Sint-Andriesziekenhuis is coronavrij

09 juni 2020

Dinsdag 9 juni mocht de laatste COVID-19-patiënt het Sint-Andriesziekenhuis verlaten. Het totaal aantal gedeeltelijk of volledig genezen COVID-patiënten komt hiermee op 103. Wel verblijven nog 3 ondertussen COVID-negatieve patiënten in het ziekenhuis voor verzorging. Daarnaast zijn helaas 15 COVID-overlijdens te betreuren. Dat brengt het totaal dus op 121 COVID-positieve opnames.

De eerste crisiscel in het Sint-Andriesziekenhuis vond plaats op 28 februari en snel daarna volgde een dagelijkse samenkomst van deze crisiscel zodat continu de nodige aanpassingen konden worden gedaan om patiënten, personeelsleden en artsen op een veilige en professionele manier te laten samenwerken. Rond diezelfde periode zette het ziekenhuis een samenwerking met de huisartsen uit de regio op touw om een triagecentrum op te richten net naast het ziekenhuis. Zo kon het ziekenhuis de druk op de spoedafdeling een stuk weghouden. Aanvankelijk kwamen de opnames met mondjesmaat op gang. De eerste bevestigde coronapatiënt werd opgenomen op 14 maart. Longarts Valérie Van Damme leidde de coronacrisis in het ziekenhuis in goede banen: “Wat me heel sterk is opgevallen, is het feit dat het ziekenhuis zijn organisatie op verschillende niveaus heel snel heeft aangepast. Zowel verpleegkundig, als qua hygiëne, vanuit de directie en in overleg met de artsen. Er was een bijzonder grote solidariteit merkbaar onder alle medewerkers. Initieel was er ook wel angst, vooral omdat er een tekort aan persoonlijk beschermingsmateriaal dreigde. Gelukkig is het nooit zover gekomen dat we zonder wapens naar de frontlinie getrokken zijn.”

Nood aan versoepeling

Nu het aantal besmettingen sterk verminderd is en er een versoepeling in de maatregelen gekomen is, blijft dokter Van Damme wel alert voor een eventuele nieuwe piek: “De versoepeling was broodnodig, mensen zaten op hun tandvlees, zowel sociaal, emotioneel, financieel … Eigenlijk had ik een tweede besmettingsgolf verwacht rond eind mei, begin juni, na de eerste versoepelingen. Blijkbaar houden we ons toch strikt genoeg aan de opgelegde regels, waardoor die er niet gekomen is. Of zit het warmere klimaat er voor iets tussen? Da’s natuurlijk moeilijk in te schatten. Wel maak ik me wat zorgen over de komende maanden: grotere groepen die samenkomen en nauw contact hebben met elkaar zoals op een trouwfeest of begrafenis, en de internationale reizen. Mensen zitten wel heel dicht bij mekaar in een vliegtuig en ademen voortdurend dezelfde lucht in, er moet maar één besmette persoon tussen zitten om een nieuwe golf op gang te brengen.”

Solidariteit onder bevolking

Als we dokter Van Damme vragen naar wat voor haar het moeilijkste was tijdens deze coronacrisis, geeft ze aan dat dit de oversterfte en de manier van overlijden zijn. “De overleden patiënten waren hoofdzakelijk bejaarden. Een deel van hen zou sowieso gestorven zijn, corona was slechts een verwikkeling in hun ziektebeeld. Maar een bepaald deel is effectief overleden door COVID-19. Het zwaarste was de manier van overlijden: physical distancing bij het afscheid nemen, zonder aanraking, kus of omhelzing.” Verder geeft dokter Van Damme nog mee dat ze hoopt dat de overheid beter voorbereid zal zijn op de volgende uitbraak. De bevolking heeft in deze crisis immers heel veel opgevangen door het stikken van mondmaskers, schorten enz. En als er al iets positiefs is aan het hele verhaal, dan is dat het besef bij de bevolking van het belang van de zorgsector. Ook in het Sint-Andriesziekenhuis waren de schenkingen en steunbetuigingen niet te tellen. Het ziekenhuis wil dan ook elke zorgverlener, vrijwilliger en sympathisant van harte bedanken voor deze bijzondere tijd. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de families en vrienden die door het virus een naaste hebben verloren.

Foto's: enkele medewerkers vieren het coronavrij zijn van het ziekenhuis (boven) en longarts dr. Valérie Van Damme (onder)

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen