Ondertekening Charter Generatie Rookvrij

28 januari 2019

Generatie Rookvrij is geboren

Het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt vierde op 28 januari 2019 samen met een 10-tal andere ziekenhuizen de geboorte van “Generatie Rookvrij’. Eerder in januari was er al een nationaal geboortefeest. Generatie Rookvrij wil alle kinderen, geboren vanaf 2019, in een rookvrije omgeving laten opgroeien. Een rookvrije omgeving betekent een omgeving waarin we niet zien roken. Want zien roken, doet roken.

Organisaties dragen hieraan bij door plaatsen op het levenspad van kinderen rookvrij te maken (bv. kinderopvang, kinderboerderijen, speelterreinen, stranden, sportterreinen, pretparken …). De materniteit van een ziekenhuis is voor de meeste kinderen de eerste plaats waar ze verblijven. Geen betere plaats dus om de aftrap te geven voor een eerste rookvrije generatie dan in een ziekenhuis.

West-Vlaamse ziekenhuizen tonen het voorbeeld

Op 28 januari 2019 ondertekenen 8 algemene ziekenhuizen uit West-Vlaanderen samen het charter van Generatie Rookvrij: AZ Sint-Lucas (Brugge), AZ West (Veurne), AZ Delta (Roeselare-Menen-Torhout), Sint-Andriesziekenhuis (Tielt), Sint-Jozefskliniek (Izegem), Jan Ypermanziekenhuis (Ieper), AZ Groeninge (Kortrijk) en O.L.V. Van Lourdes (Waregem). Ook 2 psychiatrische ziekenhuizen en 1 revalidatieziekenhuis ondertekenen alvast mee.

Met dat charter engageren de ziekenhuizen zich om samen werk te maken van een eerste Generatie Rookvrij. Dat er niet meer gerookt wordt aan de ingang van een ziekenhuis, is voor vele ziekenhuizen al een eerste stap in de goede richting.

Suze zal opgroeien in een rookvrije omgeving

Jana en Tom zijn de kersverse ouders van dochtertje Suze. Zij kwam op 15 januari 2019 ter wereld. Suze is dus één van de eerste kindjes die deel zal uitmaken van die eerste rookvrije generatie. “Als leerkracht lichamelijke opvoeding vind ik gezond leven belangrijk en ook mijn dochter rookvrij laten opgroeien speelt daar een belangrijke factor in”, zegt mama Jana. Suze is een kleine ambassadeur voor de campagne in West-Vlaanderen en zal samen met haar ouders regelmatig ervaringen delen die op haar levenspad komen.

Samen naar een rookvrije samenleving

Een brede, nationale beweging van organisaties en burgers, want dat is Generatie Rookvrij, ijvert voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te beginnen roken. Het doel? Zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen komen rookvrij maken. Want zien roken, doet roken. Samen met hen willen de West-Vlaamse Logo’s werk maken van een rookvrije samenleving. Voor Suze. Maar ook voor alle andere kinderen geboren vanaf 2019.

Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving (Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, Vlaams Instituut Gezond Leven, VRGT, Gezinsbond, …) dat ijvert voor het recht van kinderen en jongeren om rookvrij op te groeien. De Vlaamse Logo’s versterken lokale besturen, onderwijs, zorg- en bedrijfssector om hun omgeving rookvrij te maken.

Algemene informatie over Generatie Rookvrij: www.generatierookvrij.be
Ondersteuning om van je organisatie een rookvrije omgeving te maken: www.vlaamselogos.be/generatierookvrij

Met bijzondere dank aan ambassadeur baby Suze!

Bekijk zeker ook de reportage op Focus-WTV

Foto's: Sam Vanacker

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen