Arts Sint-Andriesziekenhuis steunt met Lions Club Tielt benefiet voor vzw Boven De Wolken

28 oktober 2019

Op 1 november vindt in de Europahal een benefiet plaats ten voordele van vzw Boven De Wolken. Een van de vier initiatiefnemers is Dominique Maes uit Egem. Zijn moeder en verpleegkundige in het Sint-Andriesziekenhuis, Katrien, ging aankloppen bij dokter Steven De Coninck voor steun van de plaatselijke Lions Club. Een initiatief waar de Lions maar al te graag hun schouders onder zetten.

Lore Vandewiele (30) en Dominique Maes (31) uit Egem kregen op 21 mei een dochtertje Anna, stil geboren na 23 weken zwangerschap. Lotte De Cloet (31) en Koen Voet (39) uit Tielt werden op 7 mei de ouders van Sies, die na 25 weken zwangerschap stil geboren werd. Na de geboorte kwam in het ziekenhuis telkens een fotograaf van Boven De Wolken langs, een vzw die sinds 2016 gratis fotoshoots voor sterrenouders doet. Beide koppels hadden enorm veel steun aan deze foto’s en besloten om samen iets terug te doen voor deze vzw: een benefietactie onder de noemer ‘Tielt, Stad Boven De Wolken’.

Structurele sponsoring door Lions Club
Om hun actie te ondersteunen gingen de initiatiefnemers op zoek naar sponsors. Katrien Maes, mama van Dominique en verpleegkundige in het Sint-Andriesziekenhuis, wist dat gastro-enteroloog Steven De Coninck, eveneens verbonden aan het Sint-Andriesziekenhuis, bestuurslid is van de plaatselijke Lions Club en besloot bij hem aan te kloppen voor steun. Steven De Coninck: “Toen Katrien met het voorstel kwam, was ik onmiddellijk enthousiast om dit initiatief te steunen. Met de Lions sponsoren we tal van goede doelen. De focus ligt daarbij op lokale initiatieven die mensgericht zijn en hulpbehoevenden ondersteunen. Ons bestuur droeg deze moedige ouders, hun evenement en de vzw die ze willen steunen dan ook direct een warm hart toe. Daarom heeft het bestuur in naam van onze voorzitter Dirk Verkinderen beslist om enerzijds het evenement ‘Tielt, Stad Boven De Wolken’ financieel te steunen en anderzijds een structureel engagement aan te gaan voor alle ouders van kindjes die stil geboren worden in het Sint-Andriesziekenhuis. Na overleg met Lotte en Dominique, met Anja, de hoofdvroedvrouw van de kraamkliniek, en met dhr. Samyn namens de directie, nemen we voortaan de volledige kost van de kistjes waarin stilgeboren kindjes worden opgebaard op ons. Het is de eerste keer dat we een dergelijk project steunen. Andere projecten die we structureel steunen zijn bijvoorbeeld Mivalti en De Mantel Tielt, en in het verleden deden we al een substantiële bijdrage in de aankoop van de MUG-wagen voor het ziekenhuis in Tielt en de Rode Kruiswagens Tielt. Naast ikzelf zijn ook mijn collega-artsen Kristof Deroo en Philippe Tack lid van de plaatselijke Lions Club alsook oud-collega’s Jan Van Eyck en Marc Cardon.”

Steun van collega’s
Lotte De Cloet, een van de initiatiefnemers en eveneens verpleegkundige in het Sint-Andriesziekenhuis, is ook bijzonder opgezet met de steun van de Lions. Over het algemeen kon ze tijdens de moeilijke periode van het verlies rekenen op de steun van al haar collega’s: “Toen we wisten dat we ons kindje zouden verliezen hadden we nog vier weken tijd voor de bevalling zou plaatsvinden. In die tussentijd ben ik op zoek gegaan naar een manier om afscheid te kunnen nemen en zo ben ik bij Boven De Wolken terechtgekomen. Zowel mijn gynaecoloog als de collega’s op de kraamkliniek van het ziekenhuis hebben me heel erg ondersteund tijdens de bevalling. Ik zag dat de vroedvrouwen het moeilijk hadden, maar toch zetten ze hun emoties opzij om mij te ondersteunen, dat is echt heel bewonderenswaardig. Na de bevalling is een fotografe langsgekomen van Boven De Wolken voor een prachtige reeks foto’s van wij met ons kindje. Die foto’s zijn zo belangrijk voor ons, we zijn echt fier dat we die kunnen tonen aan onze familie en collega’s. Thuis hebben we een speciaal hoekje ingericht met de foto’s waar we elke dag een kaarsje branden. Daarom vond ik het ook zo belangrijk om iets terug te doen voor hen. We willen dat iedereen die een kindje verliest de kans heeft om zo’n gratis fotoreeks te krijgen. De vzw draait immers volledig op vrijwilligers, alle steun is dus welkom.”

Blijvende herinnering
Op de kraamkliniek van het Sint-Andriesziekenhuis weten ze maar al te goed hoe belangrijk de fotoreportages van Boven De Wolken zijn. Anja Van D’huynslager, hoofdvroedvrouw: “In ons ziekenhuis worden jaarlijks zo’n vijf kindjes stil geboren. Ouders gaan vaak op zoek naar een originele manier om hun stilgeboren kindje te blijven koesteren. De laatste jaren merken we een positieve evolutie van organisaties die hierbij kunnen steunen. We werken nu vier jaar samen met Boven De Wolken, een vereniging van professionele fotografen die zich vrijwillig inzetten om aan elke ouder de mogelijkheid te bieden een fotoreportage te laten maken van hun stilgeboren kindje. De organisatie werkt enkel met giften en de fotoreportage is altijd gratis voor de ouders. Na de geboorte komt er zo snel mogelijk een fotograaf langs om foto’s te nemen. De foto’s zijn een mooie en blijvende herinnering. Het spreekt voor zich dat we het initiatief van Lotte en co een warm hart toedragen. We willen ook dokter De Coninck en de Lions Club bedanken voor de sponsoring van de kistjes om stilgeboren baby’s op te baren. We weten dat die kost voor sommige ouders soms een drempel en een extra financiële zorg vormt om afscheid te nemen van hun stilgeboren baby. Iets wat nu dankzij deze sponsoringsactie wegvalt. Jaarlijks organiseren wij trouwens met het team van vroedvrouwen, gynaecologen en kinderartsen een kerstfeestje waarbij we cadeautjes voor elkaar kopen. Dit jaar wordt het een feestje zonder cadeautjes maar geven we het totaalbedrag met veel plezier aan Boven De Wolken.”

De benefiet vindt plaats op 1 november in de Europahal Tielt van 14 uur tot ’s avonds en omvat een kindernamiddag en optredens. Meer info: 0476 32 03 87 (Lotte De Cloet) of tieltstadbovendewolken@gmail.com

 

Website Boven De Wolken

 

Foto v.l.n.r. verpleegkundig directeur Matthijs Samyn, dokter Steven De Coninck, hoofdvroedvrouw Anja Van D’huynslager, verpleegkundige en initiatiefneemster Lotte De Cloet