Sint-Andriesziekenhuis behaalt sterk resultaat voor behandeling na beroerte

22 april 2024

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) maakte recent de resultaten bekend van een analyse rond beroertebehandeling in de Vlaamse ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat de garantie om snel de juiste behandeling te krijgen na een beroerte sterk varieert tussen ziekenhuizen onderling. Nochtans is dit essentieel om het risico op complicaties te beperken. Het Sint-Andriesziekenhuis sluit hierbij de top 3 af, het resultaat van onze inzet voor een professionele zorgkwaliteit.

Jaarlijks krijgen zo’n 13.000 mensen in Vlaanderen een beroerte. Een beroerte is het gevolg van een probleem met de bloedvaten in de hersenen: een bloedklonter die de doorstroming van bloed naar een deel van de hersenen belemmert (herseninfarct) of een hersenbloeding. Om onomkeerbare gevolgen zoals verlamming of spraakproblemen te voorkomen is een snelle en juiste behandeling cruciaal.

Deur-tot-naaldindicator
De tijd voor de opstart van die behandeling wordt omschreven als de indicator deur-tot-naald (deur = aankomst in ziekenhuis; naald = opstart behandeling via infuus). Voor de indicator deur-tot-naaldtijd werd vooropgesteld dat bij minstens 50% van de patiënten die in aanmerking komen voor trombolyse de toediening start binnen de 30 minuten na aankomst. Een norm die bepaald werd door experten. Het resultaat per zorgvoorziening wordt vergeleken met die norm. Om een bloedklonter op te lossen kan via een infuus medicatie worden toegediend, een zogenoemde trombolyse. Volgens de medische richtlijnen is dit bij zo’n 15 à 20 procent van de patiënten met een beroerte door een bloedklonter de meest aangewezen behandeling.

Minder dan de helft haalt norm
In 2021 konden resultaten berekend worden voor 20 ziekenhuizen. Acht deelnemende ziekenhuizen halen de norm, waarbij de dienst neurologie (dr. Bart Lamont, dr. Soetkin Vantyghem, dr. Philippe Tack) van het Sint-Andriesziekenhuis in samenwerking met de dienst spoedgevallen en de dienst radiologie met 45,4 procent de derde plaats bekleedt. Een resultaat waar we zeker fier op zijn.

De integrale analyse is te bekijken via de website van Zorgkwaliteit.

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen