Coronavirus-1

Geachte patiënt, geachte bezoeker

Op deze pagina vatten we voor u alle info samen die rond het coronavirus (COVID-19) beschikbaar is. Het betreft zowel interne communicatie vanuit het Sint-Andriesziekenhuis naar u als patiënt of bezoeker, als communicatie vanuit de overheid. Het Sint-Andriesziekenhuis schikt zich maximaal naar de federale richtlijnen inzake het coronavirus. Daarom nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen om patiënten, bezoekers en medewerkers maximaal te beschermen. Tot en met 3 april - dit kan verlengd worden - gelden dan ook bepaalde beperkingen die hieronder worden toegelicht. Hebt u verder nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren.

 

ALGEMEEN

 

WAT MOET U DOEN ALS U ZIEK BENT?

Hebt u koorts en/of luchtwegklachten (zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden)?
 • Blijf thuis.
 • Bel uw huisarts en vermeld de symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed. De huisarts bepaalt via telefonisch consult of u thuis kan uitzieken of naar het ziekenhuis moet.

(bron: www.info-coronavirus.be)

 

CORRECT AANMELDEN BIJ ZIEKENHUIS/SPOEDAFDELING/MEDISCHE BEELDVORMING/HUISARTSENWACHTPOST

Hebt u een afspraak in het ziekenhuis? Indien u symptomen van het coronavirus vertoont, vragen we om niet naar het ziekenhuis te komen en uw afspraak zelf te annuleren. Komt u toch langs, dan doen we alsnog een bevraging om te vermijden dat besmette patiënten op consultatie komen.

Hebt u als patiënt met vermoeden van coronabesmetting via uw huisarts een afspraak bij de huisartsenwachtpost? Komt u langs op de spoedafdeling of de dienst medische beeldvorming? Bekijk onze instructievideo's om te zien hoe u zich als mogelijke coronapatiënt correct dient aan te melden.


Bekijk in volgende instructievideo hoe u zich correct dient aan te melden in het ziekenhuis:

 

Vermoedt u dat u misschien besmet bent met het coronavirus (COVID-19) en hebt u via uw huisarts een afspraak gemaakt bij de huisartsenwachtpost?

Correct aanmelden bij huisartsenwachtpost doet u als volgt: 

 

Hebt u symptomen van het coronavirus en begeeft u zich naar de spoedafdeling van het ziekenhuis?

 

Dient u als besmette coronapatiënt langs te komen op de dienst medische beeldvorming

 

VRAGEN OVER UW CONSULTATIE/INGREEP IN HET SINT-ANDRIESZIEKENHUIS

Alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen worden uitgesteld in opvolging van de richtlijnen van de overheid. Bij dringende of noodzakelijke gevallen wordt de patiënt door het secretariaat van de arts gecontacteerd. We hebben ondertussen vrij veel afspraken geannuleerd in onze gezamenlijke aanpak tegen het COVID-19-virus. Hiervoor hebben we zoveel mogelijk patiënten per sms verwittigd. Mocht u geen sms ontvangen hebben of nog vragen hebben voor de komende afspra(a)k(en), dan neemt u best zelf nog even telefonisch contact met het secretariaat. De rechtstreekse nummers vind u hier terug onder 'consultaties/medische secretariaten'. We proberen zo goed en transparant mogelijk te informeren. Alvast bedankt voor uw begrip!

Noot:

 • Gelieve enkel in dringende en/of ernstige situaties contact op te nemen met het ziekenhuis. Dit om de capaciteit van het ziekenhuis maximaal vrij te houden voor de opvang van coronapatiënten.

 

BEZOEKVERBOD

 • er is geen bezoek toegelaten
 • uitzonderingen die wel toegelaten zijn: gezonde bezoekers (geen verkoudheid, hoest, koorts e.a.) ouder dan 16 jaar in een van volgende categorieën:
  • materniteit: 1 of beide ouders of 1 gelijkgestelde van de pasgeborene
  • gehospitaliseerde kinderen <18 jaar: 1 of beide ouders of 1 gelijkgestelde
  • palliatieve of kritieke patiënten: bezoek in overleg met de behandelende arts
  • begeleiding bij noodzakelijke consultaties of onderzoeken door max. 1 (vertrouwens)persoon

Belangrijk voor verblijvende patiënten:

 • Als patiënten in het ziekenhuis nog persoonlijke zaken nodig hebben zoals kledij dan mag dat afgegeven worden aan het onthaal. De afdeling waar de patiënt ligt, zal dit komen ophalen.
 • We raden aan om zoveel mogelijk contact te houden met de patiënt via Facetime, Skype of Whatsapp, of andere sociale media.

 

BINNENBRENGEN EN OPHALEN PERSOONLIJKE SPULLEN VERBLIJVENDE PATIËNTEN

Verblijft iemand van uw familie of vriendenkring in het ziekenhuis die u momenteel niet kunt bezoeken door de maatregelen inzake corona? Om het mogelijk te maken toch persoonlijke spullen binnen te brengen of op te halen, hebben we een inruilbalie voorzien. Deze bevindt zich vooraan in de inkomhal. We voorzien drie momenten per dag om persoonlijke spullen (o.a. linnen) van verblijvende patiënten op te halen en/of binnen te brengen (u hoeft dit vooraf niet te melden):

 • 8.00 tot 9.30 uur
 • 11.30 tot 13.00 uur 
 • 16.30 tot 18.00 uur

Indien u materiaal wenst te brengen dan is het belangrijk om dit duidelijk te naamtekenen. We vragen om binnengebrachte materialen goed te verpakken en beperkt te houden in hoeveelheid. Wij zorgen ervoor dat dit materiaal bij uw familielid en/of kennis terechtkomt. U kunt ook vuil linnen of andere zaken afhalen. We kunnen echter niet garanderen dat dit op hetzelfde tijdstip kan gebeuren, we doen ons best om dit zo efficiënt mogelijk te organiseren. Het is wenselijk om dit goed af te stemmen met uw familielid of kennis die opgenomen is in het ziekenhuis. Ze kunnen bijvoorbeeld 's ochtends doorgeven aan de verpleging dat er vuil linnen zal afgehaald worden zodat dit tijdig beneden geraakt. We zullen alle afgegeven materialen met de nodige zorg behandelen. Let wel, we zijn niet verantwoordelijk voor schade of diefstal van materialen.

 

BELLEN VIA SKYPE

Indien gewenst kunt u een patiënt met Skype bellen om mekaar via livestream te zien. Hiervoor dient u het volgende te doen: 

 1. U doet een aanvraag voor een gesprek door te bellen naar 051 42 55 85 (bellen kan tijdens weekdagen tussen 9.30 en 11.30 en 13.00 en 17.00 uur).
 2. De Skype-gesprekken vinden plaats tussen 14.00 en 18.00 uur, tijdens uw aanvraag geeft u mee wanneer u wenst te bellen.
 3. Bij uw aanvraag geeft u ook uw Skypenaam en Skype e-mailadres door, zodat wij vanuit het ziekenhuis contact met u kunnen opnemen op het afgesproken tijdstip.
 4. Het ziekenhuis contacteert u via Skype op het afgesproken tijdstip voor een gesprek van 15 minuten. 

 

SLUITING RESTAURANT

Het restaurant is exclusief voorbehouden voor ziekenhuismedewerkers. We zijn dan ook genoodzaakt het restaurant te sluiten voor patiënten en bezoekers. Dank voor uw begrip voor deze maatregel.

 

SLUITING GESCHENKENWINKEL MA-VA

De geschenkenwinkel in de inkomhal van het ziekenhuis is eveneens gesloten, dit tot 20 april. De automaten worden wel aangevuld. 

 

Wij vragen met aandrang om uw medewerking aangezien deze regels strikt toegepast worden. 

 

Dank voor uw begrip

Ziekenhuishygiëne & directie Sint-Andriesziekenhuis