Sint-Andriesziekenhuis investeert in ultramoderne operatierobot Hugo™ RAS

28 maart 2023

Het Sint-Andriesziekenhuis nam onlangs de chirurgische vierarmige robot Hugo™ RAS in gebruik. Operaties kunnen dankzij dit gloednieuwe robotsysteem met nog meer precisie worden uitgevoerd. Voor de patiënt betekent dit een vlottere operatie, minder complicaties, kleinere littekens en uiteindelijk ook een kortere ziekenhuisopname.

De Hugo™ RAS (Robotic Assisted Surgery) is een ultramoderne robot voor ingrepen aan de weke delen. Met zijn vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm blinkt de operatierobot uit op het vlak van minimaal invasieve technologieën. De robot zal in het Sint-Andriesziekenhuis in eerste instantie ingezet worden voor urologische en abdominale ingrepen, later volgen de gynaecologische ingrepen. Met deze investering van ruim 2 miljoen euro onderschrijft het ziekenhuis zijn toekomstgerichte visie om zo een nog betere zorg te bieden aan de patiënten. Na het OLV Ziekenhuis Aalst en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende, is het Sint-Andriesziekenhuis het derde ziekenhuis in België dat over de Hugo™ RAS beschikt.

Nog meer precisie bij chirurgische ingrepen
In West-Europa worden de meeste ingrepen indien mogelijk minimaal invasief uitgevoerd bijvoorbeeld via klassieke laparoscopie, maar ook steeds meer via robotchirurgie. In het verleden was de inzet van chirurgische robots voor veel ziekenhuizen erg moeilijk door de hoge kosten. Ze waren meestal slechts beschikbaar in één operatiekamer en gebouwd voor een beperkt aantal operaties. De Hugo™ RAS is echter ontworpen voor een breed scala aan minimaal invasieve ingrepen. Dankzij de modulaire opbouw met vier beweeglijke armen en een verbeterde en gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm, kunnen operaties met deze robot met nog meer precisie worden uitgevoerd. Het gebruik van de vier armen is weliswaar een bijkomende complexiteit en vraagt een grondige opleiding van de chirurg. De artsen-specialisten die in het Sint-Andriesziekenhuis met de robot werken, bouwen ondertussen op een jarenlange ervaring in robotchirurgie en zijn verheugd dit nu ook in het Sint-Andriesziekenhuis te kunnen toepassen.

Alleen maar voordelen voor patiënt
De patiënt ondervindt veel voordelen van een robotgeassisteerde ingreep: een kortere operatietijd, minder kans op bloedingen en complicaties, kleinere littekens, een kortere ziekenhuisopname en het sneller hernemen van de normale activiteiten. Deze investering kadert dan ook in de visie van het Sint-Andriesziekenhuis om zijn patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Tegelijk bewijst het ziekenhuis hiermee zijn toekomstgerichtheid en ambitie om te blijven innoveren. De Hugo™ RAS werd aangekocht bij Medtronic, wereldleider in medische technologie. De installatie en ingebruikname van de robot vereiste een nauwe samenwerking tussen de leverancier, de technische dienst, de ICT-dienst, en de artsen en verpleegkundigen van het operatiekwartier. Robots zullen in de toekomst meer en meer ingezet worden waarbij steeds verdergaande ontwikkelingen in software, beeldgeleide chirurgie en artificiële intelligentie de toon zullen zetten. 

Foto v.l.n.r. dr. Pieter Jan Elshout, dr. Mariëtte van den Heuvel, dr. Peter Lissens, dr. Wouter Marchand, dr. Sébastien Strypstein, dr. Mehrdad Biglari, Alicia Degroote (Medtronic)

Nieuwsreportage FOCUS-WTV

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen