Reisadvies

U vertrekt vanuit België naar het buitenland 

Indien u tijdens de zomervakantie naar het buitenland op vakantie wenst, dient u te beschikken over een coronacertificaat.
Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen. 

Om een certificaat te kunnen krijgen, moet men aan een van volgende voorwaarden voldoen:

1) U bent gevaccineerd

De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Er is hierbij een wachtperiode van twee weken (J&J = 4 weken) na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie. Dit certificaat kan u bekomen via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android), op Covidsafe.be, op burgerprofiel.be en op mijngezondheid.be. Om certificaten digitaal op te vragen hebt u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor belt u vanuit Vlaanderen naar het nummer 078 78 78 50.

2) U laat een PCR-test doen

De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat u de test aflegt. Voor een test kan u terecht in de afnamepost van Tielt, gevestigd in de Krommewalstraat 7. Bijkomend kan u terecht in de andere afnamepunten in de regio*.

U kan een afspraak maken vanaf 22 juni en maximaal 10 dagen vóór afreisdatum:

 • via www.mijngezondheid.be (gebruik hiervoor zeker Microsoft Edge of Google Chrome)
 • via het corona callcenter (051 23 80 10)
  Hierbij is het NIET nodig om over een activatiecode te beschikken. Hou wel uw identiteitskaart bij de hand omdat u uw rijksregisternummer zal moeten doorgeven.
 • via callcenter8010@sintandriestielt.be
  Hierbij hebben wij volgende gegevens nodig: naam, rijksregisternummer, telefoonnummer, naam huisarts en datum van afspraak en gewenste locatie. U wordt dan terug gecontacteerd met een concrete datum en uur. 

U kan in de afnamepost van Tielt elke dag terecht, ook in het weekend. U ontvangt het reisattest binnen de 24 uur in het Engels op het e-mailadres dat u doorgeeft. De kostprijs is 55,00 euro per test (= prijs zonder RIZIV tussenkomst). Betaling kan enkel via bancontact. U hebt recht op twee terugbetaalde testen in kader van reis of evenement (periode juli-september) op voorwaarde dat u nog geen kans hebt gehad om u volledig te laten vaccineren.

3) U hebt een herstelcertificaat

U testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.

U keert terug vanuit het buitenland naar België

1) Terugkeer voor 1 juli


Momenteel wordt reizen nog afgeraden, dus wie voor 1 juli op vakantie vertrekt (en langer dan 48 uur in het buitenland verbleef), moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen ten vroegste 48 uur voor aankomst in België. Als u daarna een sms krijgt, moet u zich laten testen en in quarantaine gaan. Krijgt u geen sms, dan is dat niet nodig. Concreet is 10 dagen quarantaine en een test op dag 1 en 7 nodig als u uit een rode zone terugkeert (en soms ook voor andere zones, afhankelijk van het risico dat u gelopen hebt).

2) Terugkeer na 1 juli

Ook na 1 juli blijft het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) verplicht.

 • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test. Let wel: de status van een zone kan tijdens uw verblijf steeds wijzigen.
 • Terugkeer uit rode zone:
  • Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine.
  • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”):
  • Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.
  • Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.

Indien u een test moet ondergaan kunt u opnieuw terecht in de afnamepost van Tielt, gevestigd in de Krommewalstraat 7. U zult een code ontvangen via sms en met deze code kunt u een afspraak inboeken via www.mijngezondheid.be (doorklikken naar “Afspraak maken voor een test met activatiecode” – gebruik hiervoor zeker Microsoft edge of Google Chrome) of via het corona callcenter (051 23 80 10). 

U kan in de afnamepost van Tielt elke dag terecht, ook in het weekend. De afnamepost is gevestigd in de Krommewalstraat 7 te Tielt. Eventueel kan u ook in de andere afnameposten* van het labo terecht. Het resultaat kan u nadien opvragen via www.mijngezondheid.be (doorklikken naar “Resultaat via CTPC-code”).

*Andere afnameposten van het klinisch labo:

 • Roeselare: Ardooisesteenweg 276, Roeselare (Ardolab)
 • Torhout: Noordlaan 30, Torhout
 • Menen: Rijselstraat 65, Menen (Huis Cannaert)

De meest recente informatie omtrent reizen is ook te vinden via www.info-coronavirus.be/nl/reizen