3de jaar op rij gouden certificaat voor griepvaccinatie

21 december 2020

Voor het derde jaar op rij wordt de kaap van 80 procent gevaccineerden overschreden. Dit jaar liet 84,6 procent van medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis zich vaccineren tegen griep. Essentieel om niet enkel zichzelf maar ook de patiënten en bezoekers te beschermen tegen het griepvirus. “Dit is hét bewijs dat intensieve educatie en sensibilisering werken. Zeker in aanloop naar de COVID-vaccinatie is dit een positief signaal”, weet verpleegkundig directeur Matthijs Samyn.

“Verpleeg- en zorgkundigen zich laten vaccineren om zelf geen griep door te moeten maken, maar ze vinden het ook belangrijk om hun familieleden en de patiënten te beschermen”, legt Matthijs Samyn uit. “Wie zich niet laat vaccineren, geeft aan dat hij of zij nog nooit griep heeft doorgemaakt. Maar ook de veronderstelling dat je griep kan krijgen van de vaccinatie en het feit dat er geen vertrouwen is in het vaccin, zijn belangrijke redenen om het spuitje te laten passeren.” Daarom heeft hij als verpleegkundig directeur van het Sint-Andriesziekenhuis in samenwerking met het team ziekenhuishygiëne opnieuw extra ingezet op het informeren van de medewerkers. De vooropgestelde quota van de Vlaamse Overheid voor griepvaccinatie werden voor het derde jaar op rij ruimschoots behaald. Na een intensieve griepvaccinatiecampagne die midden oktober van start ging, is ondertussen ruim 84 procent van alle medewerkers gevaccineerd tegen griep.

Educatie en sensibilisering, zeker in tijden van COVID

“Sinds 2016 kent het Sint-Andriesziekenhuis een sterke stijging inzake het aantal gevaccineerde medewerkers. Educatie en sensibilisering zijn heel belangrijk in dit verhaal. Dat bereiken we onder meer door actief rond te gaan op de afdelingen met een mobiele prikkar, we praten met onze medewerkers, nuanceren de misvattingen en vullen de lacunes in het vaccinatieverhaal op. Er is ook een centraal gelegen vaccinatielokaal en op het intranet werd een informatief promofilmpje rond griepvaccinatie gelanceerd”, gaat Samyn verder. Iets wat duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen, want ook dit jaar steeg het aantal gevaccineerde medewerkers binnen het Sint-Andriesziekenhuis. Matthijs Samyn is tevreden over het resultaat dat hij samen met klinisch bioloog-ziekenhuishygiënist Frederik Van Hoecke en verpleegkundig ziekenhuishygiëniste Jolien Moerman realiseerde. “Door onze schouders onder deze campagne te zetten, behaalden we opnieuw het gouden griepvaccinatiecertificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Een mooie beloning voor onze inzet om zowel onze medewerkers als onze patiënten en bezoekers te beschermen tegen het griepvirus. Ook in aanloop naar de COVID-vaccinatie is dit een hoopvol signaal. In dat verband zullen we nog meer inzetten op sensibilisering”, besluit hij.

 

Evolutie griepvaccinatie

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen