6 oktober Wereld Stomadag

06 oktober 2018

Wereld Stomadag wil bewustwording creëren rond de ingrijpende operatie die vele patiënten met darmkanker, leverziektes en de Ziekte van Krohn kan genezen. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze operatie en het leven dat deze mensen na afloop leiden. Wereld Stomadag werd voor het eerst in 2012 georganiseerd en is in het leven geroepen door de United Ostomy Associations (VS). 

Naar aanleiding van het thema van dit jaar ‘Speaking out, changes lives’ vroegen wij aan een van onze patiënten om zijn ervaring te delen. 

Stefaan, 59 jaar: 

"Op 26 september 2017 werd bij mij een rectumcarcinoom gediagnosticeerd. Mijn arts vertelde mij dat een (tijdelijk) stoma noodzakelijk was. Via kennissen had ik al van stoma’s gehoord maar nu het mij overkwam stelde ik mezelf de vraag hoe het verder moest.

Op 16 oktober 2017 startte ik met chemobehandeling en bestralingen. Na afloop van de behandelingen, werd ik op 18 januari dit jaar geopereerd om de tumor weg te nemen en kreeg ik mijn stoma.

De gedachte dat het stoma van tijdelijke aard is en dat ik weet dat het noodzakelijk is voor mij, zorgt ervoor dat het dragelijk is. Mijn stoma zie ik als een ‘tijdelijk’ ongemak. Ik ben heel sociaal aangelegd, ga graag naar het voetbal kijken en sport zelf ook zeer graag, maar de schrik om een lekkage te hebben is er altijd. Ik heb steeds reservemateriaal bij de hand en de stomaverpleegkundige raadde mij aan om een toiletpas aan te vragen, dit helpt mij om in noodsituaties snel en discreet toegang te krijgen tot sanitaire voorzieningen.

Mijn stoma zorgt er wel voor dat ik zeer bewust leef en bepaalde keuzes maak. Een stoma is meer dan enkel het medische, het is een deel van mij en mijn leven. Denk daarbij aan kledingstijl, voedingspatroon, seksualiteit, werk, sport en vrije tijd. Ik sta zelf in voor de verzorging van mijn stoma. Dit gaat goed en zorgt ervoor dat ik ook de nodige vrijheid heb. Door mijn stoma hoef ik niet thuis te blijven.

Ik stop mijn stoma ook niet weg, maar als ik eerlijk ben zorgt mijn stoma soms ook voor een beschamend gevoel, ik loop er niet mee te koop. Toch ondervond ik dat erover praten helpt. Gelukkig ben ik goed omringd en kan ik steeds terecht bij vrienden. Mijn stoma kan ik bij hen ook perfect bespreekbaar stellen. Mijn naaste omgeving kent mijn situatie en gaat hier begripvol mee om. Dit doet mij goed.

Ook mijn stomaverpleegkundigen, Vanessa & Rien, hechten veel belang aan leven met een stoma en staan ook steeds paraat bij vragen of problemen. Recent werden de stomaconsultaties in het ziekenhuis opgericht waar zij mij graag goede raad geven, ik kan er steeds terecht."

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen