Patiënten in de watten gelegd voor What Matters To You-dag

09 juni 2021

Maandag 7 juni werden de patiënten in het Sint-Andriesziekenhuis uitgebreid in de watten gelegd naar aanleiding van de themadag What Matters To You, kortweg WMTY. Met een kappersbeurt en lichaamsbehandeling verzorgd door de leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut Tielt werden ze klaargestoomd om daarna voor de professionele camera te poseren met het resultaat.

“What matters to you?” Wat doet er voor jou echt toe? Door deze vraag als zorgverlener of zorgorganisatie voorop te stellen, maak je voor mensen met een zorgnood een echt verschil. Hoewel ‘What Matters to You’ een vraag is die altijd centraal moet staan, vormt de internationale WMTY-dag een unieke gelegenheid om zorgvragers eens extra te verwennen. In het Sint-Andriesziekenhuis kwamen de leerlingen van het zevende jaar Sint-Jozefsinstituut langs om de patiënten te verwennen met een kappersbeurt en lichaamsverzorging. Juf Petraa Arens: “Onze leerlingen waren heel enthousiast over dit initiatief. “I’ll be hair for you” is de slogan die ze dit project hebben toegedicht. Hiermee willen ze zeggen dat ze er zijn voor het haar van de patiënt en voor de patiënt zelf. Om de persoon in kwestie mooier en gelukkiger te maken, te laten stralen. Iets waar ze tijdens deze dag perfect in geslaagd zijn.”

Internationale actie in ruim 30 landen

Wanneer zorgverleners echt luisteren naar de zorgvrager en zijn familie, wanneer ze focussen op wat voor hem belangrijk is, dan is de zorg warm, de kwaliteit beter en voelt de persoon met een zorgnood zich tevreden. Het concept WMTY werd voor het eerst geïntroduceerd in een artikel van Dr. Michael Barry en Susan Edgman-Levitan. Een uitnodiging om naast de vraag ‘What’s the matter?’ (Wat is er aan de hand?) ook de vraag ‘What Matters to You’ (Wat is er voor jou belangrijk?) te stellen. Een fundamenteel andere vraag, omdat ze beide inzoomen op datgene wat er voor de persoon met een zorgnood echt toe doet. Het idee werd meteen opgepikt door het Institute of Healthcare Improvement. Het concept verspreidde zich razendsnel. In Noorwegen werd op 6 juni 2014 de eerste internationale ‘What Matters to You?’-dag georganiseerd. Zorgnet-Icuro sprong in 2017 op de kar. Inmiddels hebben meer dan 30 landen het initiatief omarmd. Matthijs Samyn, verpleegkundig en paramedisch directeur Sint-Andriesziekenhuis: “Ziekenhuizen worden voortdurend uitgedaagd om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Naast het implementeren van nieuwe technologieën en technieken wordt het belang van participatie van de patiënt in zijn of haar zorgproces meer en meer onderschreven. Daarom is de simpele vraag: “Wat is belangrijk voor jou als patiënt?” zo belangrijk, deze vraag kan een grote impact hebben op de zorg en hoe die door de patiënt ervaren wordt. Iets waar we als ziekenhuis volop op inzetten, onder meer met deze actie.”

Foto's: Eye Catcher Photography