Cyberaanval op Sint-Andriesziekenhuis

27 januari 2022

Het Sint-Andriesziekenhuis werd woensdag 26 januari getroffen door een cyberaanval. Dankzij het snelle optreden van het team van externe experten samen met de eigen informatici is men er weliswaar in geslaagd om de cyberaanval op het ziekenhuisnetwerk af te slaan. 

Het was de externe softwareleverancier die tijdens de continue monitoring van het netwerk tot de vaststelling kwam dat externen woensdag malware op het ziekenhuisnetwerk hadden geïnstalleerd. Het ziekenhuis heeft onmiddellijk een team van specialisten ingeschakeld om dit incident te onderzoeken en een mogelijke impact te vermijden.

Dankzij het snelle optreden kon de malware gedetecteerd worden op één server die onmiddellijk buiten gebruik werd gesteld. Die zal in de loop van volgende week vervangen worden zodat de medewerkers opnieuw thuis kunnen werken en de artsen ook tijdens de thuisconsultaties terug op het ziekenhuisnetwerk kunnen inloggen. 

Na een forensisch onderzoek van het informaticanetwerk van het ziekenhuis werd dit malewarevrij verklaard. Er is op geen enkel ogenblik vertrouwelijke informatie onbeschermd geweest. Zoals eerder gemeld kunnen ook de onderzoeken en behandelingen verder doorgaan zonder hinder voor de patiënt en is de normale werking van het ziekenhuis gegarandeerd.