AssiStep, alternatief voor traplift primeur voor Sint-Andriesziekenhuis

03 juni 2021

Het Sint-Andriesziekenhuis nam onlangs de AssiStep in gebruik. Dit innovatieve alternatief voor de traplift wordt gebruikt tijdens de revalidatie voor onder meer neurologische en geriatrische patiënten. Deze revolutionaire traploper geeft de gebruiker extra steun en veiligheid om zelf de trap op te gaan. Matthijs Samyn, verpleegkundig directeur: “Revalidatie is een hoeksteen van het herstel, daarom is innoveren een must. Zo kan er verder op een veilige, realistische en uitdagende manier ingezet worden op deze revalidatie.”

Voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit kunnen trappen een lastige hindernis in huis worden. Trappen zijn echter ook de beste oefening voor thuis, vooral voor mensen die al moeite hebben om ze te beklimmen. Een Noorse start-up voor medische hulp ontwikkelde een innovatieve en revolutionaire traploper als gezonder en veilig alternatief voor een traplift. Het doel was om een gloednieuw en revolutionair hulpmiddel te ontwikkelen waarmee meer mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven. Het resultaat was de traploper AssiStep. De AssiStep is een ‘Stair Assistant’, die zijn gebruikers extra steun en veiligheid geeft om zelf de trap op te gaan.

Primeur voor België
De ontwikkeling van de AssiStep begon in 2012 aan de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim. Eind 2015 werd het product in Noorwegen gelanceerd en ondertussen is de AssiStep ook beschikbaar in onder meer Zweden, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het Sint-Andriesziekenhuis heeft echter de primeur voor België en is het eerste ziekenhuis dat geïnvesteerd heeft in deze AssiStep voor de revalidatie van patiënten. Patiënte Mariëtte De Smet: “Ik ben zo fier dat ik opnieuw de trap kan nemen, het is meer dan een jaar geleden dat ik dit kon!”

Veelzijdig gebruik
De gebruikers in het Sint-Andriesziekenhuis zijn voornamelijk revalidatiepatiënten. Terwijl er krukken of rollators zijn voor extra ondersteuning op vlakke oppervlakken, biedt AssiStep de nodige ondersteuning op trappen. Het wordt langs de trap geïnstalleerd en bestaat uit een leuning gekoppeld aan een handgreep die de gebruiker voor zich uit schuift. De handgreep is ergonomisch en in hoogte verstelbaar, wat veiligheid en ondersteuning biedt door het gepatenteerde remmechanisme. Dr. Gretel Descheemaeker, fysiotherapeut: “Wij hopen hiermee patiënten sneller en veiliger te laten oefenen om actief de trap te nemen. Elke extra mogelijkheid om te trainen is meegenomen in het revalidatieproces want oefening baart kunst.”



Beeldmateriaal: patiënte Mariëtte De Smet, dr. Gretel Descheemaeker, kinesiste Justine en verpleegkundig directeur Matthijs Samyn

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen