Vaatchirurgie

17 februari 2020

Februari, maand van de vaatheelkunde

GRATIS SCREENING ETALAGEBENEN

Vrijdag 28 februari - 9.00 - 12.00 uur
Inkomhal Sint-Andriesziekenhuis

In februari staat de dienst vaatheelkunde in de kijker in het Sint-Andriesziekenhuis en vindt er een gratis screening etalagebenen plaats. Deze aandoening kenmerkt zich door vernauwingen van de slagaders in het been en veroorzaakt beenkrampen tijdens het wandelen. In de meest extreme gevallen kan de slagader helemaal dichtslibben en een hartinfarct of hersentrombose veroorzaken.

 

Bent u 50 jaar of ouder en hebt u wel eens last van krampen in uw benen tijdens het wandelen? Dan is de kans reëel dat u lijdt aan wat we etalagebenen noemen. De term etalagebenen verwijst naar het feit dat iemand met deze aandoening het been even stilhoudt om de pijn te laten verdwijnen, zoals u doet als u naar een etalage staat te kijken.

Wist u dat iets meer dan 10% van de zeventigplussers etalagebenen heeft? Boven de 80 jaar stijgt dat aantal zelfs naar 16%. Heel wat patiënten vertonen aanvankelijk weinig of geen symptomen. Vandaar dat het van belang is dat men zich voldoende bewust is van de factoren die de aandoening in de hand werken. Boosdoeners zijn: roken, een hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden, overgewicht, diabetes en een gebrek aan beweging.

Herkent u een of meerdere van deze risicofactoren? Kom dan op vrijdag 28 februari tussen 9 en 12 uur langs in het ziekenhuis en laat u gratis testen. Heel wat complicaties kunnen vermeden worden dankzij een snelle diagnose en behandeling. In de meest extreme gevallen kan de slagader immers helemaal dichtslibben en een hartinfarct of hersentrombose veroorzaken.

Foto: vaatheelkundechirurgen dr. Daphné Van den Bussche en dr. Marc Vuylsteke

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen