden. In het restaurant van het ziekenhuis zijn alle oud-medewerkers welkom voor een stukje taart met koffie voor een gezellig samenzijn.

Lees meer

Nieuw: hartrevalidatie

19 oktober 2017

Begin dit jaar kreeg het Sint-Andriesziekenhuis een erkenning voor hartrevalidatie. Een grote stap voorwaarts in de verdere behandeling en preventie van specifieke hartaandoeningen. Onlangs werd de afdeling cardiale revalidatie uitgebreid met extra toestellen voor een nog kwalitatievere zorgverlening.

Lees meer

Info- en terugkomdag obesitaskliniek

28 juni 2017

Op zaterdag 20 mei vond de eerste info- en terugkomdag van de obesitaskliniek van het Sint-Andriesziekenhuis plaats. Dokter Biglari en zijn team verwelkomden ruim 180 bezoekers voor heel wat boeiende voordrachten van artsen en diëtisten, patiëntgetuigenissen, stylingadvies e.a.

Lees meer

Sint-Andriesziekenhuis verwelkomt Indonesische gastartsen

25 juni 2017

In maart vertoefden twee Indonesische gastartsen op de dienst vaatchirurgie van het Sint-Andriesziekenhuis. Beiden werden uitgenodigd door dokter Marc Vuylsteke, chirurg vasculaire en thoraxheelkunde, na een bezoek aan hun ziekenhuis Harapan Kita in Jakarta, Indonesië.

Lees meer

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen