Sint-Andriesziekenhuis investeert in hoofdhuidkoeler voor kankerpatiënten met steun TVDK

24 juni 2019

Het Sint-Andriesziekenhuis investeerde met de steun van het TVDK (Tielts Vormings- en Documentatiecentrum tegen Kanker) in een Paxman Cooling Cap. Dit toestel zorgt voor hoofdhuidkoeling en vormt een eenvoudige behandeling om haarverlies veroorzaakt door bepaalde chemotherapiemedicijnen te voorkomen.

Sinds kort kunnen patiënten op het dagziekenhuis inwendige ziekten gebruik maken van de Paxman Cooling Cap. Het is bewezen dat het gebruik van hoofdhuidkoeling of 'cold caps' een effectieve manier is om chemotherapie-geïnduceerd haarverlies te bestrijden. Dat kan resulteren in een gedeeltelijk tot zelfs volledig behoud van het haar. Voor patiënten geeft dit de kans om toch enige controle over hun ziekte te houden en het moedigt een positieve ingesteldheid ten opzichte van de behandeling aan.

Financiële steun voor oncologische projecten

De Paxman Cooling Cap werd aangekocht met de steun van vzw Tielts Vormings- en Documentatiecentrum tegen Kanker (TVDK). Deze vzw, waar onder meer dokter Gretel Descheemaeker van het Sint-Andriesziekenhuis deel van uitmaakt, behartigt in regio Tielt initiatieven rond de zorg, begeleiding en inspraak van kankerpatiënten. De vzw wordt ondersteund door professionele zorgverstrekkers maar ook ervaringsdeskundigen die de ziekte meemaakten werken op vrijwillige basis mee. TVDK draagt zijn steentje bij door het financieel ondersteunen van praktische hulpmiddelen. Dokter Gretel Descheemaeker: “Onze steun voor de aankoop van deze hoofdhuidkoeler sluit perfect aan bij de visie van het TVDK. Naast de praktische ondersteuning van kankerpatiënten en financiële steun voor projecten als deze, organiseren wij infoavonden en maandelijkse ontspanningsactiviteiten. Daarbij stellen we het sociale contact altijd voorop. Zo worden lotgenoten vaak bondgenoten. Iedereen die de diagnose van kanker kreeg, kan gratis lid worden. Bij veel activiteiten zijn ook de partner of begeleider welkom.”