Behandeling en preventie van sportletsels


Fysische geneeskunde & revalidatie

Binnen de fysische geneeskunde focust de arts zich op het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling bij problemen aan het bewegingsapparaat. Voor recreatieve, beginnende of competitiesporters staan wij klaar voor preventief advies, evaluatie en het aanpakken van letsels. Bij chronische peesletsels kan Extracorporal Shock Wave Therapy (ESWT) opgestart worden. Voor rugproblemen biedt de dienst een ruglabo en zo nodig rugrevalidatie aan. 

Ganganalyse

Tijdens een ganganalyse wordt het stappen en/of lopen gefilmd op een loopband. Meestal gebeurt dit blootvoets, maar dit kan ook met loopschoenen of dagelijkse schoenen. Deze beelden worden achteraf grondig geanalyseerd. Aan de hand van deze bewegingsanalyse kunnen bepaalde klachten/afwijkingen waargenomen worden. Dit helpt de arts bepalen of er individueel aangepaste steunzolen nodig zijn.

Medische beeldvorming

Voor de morfologische beoordeling van spieren, gewrichten en pezen staat het team van musculoskeletale radiologen (dr. Van Petegem, dr. Roose en dr. Marcelis) tot uw beschikking. Aan de hand van verschillende medische beeldvormingstechnieken, voornamelijk echografie en magnetische resonantie (MR), kunnen ze deze structuren in beeld brengen en indien nodig infiltreren.

Hiervoor worden de meest recente high-end echotoestellen en een high-end 3T MR-toestel gebruikt. Deze onderzoeken zijn nuttig om een eventueel letsel op te sporen of uit te sluiten, om de ernst van het letsel te bepalen en om mede op basis van deze resultaten een gepaste behandeling op te starten.

Orthopedie

Zowel in de preventie als behandeling van sportletsels en “repetitieve stress injuries” maar vooral bij het behandelen van acute traumatische letsels kan steeds snel een beroep gedaan worden op het team van orthopedische chirurgen. Binnen de subspecialisaties enkel-voet, knie, heup, schouder- en bovenste lidmaat, is een uitgebreide expertise aanwezig.

Nauwe samenwerking met de andere diensten en snelle toegang tot orthopedische techniekers en orthesisten maakt dat, naast heelkundige interventies, ook het volledige scala van conservatieve behandelingen kan worden aangeboden.

Terug

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen