Wielrenster Elke Bleyaert te gast tijdens Week van de Fiets

18 mei 2021

Het wordt een traditie, de Week van de Fiets in het Sint-Andriesziekenhuis. Na Yves Lampaert en Stijn Steels, mochten we dit jaar Elke Bleyaert verwelkomen, enthousiast wielrenster en vriendin van profwielrenner Jasper Stuyven. Vandaag, dinsdag 18 mei, kwam ze de medewerkers warm maken om (nog) meer te fietsen. 

Het fietsbeleid van het Sint-Andriesziekenhuis is een van de HR-gezondheidspijlers. Zo kunnen de medewerkers een gratis Sint-Andriesfiets voor woon-werkverkeer gebruiken of kunnen ze een nieuwe fiets met een mooie korting aankopen. Om dit beleid elk jaar kracht bij te zetten, werd de Week van de Fiets in het leven geroepen. Mensen die tijdens die week met de fiets naar het werk komen ontvangen een goodiebag voor gezonde snacks en er komt ook telkens een bekend gezicht uit de wielerwereld langs om hen extra te motiveren.

Vrouwenwielrennen in de lift
Omdat (recreatief) vrouwenwielrennen aan populariteit wint en dat uiteraard een positieve trend is, werd er dit jaar voor gekozen om een wielrenster uit te nodigen. Elke Bleyaert, enthousiast wielrenster en vriendin van profwielrenner Jasper Stuyven, engageerde zich graag om deze motiverende taak op zich te nemen: “Ik fiets nu al een aantal jaren. De intensiteit varieert. Als ik echt train voor een doel kan dat gaan tot 5 keer per de week. In drukke periodes zonder doel fiets ik 1 tot 3 per week. Ik heb eigenlijk heel mijn leven competitief paard gereden. Maar door bekkeninstabiliteit na een zware val en het drukke leven met een profwielrenner als partner kon ik dit niet blijven combineren. Zo ontdekte ik mijn liefde voor het fietsen, in het bijzonder mountainbiken. Op de mountainbike in het bos of in de bergen voel ik me echt vrij. Vaak heb ik schrik, maar net dat triggert me zo hard. Je ontdekt zoveel mooie plaatsen midden in de natuur, waar je anders nooit zou komen.”

Gezond en ontspannend
Als we Elke vragen naar wat voor haar de belangrijkste pluspunten van fietsen zijn, hoeft ze niet lang na te denken: “Het belangrijkste voor mij is het ontdekken van nieuwe en prachtige plaatsen zowel in België als in het buitenland. Ook jezelf kunnen uitdagen en doelen vooropstellen vind ik een pluspunt, dit is wel iets dat ik nodig heb. Tegelijkertijd is fietsen ook gewoon super ontspannend! Maar het allermooiste vind ik hoe mensen elkaar op de fiets aanmoedigen en helpen beter te worden. Als je begint met fietsen is het belangrijk niet direct te veel te willen, maar vooral te genieten en ontdekken. Geef je lichaam de tijd om aan het fietsen te wennen. Persoonlijk vind ik het een must om te investeren in een bikefit als je echt van plan bent vaak te fietsen op een koersfiets. Te vaak zitten mensen verkeerd op de fiets, wat dan resulteert in blessures en zelfs dat mensen hierdoor stoppen met fietsen.”

Inspireren en motiveren
Wat motiveerde Elke om onze medewerkers te komen enthousiasmeren tijdens de Week van de Fiets? “Als ik zie wat voor een meerwaarde ‘de fiets’ in mijn leven gebracht heeft, dan kan ik alleen maar hopen dat andere mensen dat ook zullen ontdekken. Tuurlijk heb ik ook vaak gedacht: “En nu hang ik dat rotding aan den haak”, na alweer een fietsrit in de koude of wanneer ik het gevoel had dat ik geen meter vooruit ga, maar dan besef ik al snel dat ik niet meer zonder het fietsen kan. Plus na een zware werkdag is het ook echt een goede manier om te ontspannen. Het vertrekken is altijd het lastigste, maar eenmaal je bezig bent is het zalig en kan je even alles vergeten. Ik hoop dat mijn enthousiasme ook jullie medewerkers kan aanzetten om meer de fiets te nemen!”