Schilderijen Frank Bogaert te bezichtigen op 10 augustus in Sint-Andriesziekenhuis

05 augustus 2019

Schilderijen Frank Bogaert te bezichtigen op 10 augustus in Sint-Andriesziekenhuis

Eind april vond de officiële opening van de Frank Bogaertzaal plaats in het Sint-Andriesziekenhuis. In deze vergaderzaal wordt een selectie van de schilderijen van de gelijknamige kunstenaar geëxposeerd. Aangezien de zaal enkel toegankelijk is voor de medewerkers van het ziekenhuis, wordt ze op 10 augustus uitzonderlijk opengesteld voor het grote publiek. Historica Ann Callens kadert de werken van deze overleden Tieltse artiest.

Frank Bogaert is geboren en getogen in Tielt, maar als kunstenaar doet zijn naam tot ver buiten de stadsgrenzen een belletje rinkelen. Hij staat bekend om zijn realistisch-detaillistische stijl met een knipoog naar het surrealisme. Toen het Sint-Andriesziekenhuis onlangs een nieuwe vergaderzaal in gebruik nam, was de keuze voor de naam Frank Bogaert snel gemaakt. Aangezien de stad Tielt een deel van zijn werken kocht, kreeg het ziekenhuis de kans om enkele daarvan gedurende tien jaar te exposeren in de betreffende zaal. Stafmedewerker Lieven Rijckaert maakte samen met historica Ann Callens een selectie uit de reeks ‘Ode aan de ijdelheid’, honderd schilderijen met verschillende karakterkoppen die Frank Bogaert maakte in aanloop naar de verkiezingen van 1999. Ann Callens: “Ik hou enorm van de werken van Frank Bogaert omdat hij de confrontatie durfde aan te gaan, hij zocht de controverse op, maakte originele schilderijen en dacht nooit vanuit een commercieel perspectief. Voor onze selectie voor de Frank Bogaertzaal hebben we telkens gezocht naar schilderijen die een bepaalde link met de geneeskunde hebben. Zo zie je aan de vijzen die een hoofd doorboren onder meer een link met chirurgie of verwijzen de paddenstoelen naar de psychiatrie.”

Interesse voor gifgasaanvallen
Ann Callens, net als Frank Bogaert afkomstig en woonachtig in Tielt, leerde Frank Bogaert kennen via haar man Jan Vandermeulen. De link was enerzijds hun fascinatie voor Franks beeld van de historische heks Tanneke Sconynckx op de Grote Markt in Tielt, anderzijds de interesse van zowel Frank Bogaert als Ann en haar man voor de gasaanvallen tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Mijn man en ik hebben een paar jaar geleden een boek rond de gifgasaanvallen uitgebracht. Aangezien Frank Bogaert een serie maakte geïnspireerd op de gifgasaanvallen in de Eerste Wereldoorlog, lag het bijna voor de hand dat we zijn werken gebruikten als illustraties in het boek. Het werd een bijzonder fijne en inspirerende samenwerking. Tot onze spijt overleed Frank Bogaert terwijl we aan een tweede boek aan het werken waren. Toch zijn we van plan om dit boek postuum te voltooien.”

Opening 235ste KAT-tentoonstelling
Om de werken niet enkel voor een beperkt publiek toegankelijk te maken, stelt het Sint-Andriesziekenhuis naar aanleiding van een nieuwe KAT-tentoonstelling (Kunstkring Sint-Andries Tielt) de Frank Bogaertzaal open voor iedereen. Op zaterdag 10 augustus tussen 10 en 12 uur zijn de schilderijen te bezichtigen op de vierde verdieping van het Sint-Andriesziekenhuis. Uiteraard is iedereen ook welkom voor de opening van de tentoonstelling van Fotoclub Gamma Tielt met werken van Dirk Blommaert, Johny Callens, Jacques Carre, Etienne Compernolle, Karoline De Soete, Geert Degrieck, Annemie Deklerck, Herman Duprez, Ignace Haeck, José Houtteman, Carlos Laethem, Sandra Riviere, Oswald Spriet, Luc Van Biesbrouck, Patricia Van de Walle, Jacques Van Der Beken, Thierry Verbrugghe, Luc Verstraete, Patrick Viaene, Ronald Vuyst, Geert Willemyns. De receptie vindt plaats om 11 uur. Gastspreker van dienst is dokter Guido Mehuys, voormalig schepen van cultuur van de stad Tielt.

 

Foto: historica Ann Callens poseert bij de schilderijen van Frank Bogaert in de Frank Bogaertzaal. 

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen