Sint-Andriesziekenhuis ondersteunt woonzorgcentra in aanpak corona

08 april 2020

Naar aanleiding van de coronacrisis en de uitdagingen die zich bijgevolg in de woonzorgcentra stellen, heeft het Sint-Andriesziekenhuis het initiatief genomen om zijn kennis rond onder meer ziekenhuishygiëne te delen met de wzc’s uit Tielt en de omliggende gemeenten.

Frederik Van Hoecke, klinisch bioloog-ziekenhuishygiënist: “Woonzorgcentra beschikken niet over hygiënespecialisten in hun team. Daarom leek het ons nuttig om hen van de nodige info te voorzien. Zo is bijvoorbeeld niet alleen het correct aantrekken en dragen van het beschermend materiaal belangrijk, ook het uittrekken is een gevaarlijk moment voor besmetting. We hebben een filmpje opgenomen waarin iemand zich volledig aankleedt met alle persoonlijke beschermingsmiddelen: handschoenen, schort, spatbril en masker. Je ziet in welke volgorde je alles moet uitdoen en hoe je dat doet zonder je te besmetten. We denken dat het levensbelangrijk is om dat correct aan te leren en ook een aantal keer te oefenen, vooraleer het wordt toegepast in het wzc.”

Skypeconferentie, instructievideo’s of advies ter plaatse

Vanuit de directie werd contact genomen met de wzc’s waar het ziekenhuis een samenwerkingsverband mee heeft. Denk aan de GVO-groep, Curando, de wzc’s van Tielt, Pittem en Ingelmunster. Tot nu toe heeft Frederik Van Hoecke Skypeconferenties gedaan met enkele bestuurders van de GVO-groep en hen ook enkele filmpjes rond correcte ziekenhuishygiëne bezorgd. In Pittem ging hij langs om de directie en een 20-tal verplegenden/verzorgenden toe te spreken en hen ook enkele filmpjes te laten zien. Naast infectiepreventie worden ook vragen beantwoord over de epidemiologie, het virus en de ziekte op zich, of wordt advies gegeven over de mogelijke opstart van een cohorte. Kortom, de nood aan informatie en ondersteuning is bijzonder hoog. Het Sint-Andriesziekenhuis is een van de pioniers met deze aanpak, maar ook vanuit het nationale beleid groeit het besef dat ziekenhuizen ondersteuning kunnen bieden aan woonzorgcentra om zo onder meer de mogelijke instroom van de woonzorgcentra naar de ziekenhuizen te beperken.

Foto: In een instructievideo wordt aangeleerd hoe je persoonlijk beschermingsmateriaal correct aan- en uittrekt om de besmettingskans zo klein mogelijk te houden. 

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen