Wachtdienst handchirurgie West-Vlaanderen

20 december 2022

Op 1 december 2022 is West-Vlaanderen als eerste Belgische provincie gestart met een ziekenhuisoverschrijdende handwacht. Hiervoor hebben alle West-Vlaamse ziekenhuizen zich geëngageerd, waaronder ook het Sint-Andriesziekenhuis.

Vanuit de context dat de meeste ziekenhuizen in West-Vlaanderen op vandaag niet beschikken over voldoende handchirurgen om zelfstandig een fulltime wachtdienst handchirurgie op comfortabele manier te kunnen organiseren, groeide het idee om een georganiseerd wachtsysteem te maken zodat een permanente opvang van elk handtrauma kan verzekerd worden. Door de vaak grote urgentie van de dringende en ernstige (vooral microchirurgische) handtrauma’s, is er nood aan dergelijk systeem om dit steeds met de nodige expertise te behandelen. Bovendien zijn er in totaliteit op provinciaal niveau wel voldoende gekwalificeerde handchirurgen om dit op te vangen. Het getuigt dan ook van een gezonde visie op de gezondheidszorg om over te gaan naar een transmurale schaalvergroting in de opvang van het complexe handtrauma.

Concreet betekent dit dat elk ziekenhuis vanaf nu een beroep kan doen op een wachtlijst handchirurgie op provinciaal niveau. Patiënten die zich op de spoedopname presenteren met een ernstig handtrauma zullen volgens de wachtlijst doorverwezen worden naar het centrum van de handchirurg van wacht. Ook dr. Wetzels van de dienst orthopedie neemt hieraan deel om zo een verhoogde kwaliteit van zorg te bieden voor de patiënt met complex handtrauma in West-Vlaanderen.

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen