Michael Vanthourenhout reed nieuw Sportmedisch Centrum als eerste in

11 maart 2023

Vrijdag 10 maart vond de officiële opening van het Sportmedisch Centrum Sint-Andriesziekenhuis plaats. Voortaan kan de beginnende en ervaren, de recreatieve en competitieve sporter er terecht voor medische begeleiding en advies. Belgisch en Europees kampioen veldrijden Michael Vanthourenhout mocht als eerste het centrum “inrijden”.

Een gezonde geest in een gezond lichaam: dit eeuwenoude spreekwoord geldt vandaag nog steeds. Mensen die regelmatig bewegen en sporten zijn niet alleen lichamelijk en mentaal fitter, ze hebben ook minder kans op chronische ziektes. Sportbeoefening dient evenwel op een medisch verantwoorde manier te gebeuren om blessures en eventuele cardiale problemen te vermijden. De komst van het Sportmedisch Centrum biedt dan ook een antwoord op de groeiende vraag naar medische begeleiding en advies rond sporten.

Naar aanleiding van de opening werd Michael Vanthourenhout uitgenodigd om dit gebeuren mee in de kijker te plaatsen. Voor de gelegenheid werd de eerste verdieping van het ziekenhuis tijdelijk omgevormd tot een “crossparcours” waarbij Vanthourenhout enkele hindernissen diende te nemen. Nadien deed hij onder begeleiding van de inspanningsfysioloog ook een fietstest in het Sportmedisch Centrum zelf.

Multidisciplinaire samenwerking

Elke sporter kan in het Sportmedisch Centrum terecht voor een inspanningstest, trainingsadvies, sportcardiologische screening en longfunctieonderzoek, evenals diagnose, behandeling en preventie van sportblessures. De doelstellingen van het centrum zijn een snelle en efficiënte doorverwijzing van sporters met problemen, een betere screening en preventie van een steeds groter wordende groep sporters van alle leeftijden die dus meer risicofactoren en meer verworven aandoeningen hebben, en trainingsadvies en -begeleiding van zowel beginnende als ervaren sporters die hun grenzen wensen te verleggen.

Het centrum wordt gedragen door de diensten cardiologie, pneumologie, fysische geneeskunde, orthopedie en medische beeldvorming. De multidisciplinaire samenwerking tussen de verschillende specialisaties die elk over hun expertise beschikken en de aanwezigheid van geavanceerde technologie en toestellen over de diensten heen zorgen voor een complete benadering van de sporter waarbij gericht kan doorverwezen worden indien nodig. Het Sportmedisch Centrum vormt zo een grote meerwaarde voor elke sporter uit Tielt en omstreken.

Bijkomende info via:

Nieuwsreportage Focus-WTV (11 maart 2023)

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen