Griepvaccinatie 2019

15 januari 2020

Wouter Beke feliciteert Sint-Andriesziekenhuis met gouden griepvaccinatiecertificaat
Tweede jaar op rij gouden certificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid

Midden oktober lanceerde het Sint-Andriesziekenhuis een sensibiliseringscampagne voor de medewerkers om zich opnieuw te laten vaccineren tegen griep. Voor het tweede jaar op rij behaalde het ziekenhuis zo het gouden certificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke feliciteerde het ziekenhuis daarom met een persoonlijke videoboodschap.

Nadat het Sint-Andriesziekenhuis in 2018 als een van de weinige in Vlaanderen het gouden certificaat voor griepvaccinatie behaalde, werd ook in 2019 sterk ingezet op educatie en sensibilisering. Met resultaat, want 82 procent van de werknemers liet zich vaccineren tegen griep. Voor de artsen en verpleegkundigen samen lag dat cijfer zelfs op 90 procent. Dat succes ging niet onopgemerkt voorbij. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke feliciteerde het ziekenhuis met een persoonlijke videoboodschap waarin hij de gevaccineerde medewerkers bedankt en zij die zich niet lieten inenten motiveert om dat volgend jaar zeker wel te doen.

 

 

Intensieve samenwerking

Matthijs Samyn, verpleegkundig directeur: “In de eerste plaats zijn we heel blij dat het grootste deel van onze artsen en medewerkers zich opnieuw liet vaccineren tegen griep. Zo beschermen ze niet alleen zichzelf, maar ook de patiënten en hun collega’s en familieleden. Uiteraard is de erkenning die we hiervoor krijgen van minister Wouter Beke een eervolle beloning voor dit engagement. We zijn fier dat we met ons team dergelijke resultaten bereiken. De voorbije vijf jaar is het aantal gevaccineerden maar liefst verdubbeld. Ik wil minister Beke van harte bedanken voor deze gewaardeerde videoboodschap. Het is ook mede dankzij professor-vaccinoloog dr. Van Damme (UAntwerpen) die de campagne ondersteunde dat we met de nodige informatieverstrekking onze mensen hebben kunnen overtuigen om zich te laten vaccineren.”

 

9 oktober 2019

Sint-Andriesziekenhuis gaat met ludieke, informatieve kortfilm opnieuw voor gouden certificaat griepvaccinatie

Vorig jaar liet 81,3 procent van de medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis zich vaccineren tegen griep. Hiermee was dit ziekenhuis een van de weinige in Vlaanderen met zo’n hoge vaccinatiegraad. Ook dit jaar wordt volop ingezet op intensieve educatie en sensibilisering om zo het percentage nog hoger te krijgen en opnieuw het gouden certificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid te behalen.

Op de werkvloer biedt slechts 4 procent van de werkgevers griepvaccins aan. Dat blijkt uit cijfers van externe preventiedienst Liantis. Ook in 2018 nog bewees een onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat bijna de helft van de verpleegkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen zich niet laat vaccineren tegen griep. Onderzoeker Matthijs Samyn ziet dit als een duidelijk signaal om in het Sint-Andriesziekenhuis, waar hij verpleegkundig directeur is, opnieuw volop in te zetten op intensieve educatie en sensibilisering om daar alvast het aantal gevaccineerde medewerkers op de werkvloer op te trekken. “Wie zich niet laat vaccineren, doet dit omdat hij of zij nog nooit griep heeft doorgemaakt. Maar ook de veronderstelling dat je griep kan krijgen van de vaccinatie en het feit dat er geen vertrouwen is in het vaccin, zijn belangrijke redenen om het spuitje te laten passeren.” Om de medewerkers te overtuigen lanceert het Sint-Andriesziekenhuis deze maand een ludieke, informatieve kortfilm die het belang van de griepprik onderschrijft. “We merken dat het heel belangrijk is om stevig campagne te voeren en goed te informeren. De voorbije jaren was er bijna een verdubbeling van onze vaccinatiegraad dankzij de juiste informatieverstrekking. Vorig jaar behaalden we een percentage van 81,3, dit jaar gaan we onder meer met onze kortfilm voor een nog beter resultaat”, benadrukt Matthijs Samyn.

Prioritaire doelgroep

Ook professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen, die samen met Matthijs Samyn eerder genoemd onderzoek voerde, is overtuigd van het belang van griepvaccinatie in de zorgsector: “Het griepvaccin biedt geen absolute bescherming maar is op vandaag het beste wat we hebben. Net als de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese Gemeenschap en de Hoge Gezondheidsraad geloof ik sterk in het belang van vaccineren bij zorgverleners. Het is een van de prioritaire doelgroepen, naast bijvoorbeeld zwangere vrouwen. In de eerste plaats krijgen ze zo zelf de hoogste kans om beschermd te zijn. Als zorgverlener zijn ze immers vaker blootgesteld aan mensen met griep, dus het betreft een doelgroep die beschermd moet worden. Daarnaast is er een stukje solidariteit naar de collega’s toe. Wie in de winter ziek wordt en uitvalt, bezorgt zijn of haar collega’s extra werklast aangezien hetzelfde werk door minder mensen dient te worden gedaan. Ten slotte is het wetenschappelijk aangetoond dat een gevaccineerd persoon minder kans heeft om iemand anders te besmetten met het virus.”

Voorbeeldziekenhuis

Ziekenhuizen zijn complexe organisaties met veel betrokken partijen waardoor andere instellingen hen vaak als een voorbeeld zien en kijken hoe ziekenhuizen bepaalde zaken aanpakken. “Het Sint-Andriesziekenhuis is met 81,3 procent in elk geval een voorbeeldziekenhuis. De meeste ziekenhuizen blijven hangen bij 50 à 60 procent. Het Agentschap Zorg en Gezondheid mikt met hun campagne op 80 procent, dus dat doel is al behaald. Mijn advies is om te blijven sleutelen aan die laatste 18,7 procent en het dit jaar nog beter te doen. Hoe lager de drempel voor vaccinatie, hoe beter. De evolutie van hun manier van informeren loont in elk geval, en ook met het promofilmpje hebben ze volgens mij een goede tool in handen om het dit jaar nog beter te doen”, besluit Van Damme.

Evolutie griepvaccinatiegraad Sint-Andriesziekenhuis 2014-2019

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen