Specialisme in de kijker: fysiotherapie

22 december 2020

 

Extracorporele ShockWavetherapie (ESWT) bij chronische (calcifiërende) tendinopathieën

De dienst fysiotherapie kocht recent een ESWT-toestel aan. Chronische (calcifiërende) tendinopathieën zijn vaak een hardnekkig en invaliderend probleem voor onze patiënten. Met de komst van een ESWT-toestel hopen wij heel wat meer patiënten van deze kwaal te verlossen of de pijn minstens voldoende te verminderen om opnieuw een goede kwaliteit van leven te bekomen. Wetenschappelijk nazicht toont bij 60 à 70 procent van de behandelingen een goed resultaat.

Wij beschikken over een “Elvation Piezowave 2 - Focussed Shockwave device”. Hierbij worden de shockgolven piëzo-elektrisch opgewekt. De behandeling wordt gefocuseerd uitgevoerd, dit wil zeggen dat we de behandeling zeer gericht kunnen uitvoeren. ESWT werkt op verschillende fronten. Er is een pijnstillend effect. Bij calcifiërende tendinopathieën wordt de kalk verbrijzeld. Het herstel van het peesweefsel wordt gestimuleerd. Als laatste wordt de doorbloeding van de pees bevorderd. De ESWT-behandelingen gaan ambulant door op de polikliniek fysische geneeskunde en revalidatie. Door middel van echografie wordt de exacte plaats en diepte van behandeling bepaald. De te behandelen regio wordt niet verdoofd. Het ESWT-toestel veroorzaakt shockgolven die een kloppend gevoel creëren ter hoogte van de te behandelen pees. De intensiteit wordt tijdens de behandeling progressief opgedreven, rekening houdend met de pijngrens van de patiënt. Afhankelijk van de te behandelen pees worden 2000 tot 3000 shocks toegediend. Een behandeling duurt gemiddeld vijf minuten.

Resultaat vanaf 3 maanden
Een volledige ESWT-behandeling bestaat uit 3 sessies met telkens ongeveer een week tussen. Er kan de eerste paar dagen een toename van de pijnklachten zijn. Ijsapplicaties en eventueel kortstondige inname van paracetamol (zo geen contra-indicaties) kunnen toegepast worden. Het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmers) wordt sterk afgeraden de eerste weken na de behandeling om een zo goed mogelijk effect te bekomen. Het definitieve resultaat kan pas na 3-4 maanden beoordeeld worden. Contra-indicaties zijn: zwangerschap, stollingsstoornissen, gebruik van bloedverdunners, epilepsie, pacemaker, hartritmestoornissen, bottumoren, infecties, een lokale infiltratie met cortisone ter hoogte van de te behandelen pees minder dan 6 weken voor de ESWT, acute ontsteking van de pees, belangrijke peesscheuren. ESWT wordt op dit ogenblik niet terugbetaald via het ziekenfonds (45 euro per sessie). De daarnaast aangerekende consultatie en echografie worden wel deels terugbetaald via het ziekenfonds. 

Lees hier meer over de behandeling en bekijk de demonstratievideo.

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen