Meerdere kinderen opgenomen met salmonellavergiftiging

24 mei 2018

Sinds zondag 20 mei zijn in het Sint-Andriesziekenhuis verschillende kinderen opgenomen met een bewezen salmonellavergiftiging. Allen zijn afkomstig van scholen in Pittem en Meulebeke. 

“Het eerste kind werd in de nacht van zondag op maandag binnengebracht met symptomen van salmonellavergiftiging”, vertelt kinderarts Kristien De Jaeger. “Nadien volgden nog meerdere kinderen, vandaag staat de teller op zestien. Hun leeftijd varieert van vier tot elf jaar.” De kinderen vertonen de gebruikelijke symptomen van salmonellavergiftiging: hoge koorts, braken en diarree.

Dokter De Jaeger: “Ze krijgen een symptomatische behandeling met vocht en pijnstilling. Sommige kinderen hebben ook bijkomende complicaties zoals een bloedvergiftiging. In dat geval starten we een intraveneuze antibioticakuur op. De gemiddelde opnameduur varieert van vier dagen tot een week. Door de grote toevloed werd tijdelijk een opnamestop afgekondigd op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Ondertussen mochten enkele kinderen het ziekenhuis verlaten, waardoor er vandaag weer mogelijkheid was om patiëntjes op te nemen. Zo werd opnieuw al een kind met salmonellavergiftiging opgenomen.” De oorzaak is nog niet gekend en wordt momenteel onderzocht door het voedselagentschap FAVV. Vermoedelijk werden de kinderen ziek na het eten van besmet voedsel eind vorige week, aangezien de symptomen pas binnen de 8 tot 48 uur optreden.