11 oktober: opening tentoonstelling n.a.v. Werelddag Geestelijke Gezondheid

07 oktober 2019

Vrijdag 11 oktober om 16 uur vindt in het Sint-Andriesziekenhuis de officiële opening plaats van de tentoonstelling n.a.v. de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid op 10 oktober. Psychiater Antonio Gazziano zal de tentoonstelling toelichten.

Van 1 tot 10 oktober telt het Sint-Andriesziekenhuis af naar de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Tien dagen waarin extra wordt stilgestaan bij het belang van een goede veerkracht. Veerkracht is wat je nodig hebt om je goed in je vel te voelen, kleine of grote tegenslagen te verwerken en er sterker uit te komen. Tussen 11 tot 24 oktober worden dan ook diverse aspecten van veerkracht creatief tentoongesteld in de inkomhal van het ziekenhuis.

Kunstwerken van patiënten
Binnen de sessies ergotherapie van de A-dienst werkten patiënten gezamenlijk aan een kijkwand. Patiënten gaven een eigen creatieve toets aan de verschillende dozen waar het thema ‘positieve energie’ werd vooropgesteld. Ook fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes zullen verschijnen in de inkomhal van het ziekenhuis. Op die manier toveren de hulpverleners een glimlach op het gezicht van voorbijgangers of kan er ontroering ontstaan. Het uiteindelijke doel is nadenken over de eigen mentale gezondheid. Verder zijn er een goed-gevoel-boom waar iedereen kleine gelukjes kan noteren en een babbelhoek waar je een praatje kan maken en nieuwe contacten leggen.

Soep Met Babbeltjes
Ook in het kader van de Werelddag Geestelijke Gezondheid serveren de ergotherapeuten van de A-dienst samen met enkele patiënten soep met balletjes op maandag 14 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. Dit sociaal concept – uitgewerkt door Stad Tielt – brengt mensen samen. Praten over het weer of het nieuws maar ook bij het doormaken van een moeilijke periode, bijvoorbeeld tijdens een ziekteproces. Praten is de sleutel tot contact, iets wat we als mensen allemaal nodig hebben.

Zie ook www.samenveerkrachtig.be