Week van het Hart 2020

Van 21 t.e.m. 27 september organiseert de Belgische Cardiologische Liga de Week van het Hart. Dit jaar ligt de focus op hartfalen. Op basis van cijfers uit andere landen wordt geschat dat het aantal mensen met hartfalen in België 2% van de totale bevolking bedraagt, met andere woorden ongeveer 220.000 Belgen.

Hartfalen, wat is dat?

Het hart is een spier die herhaaldelijk samentrekt en vervolgens ontspant, en fungeert als een pomp om het bloed door het lichaam te laten stromen. Om deze pompfunctie correct uit te voeren, moet zowel het hart goed kunnen samentrekken en vervolgens ontspannen, en moeten de hartkleppen die de bloedstroom sturen efficiënt zijn.

Soms pompt het hart minder goed dan het lichaam nodig heeft, en kan het de zuurstofbehoefte van het lichaam niet tegemoet komen. Dit noemt men hartfalen. Het verschijnt meestal nadat het hart is beschadigd of wanneer het verzwakt is. Dit is een gevolg van verschillende hartaandoeningen. Hoewel hartfalen het vaakst optreedt bij oudere mensen, kan het ook bij jongeren voorkomen. Bij jonge mensen is hartfalen dikwijls moeilijk te herkennen.

Infostand inkomhal Sint-Andriesziekenhuis

In de inkomhal van het ziekenhuis staat deze week een infostand met brochures en informatie rond hartfalen

Meer info: 

Brochure Last van kortademigheid?

Nuttige links: 

Een vraag voor een van onze cardiologen?

Dienst Cardiologie Sint-Andriesziekenhuis